OVERRASKET: Thor Hushovd mener både Alexander Kristoff og trener Stein Ørn hadde fortjent nominasjon under helgens idrettsgalla på Hamar. Her er Hushovd under torsdagens presentasjon av Arctic Race-løypa i august. Foto:,Scanpix

Hushovd mener Kristoff fortjener galla-anerkjennelse

Hushovd til VG: Kristoff og treneren fortjente nominasjon

Mener sykkelsporten generelt mangler anerkjennelse

Tidligere Idrettsgalla-vinner Thor Hushovd (36) mener både Alexander Kristoff (27) og trener Stein Ørn ble oversett av årets jury.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Av Jens Friberg

- Det er ingen tvil om at de to har stått for store idrettsprestasjoner i fjor og fortjener å bli hedret for det, sier Thor Hushovd til VG.

Bakgrunn:Kristoff og trener utelatt fra Idrettsgalla-nominasjoner

Før Idrettsgallaen på lørdag har det vært mye kontroverser rundt nominasjonene: At Alexander Kristoff og suksesstreneren Stein Ørn ble utelatt, får Hushovd til å rynke på nesen.

- Sykkelsporten virker å mangle anerkjennelse i Norge, kanskje fordi den ble så stor relativt nylig.

Hushovd-treneren ble også vraket

Dette er ikke første gang spesielt en suksessrik sykkeltrener har blitt utelatt til kategorien Årets trener. For Hushovds egen trener, Atle Kvålsvoll, ble heller ikke nominert etter Grimstad-oksens vidunderlige 2010-sesong.

- For min egen del var det veldig merkelig at Kvålsvoll ikke fikk heder for den jobben han gjorde, sier Hushovd i dag.

Dermed er situasjonen til Kvålsvoll veldig lik den Kristoff-trener Stein Ørn opplever i år. For med for eksempel Milan-Sanremo-seieren til Kristoff og Sven Erik Bystrøms seier i U23-VM å vise til, står Ørn bak flere store idrettsprestasjoner i 2014.

Selv var Kvålsvoll nødeløs i sin kritikk av juryen etter det ble kjent at både Ørn og Kristoff var utelatt.

- Det er ingen tvil om at Ørn hadde fortjent en nominasjon, understreker Hushovd.

Ble galla-konge selv

Selv mottok Hushovd flere priser på Idrettsgallaen 2011, for Årets navn, Årets mannlige utøver og Utøvernes pris. Selv om Kristoff poengmessig hadde en bedre sesong i fjor, tror Hushovd det var ett moment som gjorde nominasjonen av ham selv lettere.

- Når man vinner VM får man en tittel og da er det lettere å ha noe konkret å måle, mener han.

Han har respekt for at juryens oppgave er vanskelig, men har vanskelig for å forstå hva som skal til for sykkelrittere å bli nominert når han tenker på Kristoffs prestasjoner.

Kristoff selv var også tydelig skuffet etter han ikke ble nominert til årets mannlige utøver. Han gjennomførte i fjor den beste norske sesongen noensinne, med seier i monumentet Milan - Sanremo som høydepunkt – det har ingen nordmann klart før.

Gjennom hele sesongen var han i god form og leverte fra sesongstart i februar og ut hele året.

Slik blir Arctic Race 2015

VG møter Thor Hushovd på pressekonferansen til lanseringen av årets Arctic Race-løype. Hushovd er ambassadør også etter hans karriere som sykler er over.

- Dette er en veldig spennende og variert løype. Men jeg tror nok ikke den hadde passet så godt for meg, Hushovd og ler.

Det fire etapper lange rittet har start i Harstad og avsluttes i Narvik. Etappe to går fra Evenskjær til militærleiren Setermoen og litt forbi, mens etappe tre går fra Finnsnes via Senja til Målselv alpinlandsby, noe som arrangørene garanterer at vil sørge for spektakulære TV-bilder.

I tillegg har Arctic Race som ritt fått oppgradert sin status, som betyr at rytterne får mer poeng ved å delta. Det håper Hushovd vil lokke profilerte Tour de France-vinnere til nord-Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder