Kontroversiell Nibali-triumf: – Usportslig

Forbannet Froome langet ut mot sin italienske rival i kveld

SYKKEL

OSLO/LA TOUSSUIRE (VG) Da Chris Froome (30) fikk trøbbel med sykkelen, benyttet Vincenzo Nibali (30) muligheten: Han rykket ifra og vant den 19. etappen av Tour de France.

Publisert: Oppdatert: 24.07.15 20:20

Det var på vei opp Col de la Croix de Fer Froome fikk trøbbel med sykkelen. TV-bildene viste at Nibali kort tid senere fikk en beskjed fra en lagkompis og rykket.

Italieneren, som vant Tour de France i fjor, så seg tilbake - og ga deretter full gass.

Nibali vant til slutt etappen. Men etter målgang fikk han et par solide gloser av en forbannet Froome:

- Vi klatret opp den siste delen av et fjell, da en liten stein festet seg i bremsesystemet mitt. Jeg måtte stoppe helt opp. Det virket som om Nibali hadde hele fjellet å angripe på, men valgte det øyeblikket da jeg fikk problemer med sykkelen. Jeg pratet med andre ryttere som sier at han snudde seg og så angrep. Det er i mine øyne veldig usportslig. Det er ikke slik Tour de France skal sykles, sier Sky-kapteinen til skrivende journalister på en 15 minutter lang pressekonferanse i Alpene i kveld.

Nibali ville ikke si hva Froome hadde sagt til ham, da han møtte media noen minutter tidligere.

- Det er for stygt til at jeg ønsker å gjenta det, sa italieneren.

Nibali var langt bak Froome i sammendraget. Det er ikke formildende, sier Tour-lederen:

- Idet Nibali går, så er Contador og alle andre også nødt til å reagere, siden de fryktet for sine podiumsplasser, sier han.

Lauritzen støtter Froome

Dag Otto Lauritzen, ekspert hos TV 2, likte ikke Nibalis trekk:

– Det der syns jeg absolutt ikke noe om. Det er en del uskrevne regler, og blant annet skal du ikke rykke hvis den gule trøyen har tekniske problemer. Til og med under velt har det hendt at folk venter på den gule trøyen. Det skjer ikke alltid, men dette var veldig åpenlyst. En handling Nibali ikke burde gjort, sier TV 2-ekspert Dag Otto Lauritzen under kanalens Tour de France-sending.

Tour-studio: Vi fulgte etappen underveis her!

– Det er noe med å vise respekt for den gule trøyen, supplerer TV 2-ekspert Johan Kaggestad.

Vincenzo Nibali så ut til å full kontroll på etappeseieren, men fem kilometer før mål angrep Nairo Quintana. Det ble likevel for langt frem for colombianeren, og dermed kunne Nibali juble for Italias første etappeseier i årets Tour de France. Quintana endte som nummer to 44 sekunder bak og nevnte Froome ble nummer tre (1,14 bak).

Med to etapper igjen er Quintana 2,38 bak Froome i sammendraget. Valverde er 5,25 bak og Nibali har 6,44 opp til sammenlagtlederen.

– Han gjorde som haier gjør. Haiangrep! Han visste at han hadde gode ben og angrep. Jeg er glad på hans vegne. Hadde Froome problemer? Ja vel. Jeg bare ba Nibali stikke. Froome har uansett åtte minutter i sammendraget så jeg tror ikke dette er noe problem, sier Astanas Tanel Kangert til TV 2.

Livlig start

Feltet sprakk opp nærmest umiddelbart og sørget for en sjeldent livlig innledning. 26 ryttere fikk relativt raskt 30-40 sekunder ned til hovedfeltet.

Alberto Contador, Vincenzo Nibali og Alejandro Valverde meldte seg på mens regnet øste ned i Frankrike. Chris Froomes hjelperyttere falt av én etter én, og Sky hadde kun to syklister i tilegg til Froome med i bruddet med rundt 123 kilometer igjen til mål.

Les også: Hushovd starter norsk profflag

Kun tre kilometer senere var antall hjelpere nede i én for Froome.

Med 100 kilometer igjen til mål stakk Pierre Rolland og fikk raskt en bra luke før han ble tatt igjen av et stort brudd. To mil senere var feltet med Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen 1 minutt og 31 sekunder bak bruddet før man tok fatt på HC-stigningen.

LottoNL-Jumbo og Laurens Ten Dam imponerte stort i denne perioden av etappen, og avstanden til feltet økte økte til nesten tre minutter.

Rolland stakk tidlig

Med 67 kilometer igjen til mål angrep Rolland uten at noen ble med. Han fikk raskt over ett minutt ned til konkurrentene. Froome ble isolert da både Wout Poels og Geraint Thomas falt av. Kun ni ryttere var igjen i feltet som jaktet Rolland samtidig som Nibali gikk til angrep, og de fleste fra bruddet ble hentet inn.

– Jeg hadde aldri trodd Froome skulle bli isolert her, sa TV 2-kommentator Christian Paasche.

Med fem kilometer til toppen angrep Valverde uten å få følge av Froome som kort tid senere fikk trøbbel med sykkelen. Nibali benyttet på omdiskutert vis sjansen, rykket og fikk etter hvert en bra luke bak seg i jakten på Rolland.

37,7 kilometer før mål hadde Rolland 52 sekunder på Nibali og to minutter og 13 sekunder ned til feltet med favorittene, men Astana-rytteren tok stadig innpå. Få kilometer senere kjørte de to sammen over toppen av den 2. kategorien. Den norske duoen lå på dette tidspunket hele 16 minutter bak teten.

Med 16 kilometer igjen til mål forlot Nibali Rolland som tydelig var tom for krefter og suste mot seier.

Her kan du lese mer om