PÅ OSLO-BESØK: Tyler Hamilton, her utenfor Østbanehallen i Oslo onsdag, gidder ikke lenger se sport på TV, etter skandale på skandale i idretter som sykkel og fotball. Selv dopet han seg i 14 år, før han avslørte hva som hadde foregått.
PÅ OSLO-BESØK: Tyler Hamilton, her utenfor Østbanehallen i Oslo onsdag, gidder ikke lenger se sport på TV, etter skandale på skandale i idretter som sykkel og fotball. Selv dopet han seg i 14 år, før han avslørte hva som hadde foregått. Foto:Anders K. Christiansen,VG

Hamilton til VG: - Omertaen plager fortsatt i sykkelsporten

Pratet med Lance Armstrong i retten for to måneder siden

SYKKEL

Juks, doping og korrupsjon har gjort ham lei av å følge sport

JERNBANETORGET (VG) Eks-doper Tyler Hamilton (44) er bekymret over at taushetens lov fortsatt regjerer i sykkelsporten.

Publisert: Oppdatert: 11.06.15 02:29

– Jeg vet ikke hvorfor, men det virker ikke som om folk kan si hva de mener. Jeg hører ingen snakke høyt offentlig når det kommer en dopingsak, eller når det sykles unormalt fort under et ritt, sier amerikaneren.
Onsdag ettermiddag holdt den tidligere hjelperytteren til Lance Armstrong foredrag på en lotterikongress i Oslo sentrum. Etterpå drakk han kaffe med VG i hovedstaden.
Det har gått seks år siden han la opp som syklist, og tre år siden han rystet en hel idrettsverden med å skrive bok om det indre dopinglivet i US Postal – der også Steffen Kjærgaard syklet i flere sesonger.

På den måten var Hamilton med på å velte en enorm ukultur i en stor verdensidrett.
– Omertaen (den uskrevne regelen om å ikke prate) plager fortsatt sykkelsporten, det er det ingen tvil om. Mange av dem jeg syklet med er fortsatt i miljøet, uten å ha innrømmet noe som helst. De later som om de er engler, mens Lance og jeg dopet oss. Som om alt er sort-hvitt, sier Hamilton.

Eiendomsmegler

Han kom til Oslo tirsdag kveld og er fortsatt litt plaget av jetlag et døgn senere. Den hvite skjorten er kneppet opp, skoene skinner.
– «Gamlegutta» trenger ikke nødvendigvis forlate sykkelsporten, men de må være ærlige. For om vi vet at de lyver, så kan man også tenke «ok, hva annet lyver dere om?», sier han.

Hamilton har nettopp fått lisens som eiendomsmegler i Montana. Han følger ikke sykkelsporten fra innsiden lenger. Likevel får han jevnlig spørsmål om sykkelsporten har blitt renere de siste årene.
Og det har den, mener han – uten å kunne være mer spesifikk.

– Men trolig vet du mer enn meg, siden du er tettere på sporten, sier han til VGs journalist.
Og fortsetter:
– Dette er ofte svart-hvitt for folk: Enten tenker de at det er rent eller så tenker de «skittent». Det er liksom ikke noe midt i mellom. Men testingen er bedre i dag enn før. Og straffene er tøffere. Men helt rent? Nei.
I likhet med Floyd Landis dopet Tyler Hamilton seg i en årrekke. I dag har han levert tilbake OL-gullet fra Athen-lekene. Det føltes bedre enn å vinne, hevder han.

Føler med Armstrong

Hamilton er også et av kronvitnene til amerikanske myndigheter, i søksmålet som er anlagt mot Lance Armstrong. Den gamle Tour-kongen kan komme til å måtte betale 600 millioner kroner til staten dersom han taper – for juks med offentlige sponsorpenger.

Synes du synd på Armstrong?

Hamilton ser tenkende ut i luften i fem sekunder, før han svarer:

– Ja, det gjør jeg. Jeg har et hjerte som alle andre. Ingen har vært i Lance sine sko. Han har tatt et voldsomt fall. Et av idrettshistoriens aller største navn, og så rett ned. Det er tøft. Han gjennomgår mye, sier Hamilton.

Han understreker at dette er på et personlig nivå. Det er ikke dermed sagt at han mener at Armstrong skal slippe unna straffeforfølgelse.

Tidlig i april måtte Hamilton i vitneboksen i hjembyen Missoula i Montana. Der snakket han om tiden som hjelperytter for Armstrong.

Armstrong dukket opp

Lance Armstrong fløy personlig til Montana for å overvære seansen, uten at han selv snakket i retten.

– Det var en merkelig situasjon. Jeg vet ikke om han var til stede når andre vitnet i denne saken, men han kom iallfall til Montana for å høre meg prate i retten. Jeg vet ikke om det var ren taktikk eller ikke. Men for å være ærlig: Jeg er hverken på hans eller myndighetens side. Jeg forteller bare sannheten.

- Hvordan var Armstrong som tilskuer i retten?

– Han bare satt der og så på.

– Var det plagsomt?

– Ingen av svarene mine ble annerledes. Men det var nok smart fra deres side å ha ham der… Mange av spørsmålene var ganske knusende for Lance sin del. Og da ble det tøft å svare, for han satt rett foran meg. Min gamle kamerat. Jeg har et hjerte. Det har han også, selv om mange ikke tror det.

– Snakket dere sammen?

– Ja, i forkant. Han lo av håret mitt, og jeg lo av skjegget hans. Det var greit. Han har humoren sin intakt. Det er et godt signal, sier Hamilton.

Saken fortsetter under bildet.

Lei av TV-sport

Han har fått med seg skandalene rundt FIFA, og kjenner bedre enn de fleste til utfordringene Det internasjonale sykkelforbundet har slitt med.

Nå preger alt jukset lysten til å følge sport på TV. Paradoksalt nok, sier han – siden amerikaneren gjennom mange år selv var en del av bedraget, før han la alle kortene på bordet.

Hamilton ser ikke Tour de France på TV lenger, men tar gjerne et nettsøk for å se hvem som har vunnet dagens etappe.

– Jeg ser på sport med andre øyne i dag enn for et par tiår siden. Det skyldes hva jeg har sett og opplevd. Jeg har selv vært en del av det, men hele systemet gjør meg kvalm. Det er synd å høre meg selv si det, for jeg er jo glad i idrett, avslutter Hamilton – og tar en ny slurk av cappuccino-en sin.