LEVERER GODE WATT-VERDIER: Alexander Kristoff er like kjapp som tidligere, men akslererer noe saktere, ifølge trener Stein Ørn. Foto: CHRISTIAN HARTMANN / X90079

Kristoff med kjempemåling: – Han er like rask som før

NANCY (VG) På den siste treningen før Tour de France leverte Alexander Kristoff (32) sin raskeste spurt på mange år. Treneren hans er uenig i at sykkelrytteren har mistet fart.

I går manglet Kristoff bare noen små centimetere på å ta sin fjerde etappeseier i Tour de France. Elia Viviani var for sterk - men spurten var oppløftende sett med nordmannens øyne.

– Det var tilnærmet perfekt, men det sto på meg på slutten. Jeg manglet litt, men slo samtidig mange store navn, så jeg må være fornøyd, sa Kristoff mens han varmed ned på en sykkel uten for UAE-bussen i Nancy.

Kristoff innkasserte selvtillit i går ettermiddag. Men han har rukket å bli 32 år og mener selv han har mistet litt fart med tiden.

– Jeg spurtet godt opp på 1500-tallet (wattmåler på sykkelen), men for noen år siden var jeg på 1600-tallet. Hadde jeg hatt det i dag, så hadde det kanskje akkurat holdt, sier Kristoff til VG.

Men trener og stefar Stein Ørn er ikke nødvendigvis enig.

Selv om han ikke er på plass i Frankrike, så følger han Kristoff svært tett i hverdagen.

– Jeg har jo verdiene hans, og de viser at han ikke har blitt noe tregere. Han akslererer bare litt tregere, sier Ørn til VG.

les også

Kristoff tapte på målstreken: – Tilnærmet perfekt

Han påpeker at en spurter gjerne vinner 50 prosent av spurtene sine etter fylte 30 år. Årsaken, mener Ørn, er at man blir smartere i spurten.

– I de fleste spurtene Alexander har kjørt i år, så har han vært 2-300 watt under hva han presterer maksimalt i treningssituasjon. Så han har ganske mye å gå på wattmessig i spurtene sine. På den siste treningen før han dro ned til Tour de France, så kjørte han sin raskeste spurten vi har registrert på mange, mange år, sier Ørn.

– Måles det i topphastighet eller watt?

– Vi måler det i fart og vi måler det i watt. Han er i stand til å kjøre spurter i veldig høy hastighet fortsatt. Måten man vinner en spurt på, er å gradvis øke farten uten at man må stanse akslerasjonen. Om man må stanse, så har man tapt. Og der er Alexander sårbar. Men om han får økt hastigheten sin gradvis, så er han fryktelig vanskelig å slå, mener treneren.

les også

Kristoff om aksjekjøp: – Har en farlig gambling-strategi

Kristoff hverken deppet eller jublet etter målgang i går. Han var klar på at andreplassen - bitter eller ikke - gir ham motivasjon.

Nordmannen brukte også mye tid på å hylle opptrekkerne Sven Erik Bystrøm og belgiske Jasper Philipsen.

Sistnevnte er 21 år og med det den yngste rytteren i årets Tour de France. I går tauet han på Kristoff til det gjensto 450 meter. Prestasjonen imponerte den norske UAE-kapteinen.

– Jeg visste ikke nøyaktig hvor sterk han er i finalene, men i dag overrasket han meg veldig positivt. Han gjorde en meget god jobb. Det å være 21 år og levere meg på den måten: Det er imponerende, sier Kristoff.

SÅ NÆR! Alexander Kristoff kom i mål noen centimeter bak Elia Viviani (nederst) i går. Foto: Pool / Velo

Han har ikke kjørt sammen med Philipsen før årets Tour de France. Det gjør prestasjonen enda mer imponerende.

– Jeg tror ikke han trenger mange råd. Han er en kjempetalent og sykler på passion og følelser. Det virker å være mer enn nok.

– Er det deilig å vise de som har tvilt på deg at du fortsatt kan spurte mot de aller beste?

– Hehe. De må iallfall slite med meg i to og et halvt år til (forlenget nylig kontrakten), smiler Kristoff til VG.

les også

Kristoff-hjelper hylles: – Han kalles «Den nye Boonen»

- Det er litt surt når det er så nærme, men det viser at jeg kan spurte med de  beste og det gir motivasjon og selvtillit foran de neste spurtene, mener nordmannen.

– Når er det?

– Kanskje om tre dager.

Dagens Tour de France-etappe er for kuppert for nordmannen. Og i morgen venter en fjelletappe med avslutning opp La Planches des Belles Filles.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder