Froome gir opp Tour-seier etter sprekk - vil sykle for lagkompis

SAINT-LARY (VG) Med drøyt to kilometer igjen til mål, viste Chris Froome (33) tydelig svakhet. Team Sky-kollega Geraint Thomas (32) rykker stadig nærmere en sammenlagtseier i Tour de France.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Samtidig vant Nairo Quintana (Movistar) onsdagens korte fjelletappe i Tour de France, noen sekunder foran Dan Martin.

Bak der satte Geraint Thomas inn et støt med noen hundre meter igjen til mål. Tom Dumoulin og Primož Roglič maktet ikke å følge ham. Og Chris Froome var for lengst borte.

Tour de France-studio: Vi fulgte den 17. etappen her!

– Jeg tror at det nå er den beste som vinner, og det ser ut til å være Geraint Thomas. Han har et godt grep på det her nå, sa tidligere toppsyklist Thor Hushovd på TV 2 da teten hadde omtrent tre kilometer igjen av etappen.

Chris Froome, som har vunnet Tour-en de siste tre årene og totalt fire ganger, er enig. På spørsmål om han nå vil ofre seg for lagkompis Thomas, er svaret «ja».

les også

Tour de France over for Gilbert: – Fryktelige smerter

– Det var en tøff, tøff og intens dag, men jeg angrer ikke på noe. Og G (Gervaint Thomas) har gjort det så bra. Han fortjener å være i gult, og jeg krysser fingrene for at han beholder den, sier Chris Froome til mediene, inkludert VG, som vrimler rundt lagbussen til Team Sky, der 33-åringen tråkker ned på en spinningsykkel.

– Hvordan er det for deg å plutselig skulle hjelpe en annen rytter i sammendraget?

– Det er sånn sykling er. Det er en lagsport. Jeg er glad for å være i denne posisjonen, etter å ha vunnet de tre siste treukersrittene jeg har syklet. Det har vært en tøff oppkjøring til dette rittet, men jeg skal fortsatt slåss for en plass på podiet, og for at Geraint vinner den gule trøya, svarer Froome.

Han kom i mål 1.35 minutter bak Quintana. Nå ligger han «bare» på tredjeplass i Tour de France, også bak Tom Dumoulin. Ikke nok med det. På vei ned fra fjellet etter avsluttet renn ble Froome tilsynelatende tatt for å være en fan - og ut fra bilder ser det ut som om han ble lagt i bakken av en betjent.

– Det var uvant og overraskende (å se Froome slik). Han har virket så sterk, så solid i alle de treukersløpene han har kjørt, så det kom overraskende på oss, sier Hushovd.

Froome er to og et halvt minutt bak Thomas når det gjenstår én fjelletappe og én tempo å gjøre det på for sammenlagthåpene.

– Hvis det er noen som kan komme tilbake, er det Chris Froome, mener imidlertid Team Sky-sjef David Brailsford, som riktignok sier at det er Thomas som er deres sterkeste kort i øyeblikket.

GRIMASER: Chris Froome hadde det ikke godt på vei opp dagens siste fjell. Foto: JEFF PACHOUD / AFP

les også

Team Sky-rytter kastet ut av Tour de France

– Geraint Thomas er den beste rytteren i årets Tour de France og fortjener å vinne den gule trøya i Paris, mener Hushovd, og sier at Sky-rytteren har «et jerngrep på den gule trøya».

Mannen med den gule trøya ble selv overrasket over å se at Froome slet såpass, men er klar på at han tar «én dag av gangen» med tanke på den gule trøya.

– Hvem er dine største rivaler?

– Dumoulin og Rogic, for de er de nærmeste. Jeg ser ikke på Chrissy (Froome) som en rival fordi han er en lagkamerat, sier Geraint Thomas.

FORTSATT I GULT: Geraint Thomas. Foto: MARCO BERTORELLO / AFP

Rytterne startet etappen i den rekkefølgen de hadde i sammendraget, uten at det ble noe annet enn en gimmick for TV-kameraene.

Deretter skulle man over to førstekategorifjell før avslutningen opp til målgang på 2215 meter over havet (utenfor kategori-fjell). Eller sagt på en annen måte: Onsdagens etappe var en kort, men svært intens klatreøkt.

Av totalt 65 kilometer var hele 43 kilometer ren stigning.

les også

Kristoff etter skandale-etappen: – Jeg tenkte «hvorfor får jeg ikke puste?»

Franske Julian Alaphilippe, som har klatretrøya, gikk «selvfølgelig» i et tidlig brudd. Men den store spenningen handlet om hvordan de beste rytterne i Tour-sammendraget ville håndtere klatringene.

Med snaut 15 kilometer igjen til toppen, skjedde det endelig noe: Dan Martin gikk til, og fikk med seg Nairo Quintana (Movistar). De fikk raskt et solid forsprang ned til Team Sky-toget som kjørte et jevnt tempo lenger bak.

Det holdt helt inn til mål for Quintana.

Det franske håpet Romain Bardet var fullstendig tom for krefter da det gjensto snaut seks kilometer til mål. Dermed ble AG2R-rytteren en av taperne på dagens etappe.

PS: Peter Sagan, som har den grønne trøya foran Alexander Kristoff, gikk i bakken i en nedoverbakke, men kom seg i mål innenfor etappens maksimaltid. Han ble undersøkt etter etappen, og der konkluderte legene med at han skal sjekkes på ny før den 18. etappen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder