KRISTOFFS HJELPER: Alexander Kristoff ble bare nummer 16 under NM i Eidsvoll i sommer. Da syklisten møtte pressen like etter rittet, fulgte Stein Ørn tett. Foto:Anders K. Christiansen,VG

Kristoff-trener: - Utenkelig at Alexander ville holdt på slik informasjon

Roser Thor Hushovd for åpenheten i sin nye bok

Suksesstrener Stein Ørn er sikker på at Alexander Kristoff (27) ville varslet om doping dersom en av hans konkurrenter fortalte om det.

  • Øyvind Knoph Askeland
Publisert:

Stavanger-syklisten har akkurat avsluttet en fantastisk sesong. Det samme kan ikke sies om Thor Hushovd, som i sommer bestemte seg for å legge opp og som torsdag slapp boken om seg selv: «Thor».

I boken kom det frem at Hushovd visste om dopingen til den amerikanske toppsyklisten Lance Armstrong allerede i mai 2011, men først nå valgte å fortelle om den. Det til tross for å ha vært på høring hos Antidoping Norge i fjor høst.

Trener og stefar til Alexander Kristoff, mener hans elev ville reagerte helt annerledes.

– Mange kritiserer Alexander (Kristoff) for å være for direkte og åpen, men det er helt nødvendig. Han er opplært til det, sier Ørn til VG.

Tror sjokket Thor trengte tid

Han har lest deler av boken til Thor Hushovd og har fått med seg lunsjen i 2011 der Lance Armstrong innrømmet overfor Hushovd at han hadde dopet seg til toppen i sykkelsporten.

– Det er utenkelig at Alexander ville holdt på slik informasjon. Det er utenkelig fordi Alexander ikke holder kjeft om noe. Det er noen ganger litt plagsomt, men det danner en skole. Lag som tar imot ham vil både være glade og litt redde, men når han går inn med en slik holdning, er det ingen som tør å eksponere ham for doping, sier Ørn.

2,4 MILLIONER: I 2009 syklet Lance Armstrong (til venstre) sammen med Thor Hushovd Oslo Grand Prix for kreftsaken. For den innsatsen fikk amerikaneren 2,4 millioner kroner. Foto:Bjørn Sigurdsøn,NTB Scanpix

Ørn mener det skinner tydelig gjennom i boken til Thor Hushovd at nordmannen aldri har brukt doping for å løfte sykkelkarrieren sin. Ørn mener videre at Hushovd heller ikke kan lastes for ikke å ha fortalt om dopinginnrømmelsen til Lance Armstrong – slik Antidoping Norge mener han burde.

– Ryktene på den tiden var av en slik natur at rytterne trodde det var doping, men ingen visste omfanget av dopingen. Det fikk vi ikke innblikk i før Armstrong kom med sine avsløringer. Vi ser nå retrospektivt på situasjonen, men Thor satt der med en personlig integritet og en klar antidoping-holdning, så plutselig forteller syklisten som står for de største bragdene at han har dopet seg og at alle andre gjør det. Jeg hadde vært sjokkert, sier Ørn.

– Hva skulle han gjøre? Han var gjest hos tidenes syklist og hadde en fortrolig samtale. Det må vi huske på når vi ser på det i etterpåklokskapens lys.

Hushovd forklarer at han holdt tett slik:

– Jeg så ikke på det som naturlig å si noe til antidopingmyndighetene, det er ikke min jobb. Skulle jeg gått inn i den saken og fortalt noen om det, hadde det ikke blitt noe igjen av meg. Jeg skulle sykle. Det var min jobb, sa han på boklanseringen.

– Er i en boble

Mads Kaggestad var lagkamerat med Thor Hushovd i Crédit Agricole på midten av 2000-tallet. Han har forståelse for hvorfor 36-åringen har ventet med å fortelle om dopingpraten med amerikaneren, og tror Hushovd vil åpne seg mer etter hvert.

– Jeg tror veien blir til mens han går. Jeg er helt sikker på at han vil være tydeligere på enkelte ting når han får karrieren litt mer på avstand. Da vil han kunne reflektere mer rundt sine opplevelser. I dag bærer han preg av å være i den boblen som en idrettsutøver er i. Han vet hva som skal til for at en utøver skal holde seg ren, noe jeg tror han kan bidra med om han får en rolle i idretten igjen, sier Kaggestad til VG.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder