2005: Kurt Asle Arvesen (t.v.) og Bjarne Riis sammen på en pressekonferanse for CSC-laget i den danske byen Skive i 2005.
2005: Kurt Asle Arvesen (t.v.) og Bjarne Riis sammen på en pressekonferanse for CSC-laget i den danske byen Skive i 2005. Foto:Henning Bagger,NTB scanpix

Arvesen etter nye avsløringer: – Lei av disse samtalene

Nordmannen mener Bjarne Riis må ha hatt «en utrolig dobbeltmoral»

SYKKEL

Nekter nok en gang for å ha brukt doping eller sett sprøytebruk

Kurt Asle Arvesen (40) er ikke overrasket over at Bjarne Riis (51) nå innrømmer at ryttere på laget hans, Team CSC, dopet seg. Selv hevder han aldri å ha sett noe mistenkelig.

Publisert:

I en fersk dopingrapport fra Danmark kommer det frem at Bjarne Riis kjente til at utøvere på hans eget lag, Team CSC, dopet seg.

Johnny Weltz og Alex Pedersen, som også jobbet på ledersiden i sykkellaget, har innrømmet overfor Anti Doping Danmark at de hadde kjennskap til at flere av rytterne dopet seg. Weltz har også innrømmet at han leverte doping til rytterne.

– Det er forsåvidt ikke overraskende siden det har kommet antydninger opp gjennom årene. Men Bjarne Riis må ha en utrolig dobbeltmoral når han visste om dopingbruken, og kanskje pushet doping i sitt eget lag, samtidig som han hentet inn et eget antidoping-system som førte til at vi ble testet dobbelt så mye som de andre lagene, sier Kurt Asle Arvesen til VG.

Fem år i Team CSC

Han syklet for Team CSC fra 2004 til 2009. I løpet av den perioden ble Rasmus Damgaard hentet inn som testansvarlig.

– Jeg tror ikke han var involvert i noe eller fikk vite noe. Da er det hvert fall helt god natt, sier Arvesen.

– Når du tenker tilbake, er det noen brikker som faller på plass for deg ved disse nye innrømmelsene?

– Jeg har ikke lest rapporten fra Danmark, men det har vært mange journalister som har spurt meg om Riis og doping. Det jeg kan si er at jeg og han, eller noen andre i ledelsen, aldri har hatt en samtale om doping. De kjente godt til hvilket standpunkt jeg hadde. Det er nok mye mer som foregikk bak min rygg, som også har kommet frem i ettertid, enn hva jeg var klar over.

– Tanken om juks i CSC-laget streifet deg aldri?

– Jo, med enkeltryttere. Jeg tenkte kanskje ikke over det der og da, men i ettertid.

– Føler du deg mistenkeliggjort etter innrømmelsene fra både utøvere og ledere i CSC?

– Ja, det er klart jeg føler jeg blir dratt inn i dette nok en gang. Jeg blir utrolig skuffet og lei meg, og jeg er lei av å ha disse samtalene som jeg har hatt gang på gang. Hvis man ser på min karriere begynte jeg å trene seriøst i 1996. I 1997 ble jeg U23-verdensmester og fikk ingen resultater før jeg ble voksen. Etter at én etter én ble tatt, forsto jeg at dette handlet om å kjempe med nebb og klør, og gripe de sjansene man fikk. Jeg følte jeg benyttet meg bra av muligheten jeg hadde som hjelperytter.

Forstår at folk blir skeptiske

Flere tidligere CSC-ryttere har fortalt at bruken av det forbudte stoffet kortison var svært utbredt innad i laget.

Les også:Jaksche - Om Arvesen sier han ikke skjønte at det var mulig å få doping i CSC, så er ikke det troverdig

På spørsmål om Arvesen fikk, eller så andre ryttere på CSC-teamet sette sprøyter, svarer han kontant «nei».

40-åringen forteller at han ikke har snakket med gamle lagkamerater om doping den siste tiden.

– Forstår du at folk blir skeptiske til deg på grunn av CSC-fortiden?

– Ja, men det å ha vært proffsyklist på den tiden med alt som har kommet frem, er i seg selv mistenkelig. Hvis man ser på mine resultater, er det ingen grunn til å tvile på dem. De har kommet av taktiske vurderinger og sterke lag som har forsvart min posisjon på enkelte etapper og ritt. Jeg har garantert gått glipp av mange topplasseringer og ofret meg for og kjempet mot ryttere som var dopet.

Arvesens navn er ikke nevnt i rapporten fra Danmark, men 40-åringen hadde for en tid tilbake en lengre samtale med Antidoping Norge som har et samarbeid med sine danske kolleger.

– Har du noengang dopet deg?

– Nei, det har jeg ikke, svarer Arvesen.

Sakene er foreldet

Han har flere ganger tidligere fortalt at han ikke kjente til at forbudte midler var tilgjenelige i Riis' lag han selv var en del av.

Det reagerte tidligere lagkamerat Jörg Jaksche reagerte kraftig på overfor VG i 2013:

– Det kan godt hende at Kurt ikke dopet seg, eller så noe ulovlig i laget. For det skjedde til en viss grad privat. Men at han ikke hørte noe, eller visste at folk fikk kortison - og at det var mulig å få stoff - er ikke troverdig, sa tyskeren til VG.

Ifølge den danske dopingrapporten er Riis og de øvrige CSC-ledernes manglende inngripen straffbar, men de slipper likevel ytterligere runder i rettssalen.

– Da forholdene ligger utenfor foreldelsesfristene kan vi ikke reise sak, sier direktør i Anti Doping Danmark, Michael Ask.

De konstaterer også at flere ryttere har brutt antidopingreglene, men at disse sakene også er foreldet.

Les også: Hamilton hevder Riis introduserte ham for doplege

Her kan du lese mer om