Pogacar sikret Slovenias første Tour de France-seier etter Roglic-kollaps

Primoz Roglic (30) hadde et snaut minutt ned til landsmannen Tadej Pogacar (21) før den avgjørende tempoetappen i Tour de France. Der kjørte Pogacar fra alt og alle og knuste konkurrentene.

 • Simon Zetlitz Nessler

57 sekunder skilte de to slovenerne før den 20. etappen, hvor en tempo på 36,2-kilometere skulle avgjøre hvem som stakk av med seieren.

Tempoen ble avsluttet opp til La Planche des Belles Filles (5,9 kilometer à 8,5 prosent), og i bunn av bakken hadde Pogacar redusert forspranget til 21 sekunder.

Dermed lå det an til en høydramatisk avslutning, men det ble allerede tidlig i stigningen klart at Pogacar knuste alle konkurrentene og Roglic endte snaut to minutter bak Pogacar på etappen.

– Det er det villeste jeg har vært med på, sa TV 2-kommentator Christian Paasche.

– Jeg tror jeg drømmer. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det er utrolig, sier Pogacar i seiersintervjuet, før Roglic kommer bort og gir en seiersklem til landsmannen.

– Jeg er veldig stolt av laget. Å ta den gule trøyen på den siste dagen var en drøm, og vi klarte det, sier han videre.

Pogacar er nå 59 sekunder foran Roglic i sammendraget.

– Er dette en barndomsdrøm?

– Faktisk var drømmen min å være med i Tour de France. Nå er jeg her og har kun den siste etappen igjen. Det er utrolig, sier Pogacar.

I Jumbo-Visma-leiren var det naturligvis mindre glede å spore.

– Det gjør vondt å se Primoz slite på den måten. Jeg så en annen Primoz på sykkelen enn vanlig. Å tape det på den siste dagen er veldig tøft, sier lagkamerat Wout van Aert i et intervju vist på TV 2.

– Jeg tror det ville blitt jevnt selv om Primoz hadde hatt en god dag, men det at han havner bak meg, viser at det ikke er hans beste tempo. Hadde han vært på sitt normale nivå hadde han aldri tapt mer enn ett minutt til Pogacar, mener Van Aert.

– Jeg er selvsagt skuffet. Jeg ga alt jeg kunne på sykkelen, men resultatet ble som det ble, sier Roglic i et intervju med NOS, og sier at Pogacar virkelig fortjente seieren.

UTSLITT: En utslitt Primoz Roglic måtte se at han mistet sammenlagtledelsen på den avgjørende etappen. Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON / X01348

Pogacar er dermed den nest yngste Tour de France-vinneren gjennom historien, kun slått av Henri Cornet, som var 19 år da han vant den andre utgaven av Tour de France i 1904.

Pogacar vinner også ungdomstrøyen og klatretrøyen og vant altså sin tredje etappe i årets Tour de France med seieren på den avgjørende tempoetappen.

Nå gjenstår kun sjarmøretappen inn til Paris på søndag, hvor Pogacar vil lede laget først inn sammen med blant andre lagkameratene Alexander Kristoff og Vegard Stake Laengen. Edvald Boasson Hagen, Kurt Asle Arvesen og Atle Kvålsvoll er de tre andre nordmennene som har vært på et vinnerlag i Tour de France tidligere.

– Det er fett. Jeg trodde aldri jeg skulle få oppleve å være på vinnerlaget, så vi skal nyte morgendagen og gjøre det beste ut av det, sier Kristoff til TV 2 fra bilen på vei til Paris for den siste etappen.

Richie Porte (Trek-Segafredo) klatret opp til tredjeplass sammenlagt etter å ha blitt nummer tre på tempoen.

MAKTDEMONSTRASJON: Pogacar vant den avsluttende etappen 1.21 foran Tom Dumoulin, mens Primoz Roglic endte 1.56 bak etter å ha tapt 1.20 i den avsluttende bakken. Foto: MARCO BERTORELLO / AFP

Roglic var den første sloveneren som vant en etappe i Tour de France, noe han gjorde da han vant den 17. etappen i 2017. Roglic var da på full vei opp i sykkelverdenen, etter at han først ble proff i en alder av 26 år.

Tidligere var Roglic en lovende skihoper, med gull i lagkonkurransen i junior-VM i 2007, men det er som sykkelrytter at sloveneren virkelig har nådd verdenstoppen.

Roglic vant en etappe også i 2018 og ble da nummer fire sammenlagt i Touren. I fjor tok han den ene store seieren etter den andre, og vant sitt første treukersritt da han tok seieren i Vuelta a España.

Der imponerte også Tadej Pogacar med å bli nummer tre, og det er de to slovenerne som har vist seg som de to sterkeste rytterne i årets Tour de France.

Det har også ført til flere nye slovenske etappeseirer, med etappeseier til Roglic (foran Pogacar) på den fjerde etappen, mens Pogacar vant tre etapper. I tillegg har Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) to annenplasser fra årets ritt, i det som har vært en tilnærmet perfekt utgave av Tour de France for landet med drøyt to millioner innbyggere.

Mer om

 1. Tour de France
 2. Primoz Roglic
 3. Tadej Pogacar

Flere artikler

 1. Bernal måtte kapitulere da Pogacar tok ny seier

 2. Roglic koblet grepet om den gule trøyen

 3. López best da Roglic økte ledelsen

 4. Tour-favoritten overbeviste: – Vanvittig imponerende

 5. Slovensk jubeldag i Tour de France: Pogacar spurtet inn til seier

Fra andre aviser

 1. Pogacar mot Tour de France-seier etter tempo-oppvisning

  Aftenposten
 2. Han var mest opptatt av fotball. Nå er han blitt et fenomen i sykkelsporten.

  Aftenposten
 3. Pogacar mot Tour de France-seier etter tempo-oppvisning

  Fædrelandsvennen
 4. Sveitser var nær bragd, men sykkelsportens «vidunderbarn» viste ingen nåde

  Aftenposten
 5. Tour de France er blitt en kamp mellom to nasjoner. Det kan få uvanlige konsekvenser.

  Aftenposten
 6. Han var mest opptatt av fotball. Nå er han blitt et fenomen i sykkelsporten.

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no