Hovedinnhold

Heiberg uvitende om kollegaens OL-nekt

SYKKELLEDER: UCI-president Pat McQuaid lover at dagens unge sykkelstjerner ikke kommer til å bli dopingtatt i fremtiden. Foto: AFP
SYKKELLEDER: UCI-president Pat McQuaid lover at dagens unge sykkelstjerner ikke kommer til å bli dopingtatt i fremtiden. Foto: AFP
(VG Nett) Sykkelpresident Pat McQuaid (62) får stadig mer tillit i Den internasjonale olympiske komité. (IOC). Men som aktiv ble han nektet å delta i OL etter navnejuks.


Han har vært medlem av IOC i to år. Forrige uke ble McQuaid også plukket ut til komiteen som skal velge OL-arrangør i 2020.

Det er paradoksalt, mener enkelte, siden iren brøt apartheidreglene som ung syklist midt på 70-tallet. Resultatet ble utestengelse fra OL året etter.

- Dette var jeg ikke klar over før du fortalte meg det, sier styremedlem i IOC, Gerhard Heiberg, til VG Nett.

Dagens UCI-president trosset forbudet mot å sykle i apartheidlandet Sør-Afrika. McQuaid reiste til landet og deltok i ritt under falsk navn - Jim Burns - for å forlenge sesongen med noen uker.

Ved en tilfeldighet ble han fotografert, og senere avslørt, av en journalist som jaktet bilder av Elizabeth Taylor og Richard Burton.

Har Heibergs støtte

ROSER MCQUAID: Gerhard Heiberg mener Pat McQuaid har vært klar i kampen mot doping. Foto: Marius Knutsen
ROSER MCQUAID: Gerhard Heiberg mener Pat McQuaid har vært klar i kampen mot doping. Foto: Marius Knutsen

I et telefonintervju med VG Nett gir ikke McQuaid uttrykk for at han angrer på regelbruddet.

- Jeg skulle gjerne ha deltatt i OL, men jeg angrer ikke på turen til Sør-Afrika. Jeg var der av sportslige hensyn, og så på det som en del av det å utdanne meg selv. Jeg har alltid vært fascinert av Sør-Afrika og ville se hvordan landet var med egne øyne, sier 62-åringen.

- Ser du ironien i det at du ble utestengt fra OL som aktiv, samtidig som du sitter i IOC-ledelsen i dag?

- Nei, jeg gjør ikke det. Jeg brøt reglene, fikk en straff og sonet ferdig. Da må man kunne gå videre, mener McQuaid.

Han har ledet Det internasjonale sykkelforbundet gjennom tøffe dopingtider siden 2005. Og sykkeltoppen får et godt skussmål av norske Gerhard Heiberg:

- Historien du forteller meg skjedde for mange år siden, og ble avgjort den gangen. Pat McQuaid er en bra mann som gjør en god innsats i jobben sin, sier den norske IOC-toppen.

Mindre doping

McQuaid tok over ledelsen av en sport infisert av juks for sju år siden. Året etter at iren satte seg ned i sjefsstolen ved UCI-hovedkvarteret i Sveits, så eksploderte «Operasjon Puerto». Dopinglegen Eufemiano Fuentes ble avslørt. Saken rystet sykkelsporten som et jordskjelv.

I dag er de fleste enige om at feltet er renere enn på flere tiår.

- Det er et paradoks at det er mindre doping enn noen gang, samtidig som vanlige folk leser spalte opp og spalte ned om Lance Armstrong-saken i media. Å kommunisere virkeligheten er vanskelig. Men jeg ser lyset i enden av tunellen. De ser om unge stjerner i sykkelsporten i dag, kommer ikke til å bli tatt for dopingbruk om noen år, lover Pat McQuaid overfor VG Nett-

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel