Hovedinnhold

Forsøkte å målbinde Landis med trusselbrev

BLE TRUET: Floyd Landis fikk brev fra Det internasjonale sykkelforbundet i forkant av doping-innrømmelsene. Foto: AP
BLE TRUET: Floyd Landis fikk brev fra Det internasjonale sykkelforbundet i forkant av doping-innrømmelsene. Foto: AP
(VG Nett) I et forsøk på å stanse dopingutspillet fra ekssyklist Floyd Landis forrige måned, truet det internasjonale sykkelforbundet med søksmål.


Floyd Landis sendte bølger gjennom hele sykkelverden da han forrige måned både innrømmet doping, men også gjorde et forsøk på å trekke flere andre syklister med seg ned i gjørma.

Mest oppmerksomhet i media fikk anklagene mot det internasjonale sykkelforbundet, UCI, og tidenes beste sammenlagtrytter Lance Armstrong.

Men før han gikk ut med anklagene tok Floyd Landis kontakt med UCI. Nå kan nyhetsbyrået Associated Press avsløre at de svarte med å sende et brev til den tidligere toppsyklisten to eller tre uker før hans anklager så offentlighetens lys.

- Floyd Landis ga UCI beskjed om at han kom til å publisere anklagene sine. Deres advokater responderte med et brev hvor de advarte han om at dersom han kom med disse løgnene, ville de vurdere søksmål, sier tidligere UCI-president Hein Verbruggen til AP.

Vant på dop

Landis hevder at Lance Armstrong testet positivt på EPO under Tour de Suisse i 2002, men at UCI lot seg bestikke til å holde tyst om dopingovertredelsen.

Det avkrefter imidlertid Hein Verbruggen på det sterkeste.

- I min tid som president har en dopingsak aldri noensinne blitt feid under teppet, sier Verbruggen.

Nederlenderen, som var president i UCI fra 1991 til 2005, understreker at han er 100 prosent overbevist om at Lance Armstrong aldri har testet positivt på doping, og at han er klar for å vitne under ed om at sykkelforbundet ikke har holdt noe skjult.

UCI SENDTE BREV: Tidligere UCI-president Hein Verbruggen. Foto: EPA
UCI SENDTE BREV: Tidligere UCI-president Hein Verbruggen. Foto: EPA

Floyd Landis vant Tour de France i 2006, men ble senere fratatt æren på grunn av en positiv dopingtest. I årene som fulgte nektet han hardnakket for å ha dopet seg.

Vil glemme Landis

Men i mai 2010 la han kortene på bordet. Han innrømmet å ha dopet seg systematisk i to år og påsto samtidig at Lance Armstrong og flere andre elitesyklister også hadde vært involvert i doping. Armstrong har benektet anklagene og slår fast at Landis har mistet sin troverdighet for lenge siden.

Verbruggen sår også tvil ved om Landis i dag er ved sine fulle fem.

- Jeg synes faktisk synd på gutten, sier Verbruggen.

Sykkelpresidenten varsler også at han ikke har noen personlig lyst til å forfølge saken.

- Jeg ønsker ikke å tenke mer på han. Jeg vet ikke hva UCI vil gjøre og om forbundet vil forfølge saken, sier Verbruggen.

Fikk Armstrong-penger

I forbindelse med de ny anklagene hevder Verbruggen at de har gått gjennom alle dopingtester tatt av Lance Armstrong i perioden 2001-2003, men at de ikke har funnet noen positive tester.

- Vi har aldri hatt en positive Lance Armstrong-test. Vi har sjekket, sjekket og sjekket igjen, så det er vi helt sikre på, sier Verbruggen.

I 2002 ble UCI kontaktet av en i Armstrongs team som fortalte at syklisten ønsket å donere 100 000 dollar til sykkelforbundet. Det har fått flere til å spekulere i at UCI har hatt en interesse av å beskytte Armstrong.

- Dette ble diskutert blant vår antidoping-ekspertise. De sa at de aldri skulle kunne bruke pengene til dopingkontroller. Men de foreslo å bruke dem til å kjøpe en Sysmex (en blodanalysemaskin), sier Verbruggen.

Pengene fra Armstrong kom imidlertid ikke med en gang. Først i 2005 da UCI selv tok kontakt og etterlyste dem, tikket de inn på kontoen.

- De hadde glemt det. Når UCI spurte om pengene, fikk vi dem. Det er hele historien, sier nederlenderen, som forsvarer at forbundet tok i mot donasjonen fra Armstrong.

- Vi trengte den maskinen for å kontrollere utøveres blodnivå, slår Verbruggen fast.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel