Hovedinnhold

Tidligere Hushovd-sjef navnga dopere på debattforum

TO EKSDOPERE: Jonathan Vaughters (t.v.) er sjef i Garmin-laget, og har innrømmet dopingbruk som aktiv. I går avslørte han sin egen rytter, Tom Danielson (t.h.) som dopingmisbruker før han kom til Garmin. Her er de i mai i år. Foto: AFP
TO EKSDOPERE: Jonathan Vaughters (t.v.) er sjef i Garmin-laget, og har innrømmet dopingbruk som aktiv. I går avslørte han sin egen rytter, Tom Danielson (t.h.) som dopingmisbruker før han kom til Garmin. Her er de i mai i år. Foto: AFP
(VG Nett) Garmin-sjef Jonathan Vaughters navnga i går tre av sine egne ryttere som tidligere dopingmisbrukere.

Denne saken handler om:


Både Tom Danielson, Christian Vande Velde og David Zabriskie - alle fra USA - ble omtalt som ryttere «med en fortid» av landsmannen Vaughters.

At Vande Velde og Zabriskie har jukset tidligere i karrieren har vært antydet tidligere. Ingen hadde imidlertid pekt på Tom Danielson før i går kveld.

Den spesielle avsløringen skjedde overraskende nok på debattforumet til nettsiden Cyclingnews.com. Og den ble altså regissert av de tre Garmin-rytternes egen sjef.

Han understreket at de tre rytterne aldri hadde blitt ansatt i Garmin dersom han ikke var ett hundre prosent sikker på at de er rene i dag.

Antidopingforkjemperen Vaughters er kjent for å gå i dialog med både kritikere og fans på nettsamfunnet Twitter. I går gikk han ett skritt til, og deltok i en nettdebatt.

Avviste kritikk fra Jaksche

Det skjer etter at eksdoperen Jörg Jaksche nylig gikk ut og sa det var umulig å få ny jobb i sykkelverden etter å ha snakket åpent om tilstandene i sporten. En av dem som skal ha takket nei til den kontroversielle rytteren, var Vaughters.

NAVNGITT: David Zabriskie. Foto: AFP
NAVNGITT: David Zabriskie. Foto: AFP

Garmin-sjefen avviste likevel i går at åpenheten rundt doping var årsaken til at han ga Jaksche en kald skulder. I stedet skal det hele ha handlet om mennesketype og en rytter som ikke ville passet inn i laget.

- Vande Velde, Zabriskie og Danielson har alle en fortid. Fra et etisk ståsted er det ingen forskjell på dem og Jörg Jaksche. Det handler om en prestasjonsbasert forskjell, skrev Vaughters.

- Jeg visste at de tre rytterne kunne prestere tett opp mot nivået de holdt tidligere, selv om de var rene, fortsatte amerikaneren - som er kjent for en forskningsbasert tilnærming til sykkelsporten.

Han ga også uttrykk for at Jaksche hadde en mentalitet han ikke mener ville passet i Garmin-laget.

NAVNGITT: Christian Vande Velde. Foto: AFP
NAVNGITT: Christian Vande Velde. Foto: AFP

Vaughters syklet Tour de France for Lance Armstrong og US Postal i 1999. Han har selv innrømmet å dope seg, før han skal ha kommet på bedre tanker og skiftet lag til Credit Agricole i 2000. Nå leder han Garmin-laget, som har en svært ren profil i sykkelverden.

Beklaget

I den ferske boken til dopingtatte Tyler Hamilton, «The secret race», beskrives Vaughters som en «nerd» som var åpenlyst ukomfortabel med å måtte bruke ulovlige midler.

Rundt midnatt norsk tid bekreftet Vaughters at det var han som hadde deltatt i nettdebatten på Cyclingnews.

- Alle som tror at jeg er en sleip PR-fyr: Jeg antar jeg at jeg på idiotisk vis beviste at dere tok feil. Beklager, skrev Thor Hushovds tidligere sjef på Twitter.

PS! Både Vande Velde og Zabriskie skal være blant de ti tidligere lagkameratene som har vitnet om at de så Lance Armstrong benytte seg av en lang rekke dopingmidler som aktiv. Dette er aldri bekreftet, men Vaughters avslørte altså rytternes eget misbruk i går kveld.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel