Hovedinnhold

Rasmussen innrømmer doping fra 1998 til 2010

- Jeg er klar til å ta min straff, sier den danske syklisten

(VG Nett) Blank i øynene og med skjelven stemme innrømmet den danske sykkelrytteren Michael Rasmussen (38) i dag årelangt dopingbruk.

Denne saken handler om:

Sammen med eierne for laget hans, ChristinaWatches/Onfone, hadde 38-åringen innkalt til pressekonferanse i Herning.

- Jeg har fra i dag innstilt min sykkelkarriere. Grunnen til det er at jeg har innledet et samarbeid med relevante antidopingmyndigheter for å rydde opp i sykkelsporten, sier Rasmussen.

- Jeg brukte doping fra 1998 til 2010. Det dreier seg om EPO, veksthormon, testosteron, kortison, insulin og blodoverføringer, forteller han.

- Jeg er klar til å ta min straff.

VGTV:  Her innrømmer han han dopingbruk - se fra pressekonferansen

Sykkelbloggen: Bør vi tilgi Rasmussen?

Rasmussen opplyser at han nå samarbeider med Anti Doping Danmark, WADA og dopingmyndighetene i USA og Nederland.

- Når jeg reiser meg herfra i dag og går ut fra lokalet, er det som en utrolig lettet mann. Jeg er glad for at jeg ikke skal lyve for dere lenger når dere spør om min fortid, sier syklisten.

Etter seansen åpnet han ikke for å svare på spørsmål fra de fremmøtte journalistene.

LEDET: Michael Rasmussen ledet Tour de France i 2007, men ble kastet ut av rittet. Foto: AP Photo/Christophe En
LEDET: Michael Rasmussen ledet Tour de France i 2007, men ble kastet ut av rittet. Foto: AP Photo/Christophe En

- Han var en av verdens beste syklister, men så hoppet Michael oppi gryten med trylledrikk, sier teameier Claus Hembo.

Dagens innrømmelse innebærer at Rasmussen vil bli ilagt to års utestengelse. Han sier uansett at han nå gir seg som proffsyklist.

Flere innrømmelser

Bildet av det tidligere storlaget Rabobank har bleknet de siste månedene:

Først innrømmet en av lagets tidligere sjefer hvordan legene i laget bisto rytterne i å dope seg helt frem til 2007. Så sto flere tidligere ryttere frem og fortalte om ukulturen i laget.

Én av dem er Thomas Dekker, som tidligere denne måneden lovet å navngi samtlige av de som dopet seg i Rabobank, og de som hjalp til med jukset, i samtaler med antidopingmyndighetene i hjemlandet.

I dag fulgte altså Michael Rasmussen etter.

BAKGRUNN:

Det har gått snart seks år siden Rasmussen lå an til å vinne Tour de France. Men på en av rittets aller siste etapper, ble dansken kastet ut av rittet av sitt eget lag.

Presset på Rabobank hadde vært voldsomt, etter at det kom frem hvordan Rasmussen hadde løyet om hvor han befant seg i forkant av Tour-en.

Mens han oppga å trene i Mexico, befant han seg egentlig i Italia. Dermed unnslapp han brysomme dopingkontrollører. Antidopingmyndighetene var imidlertid ikke nådige:

Gjentatte brudd på meldeplikten ble belønnet med to års utestengelse.

Da dommen var ferdigsonet, slet Rasmussen først med å finne seg et solid lag som ville ta ham imot med åpne armer. Deretter slet dansken med å komme tilbake på godt, gammelt nivå.

De siste sesongene har han syklet for Christina Watches, et dansk nivå tre-lag, som også Frederik Wilman har fått lønnen sin fra.

Rasmussen har også vært koblet til en østerriksk dopingring i løpet av karrierne, men innrømmet aldri juks - før i ettermiddag.

Tvert imot har han gått rettens vei for å få kloa i 40 millioner kroner han mener å ha tapt på at han ble kastet ut av Tour de France i 2007: Ifølge Rasmussen visste Rabobank-ledelsen om at han befant seg i Italia, og ikke Mexico, i oppkjøringen til rittet.

Saken er ennå ikke avgjort i det nederlandske rettsvesenet.

Michael Rasmussen står oppført som vinner av klatretrøya i Tour de France i både 2005 og 2006. Han har også vunnet fire etapper i rittet, samt én etappe i Spania rundt.

Rasmussen-saken fra 2007 til nå:

2007:
15. juli: Michael Rasmussen vinner den åttende etappen i Tour de France og tar over den gule ledetrøyen.

16. juli: Hviledag i Touren. På et pressemøte lover Rasmussen offentligheten at man kan stole på han i dopingmessig sammenheng.

19. juli: Direktør Jesper Worre i Det danske sykkelforbundet (DCU) sier at Rasmussen har fått flere advarsler og er utestengt fra landslaget. Rasmussen og Rabobank hevder på sin side at den danske rytteren kun har mottat en advarsel.

20. juli: Jesper Worre opplyser at Rasmussen har fått to advarsler fra Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) og Antidoping Danmark. Worre velger å se bort fra at det er fortrolige opplysninger. Rasmussen får støtte fra Tourens rittleder Christian Prudhomme, som er rasende på DCUs timing når de har kjent til advarslene så lenge. Senere på dagen sier den amerikanske mountainbike-rytteren Whitney Richards til velonews.com at Rasmussen i 2002 ba han ta med et par sko fra USA til Italia, men at skoesken viste seg å inneholde forseglede poser med dopingmiddelet Hemopure - et erstatningsprodukt for menneskeblod. Rasmussen avviser beskyldningen.

24. juli: Rasmussen presses til å holde et pressemøte på Tourens hviledag. Han gjør det sammen med Rabobank-sjef Theo de Rooij og lagets advokat Harro Knijff. Rasmussen innrømmer en administrativ feil. Han har ikke sørget for å gi UCI opplysninger om hvor han befant seg i tide. Rabobank opplyser at de har gitt han en bot på 75.000 kroner for det. Samtidig poengterer dansken at han har avgitt 14 negative tester foreløpig i Tour de France. TDF-president Patrice Clerc sier senere samme dag at Rasmussen ikke fortjener den gule ledertrøyen og ikke burde få lov til å stille til start i rittet.

25. juli: Michael Rasmussen vinner den 16. etappen i Tour de France og er storfavoritt til å vinne sammenlagt. Den tidligere italienske topprytteren Davide Cassani, som kommenterer rittet for tv-stasjonen Rai, hevder samme dag at han møtte Rasmussen på en sykkeltur i Dolomittene i Italia den

Dansken har opplyst til Rabobank at han befant seg i Mexico på det tidspunktet. Rasmussen avviser overfor DR Sporten Cassanis påstand. Senere samme kveld trekker Rabobank Rasmussen fra Tour de France fordi han har brutt lagets interne regler. Rasmussen kaller beslutningen for "en gal manns verk".

26. juli: Rabobank meddeler at Rasmussen har fått sparken.

28. september: Formannen for den franske antidopingforeningen, Pierre Bordry, bekrefter at det er funnet spor av Dynepo, et epo-lignende produkt, i dansken urin under Tour de France. Rasmussen sender ut en pressemelding hvor han sier at han ikke har noen kommentar så lenge undersøkelsene fortsatt pågår.

8. november: Michael Rasmussen holder pressemøte om saken og innrømmer at han løy om hvor han var under forberedelsene til Tour de France 2007.

2008:
8. februar: Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) ønsker Michael Rasmussen utestengt fra sykkelsporten i to år. Sykkelforbundet i Monaco får beskjed om å innlede en sak mot dansken, fordi det er der han har sin lisens.

5. juni: Første rettsmøte i erstatningssaken som Michael Rasmussen fører mot Rabobank. Dansken krever rundt 40 millioner danske kroner i erstatning av sin tidligere arbeidsgiver. "Rasmussen får ikke en krone", er meldingen fra det hollandske laget.

1. juli: Michael Rasmussen blir idømt to års karantene av sykkelforbundet i Monaco.

2. juli: Rabobank blir dømt til å betale Michael Rasmussen fem millioner kroner i erstatning i en domstol i Utrecht i Nederland.

22. juli: Michael Rasmussen anker sin karantenedom til den internasjonale sportsdomstolen, CAS.

2009:
22. januar: Den internasjonale sportsdomstolen (CAS) avviser Michael Rasmussens anke og fastholder dommen på to års karantene, som utløper 27. juli 2009.

18. mai: Nye dopingmistanker kastes mot danske Michael Rasmussen fra den østerrikske statsadvokaten.

2013: Rasmussen har ikke imponert i sesongene etter at han kom tilbake etter dopingdommen. 31. januar 2013 innrømmer han årelangt dopingbruk i karrieren.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel