Hovedinnhold

Ny Armstrong-hjelper innrømmer doping

Garmin-sjef Jonathan Vaughters: - Jeg angrer dypt

SLET MED SAMVITTIGHETEN: Jonathan Vaughters (innfelt) erkjenner at han tok feil valg i en tid da mange rundt ham jukset med dopingmidler. Han mener at doping var avgjørende for å kunne hevde seg i toppen. Vaughters syklet da for Lance Armstrong. Foto: AP
SLET MED SAMVITTIGHETEN: Jonathan Vaughters (innfelt) erkjenner at han tok feil valg i en tid da mange rundt ham jukset med dopingmidler. Han mener at doping var avgjørende for å kunne hevde seg i toppen. Vaughters syklet da for Lance Armstrong. Foto: AP
(VG Nett) Enda en av Lance Armstrongs gamle hjelperyttere la i dag kortene på bordet.

Denne saken handler om:

- Jeg brukte doping, skriver tidligere US Postal-rytter Jonathan Vaughters i et innlegg i New York Times i dag, søndag.

Fra før har Frankie Andreu, Tyler Hamilton og Floyd Landis sagt det samme. Jonathan Vaughters, som var Thor Hushovds sjef i Garmin-laget, er altså nummer fire i rekken av gamle hjelperyttere for Lance Armstrong som innrømmer juks.

Vaughters har flere ganger gått svært langt i å antyde at han brukte ulovlige midler som aktiv. Også i et lengre intervju med VG Nett lot amerikaneren det skinne gjennom at han hadde tatt snarveier. Noen åpen innrømmelse kom likevel aldri.

I natt skrev Garmin-sjefen en melding til VG Netts journalist på nettsamfunnet Twitter:

«Beklager at jeg gikk rundt grøten under intervjuet ditt i fjor.»

Angrer

Vaughters syklet i flere år for US Postal-laget, før han avsluttet karrieren som 29-åring i Credit Agricole. Der var han lagkamerat med Thor Hushovd.

Det franske laget hadde en tøff antidopingpolitikk og syklet rent - i motsetning til US Postal, hevder Vaughters. Amerikaneren følte at han sviktet Credit Agricole-ledelsen, fordi han ikke maktet å gi dem seirer etter at han var hentet til laget.

TIDLIGERE LANCE-VENN: Bildet er fra 1999, da Jonathan Vaughters (bak) syklet for sin tidligere venn Lance Armstrong. Foto: AP
TIDLIGERE LANCE-VENN: Bildet er fra 1999, da Jonathan Vaughters (bak) syklet for sin tidligere venn Lance Armstrong. Foto: AP

Fraværet av dopingmidler var åpenbart en delaktig årsak til dette.

Ødela samvittigheten

Vaughters drømte om å bli profesjonell sykkelrytter siden han gikk på ungdomsskolen. På et tidspunkt tok han imidlertid en feil avgjørelse, i en tid da han følte at folk forventet dopingbruk for å henge med i toppen.

- Jeg valgte løgnen fremfor barndomsdrømmen min. Jeg valgte å dope meg. Jeg beklager avgjørelsen og jeg angrer dypt, skriver han i New York Times i dag.

Amerikaneren mener at man må lære av fortiden for å kunne gå videre i jobben med å rydde opp i sykkelsporten. Han mener unge utøvere må tro at det er mulig å hevde seg som ren utøver dersom kampen mot doping skal vinnes.

- Dersom jeg hadde fått andre impulser, og enda mer viktig: dersom sporten hadde vært annerledes, så kunne jeg kanskje levd ut drømmen min uten å knuse min egen samvittighet, skriver Vaughters.

Vitne

Han nevner ikke den pågående dopingsaken mot Lance Armstrong i innlegget sitt. Det er likevel ventet at Vaughters er ett av «minst ti» vitner det amerikanske antidopingbyrået (USADA) hevder å ha mot Armstrong.

Tour de France-kongen har gått til sak mot USADA fordi han mener at organisasjonen ikke har konstitusjonell rett til å dømme ham. Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) mener det samme, men har fått kraftig kritikk, blant annet av WADA, de siste ukene.

Kritikerne frykter at UCI vil legge lokk på Armstrong-saken, siden organisasjonen selv anklages for å ha skjult positive dopingprøver.

Om Armstrong får medhold i forsøket på å stoppe dopingsaken eller ikke, avgjøres av en dommer i hjembyen Austin i løpet av en uke. Dersom saken får fortsette, og han til slutt blir dømt, så risikerer han å miste sju Tour de France-titler og millioner av dollar.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel