Hovedinnhold

Mener norske sykkelprofiler tier om doping-info

<p>OMFATTENDE ARBEID: Antidoping Norges jobb med å finne ut mer om doping i norsk sykkelsport har vært stor. Her et bilde fra årets Tour de France, på innspurten på Champs Elysees (illustrasjonsfoto).<br/></p><p><br/></p>

OMFATTENDE ARBEID: Antidoping Norges jobb med å finne ut mer om doping i norsk sykkelsport har vært stor. Her et bilde fra årets Tour de France, på innspurten på Champs Elysees (illustrasjonsfoto).


Foto: Laurent Cipriani
Antidoping Norge har intervjuet 30 personer i norsk sykkelsport om doping. De tror enkelte holdt tilbake informasjon.

Denne saken handler om:

Det kommer frem av en 19 sider lang sluttrapport som VG har fått tilgang på.

- Når vi har pratet med folk, har vi opplevd to ulike virkelighetsforståelser: Den ene siden hevder å ha vært naiv. De har ikke sett noe som helst. Den andre siden sier at dersom du har vært en del av sykkelsporten, må du ha lukket både ører og øyne om du ikke har fått med deg noe, sier daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim.

- Har noen innrømmet å ha dopet seg overfor dere?

- Det ser jeg ikke noen grunn til å uttale meg om. Det har heller ikke vært intensjonen med prosjektet. Dersom det hadde vært forhold knyttet til siste åtte år, ville det gitt grunnlaget for en egen dopingsak.

Fakta om prosjektet:

 ■Antidoping Norge har intervjuet 30

personer tilknyttet norsk sykkelsport.

■ Personene er lovet anonymitet i håp

om full åpenhet.

■ Gi muligheten til å bidra for en ren

sykkelsport i fremtiden.

■ Har ikke hatt til hensikt å drive

etterforskning mot enkeltpersoner

I den ferske rapporten går det frem at flere av intervjuobjektene tror sjansen er stor for at norske utøvere kan ha vært involvert og benyttet – eller benytter - dopingmidler.

Det har gått halvannet år siden Antidoping Norge startet arbeidet med rapporten: I alt 30 personer ble kalt inn til samtaler for å fortelle om erfaringene fra internasjonal sykkelsport. Noen av møtene skal ha vart i opp mot 3,5 timer.

Deltakerne ble lover full fortrolighet i håp om at flest mulig ville fortelle åpent om erfaringer med sykkelsportens skyggesider.

Men mye tyder på at den såkalte «omertaen» - taushetens lov – fortsatt preger sykkelsporten.

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen har sett rapporten VG sitter på, og er enig i konklusjonen til Antidoping Norge.

<p>ANTIDOPING NORGE-SJEF: Anders Solheim.<br/></p>

ANTIDOPING NORGE-SJEF: Anders Solheim.

Foto: Ole Kristian Strøm, VG

- Vi har ikke dokumentasjon, og jeg skal ikke mistenkeliggjøre noen. Men vi sitter med et klart inntrykk av at noen vet mer enn de forteller. Det er nesten påfallende at noen kan være så naive som de gir uttrykk for. Er det mulig? spør han.

- Tror du enkelte i norsk sykkelsport har en mørk fortid?

- Jeg vil ikke mistenkeliggjøre noen. Det kan jeg ikke gjøre. Vi kan selvsagt stusse, men vi har ikke grunnlag for å kaste mistanke.

I de fortrolige samtalene med Antidoping Norge gis det blant annet uttrykk for følgende:

*** Nesten ingen var overrasket over avsløringene de siste årene fordi « alle brukte doping i sykkelsporten tidligere».

*** Noen mente at definisjonen av doping i deler av internasjonal sykkelsport, var det man kunne bli tatt for – ikke WADAs forbudsliste.

*** Mange mener fordømmelsen av Steffen Kjærgaard i media har gjort terskelen høyere for at andre norske syklister skal innrømme dopingbruk.

Det siste er ikke sykkelpresidenten enig i. Han representerer et forbund som ønsket Kjærgaard utestengt i ti år – men uten å lykkes.

- Jeg tror ikke behandlingen Kjærgaard fikk, har noe å si. Det er ikke én utøver som har innrømmet noe som helst før de har vært kjørt helt opp i et hjørne. Det er ingen som dukker opp når UCI prater om amnesti, illustrerer Tiedemann Hansen.

Enkelte utøvere har overfor Antidoping Norge fortalt om hvor åpenbar dopingproblemet var tidlig på 90-tallet. Det avvises at bruken kun foregikk i lukkede miljøer, slik andre har hevdet.

<p>EKS-SYKLIST: Dag Erik Pedersen.<br/></p>

EKS-SYKLIST: Dag Erik Pedersen.

Foto: Morten Holm, NTB scanpix

Dag Erik Pedersen syklet to sesonger i det dopingbefengte PDM-laget i Nederland. I verdens beste lag opplevde han en ukultur han ikke likte. Dopingbruk var utbredt. Da lagkamerat Johannes Draaijer døde av hjertesvikt, mistet Pedersen fullstendig lysten på å fortsette karrieren.

I 2010 ba NRK-profilen andre norske sykkelryttere om å fortelle alt de vet. Selv var han aldri en del av den nederlandske ukulturen, understreker han.

- Jeg forstår konklusjonen om at folk trolig sitter inne med ting de vet, men selv har jeg fortalt alt, sier Pedersen til VG.

Han ble utestengt i én måned for efedrin-bruk på 80-tallet. Pedersen hevder han fikk i seg stoffet gjennom helt vanlig medisin som allerede var godkjent av UCIs lege.

- Hvorfor står taushetskulturen så sterkt i sykkelsporten?

- Det har vært en oppfatning at jo mer negativ omtale sporten opplever, jo vanskeligere var det å holde sirkuset i gang og skaffe sponsorer. Man forsvarte de flotte glansbildene utad, men snakket ikke om hvor beinhardt fokus det var på resultater, og presset på å prestere. Det har vært viktig å holde seg inne med de rette folka. Snakket man, så var man ferdig.

I Antidoping Norge har man lært mye om landeveissykkel de siste årene. Også gjennom mange samtaler med Steffen Kjærgaard.

Anders Solheim vil bruke kunnskapen til å gi morgendagens syklister et bedre arbeidsmiljø.

- Flere har sagt at doping ikke har vært noe stort samtaletema, fordi det ikke var et problem i laget. Vi vil skape et klima der kommende syklister kan diskutere doping, og hva som er akseptabelt – og ikke akseptabelt, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel