Hovedinnhold

- Landis anklager Lance for doping

* Floyd Landis innrømmer å ha dopet seg
* Hevder at han jukset i leiligheten til Armstrong

DOPINGKAMERATER? Floyd Landis innrømmer dopingbruk, og anklager ifølge Wall Street Journal også Lance Armstrong (t.h.) for juks. Foto: REuters
DOPINGKAMERATER? Floyd Landis innrømmer dopingbruk, og anklager ifølge Wall Street Journal også Lance Armstrong (t.h.) for juks. Foto: REuters
(VG Nett) Floyd Landis innrømmer «endelig» dopingbruk - og anklager samtidig Lance Armstrong for juks.

Denne saken handler om:

Det er overfor nettsidene til ESPN at Landis nå legger kortene på bordet. I en lengre telefonsamtale i går, erkjente sykkelrytteren at han gjennom en årrekke brukte EPO, syntetisk testosteron, veksthormoner, tradisjonell bloddoping og insulin.

Landis gikk til topps i Tour de France i 2006, men ble senere fratatt seieren da det ble oppdaget kunstig testosteron i kroppen hans. Amerikaneren har hele tiden nektet for dopingbruk.

Les også:Kjærgaard kjenner seg ikke igjen

- Til angrep på Lance og Bruyneel

Gjennom flere år har han brukt millioner av kroner på å renvaske seg. Nå bytter han altså strategi.

Landis skal de siste ukene ha sendt ut en rekke eposter til amerikanske sykkelledere, der han innrømmer omfattende dopingbruk gjennom flere år. Det var Wall Street Journal som først omtalte dette.

Samtidig anklager Landis også en rekke andre sykkelryttere for dopingbruk. Én av dem er, ifølge anerkjenteWall Street Journal, Tour de France-kongen Lance Armstrong.

Anders' sykkelblogg:Her er anklagene mot Lance

De to syklet på samme lag, US Postal, tidlig på 2000-tallet. Armstrong har også vært en åpen støttespiller i Landis sin kamp for å renvaske seg.

Diskuterte doping med Lance

Det gjør ikke dagens angrep fra Landis mindre oppsiktsvekkende.

I en epost, datert 30. april, til den amerikanske sykkelpresidenten, hevder Landis at Armstrongs nærmeste hjelper i alle år, Johan Bruyneel, introduserte ham for en rekke ulike dopingmidler.

Landis hevder også at Armstrong ga ham konkrete tips om dopingbruk:

- Vi hadde lange diskusjoner om temaet på treningsturene våre. Han forklarte meg om utviklingen av EPO-testene, og hvordan det var nødvendig med blodoverføring på grunn av de nye testmetodene, skriver Landis i eposten - ifølge WSJ.

- Dopet meg i Armstrongs leilighet

Landis pådro seg en alvorlig hofteskade i 2003. I etterkant av dette fløy han hjem til den spanske byen Girona, hvor flere amerikanske ryttere har sin europeiske base.

I Girona hevder Landis at han tappet kroppen for 2,5 liter blod over en treukersperiode. Blodet skulle senere spyttes inn i kroppen igjen under Tour de France.

Blodtappingen skjedde - ifølge Landis - i leiligheten til Lance Armstrong. Han anklager også BMC-stjernen George Hincapie for å være en del av dette regimet.

Også Phonak-eier Andy Rihs skal ha fått beskjed om Landis' dopingbruk da amerikaneren byttet lag i 2006. Rihs gikk da, ifølge Landis, med på å betale for fremtidige dopingmidler.

Hincapie benekter i dag påstandene gjennom en talsmann, skriver WSJ. Rihs har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Innrømmer alt i flere eposter

I går, onsdag, valgte Landis å gi et lengre intervju med ESPN.

- Jeg vil renske opp i samvittigheten min. Jeg vil ikke være en del av dette problemet lenger, sier Landis.

Han benyttet seg av ulovlige midler for første gang i 2002. Siden brukte han opp mot en halv million kroner i året på å jukse seg til toppen av sykkelsirkuset. Nå har Landis gitt antidopingmyndighetene de detaljerte treningsdagbøkene sine.

Han skal også, ifølge EPSN, ha avslørt hvordan toppidrettsutøvere har sneket seg unna dopingtester.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel