Hovedinnhold

- Lance Armstrong har ingen plass i sykkelsporten

* UCI-presidenten mener amerikaneren fortjener å glemmes

(VG Nett) Det internasjonale sykkelforbundet bestemte i dag at Lance Armstrong (41) mister samtlige sju Tour de France-seirer.

Denne saken handler om:

Avgjørelsen ble kjent på en pressekonferanse i Sveits. VGTV overførte seansen direkte.

- Vi kommer ikke til å anke saken inn for CAS. Vi vil oppretteholde straffen Det amerikanske antidopingbyrået har gitt Lance Armstrong. Han utestenges dermed og strippes for sine sju Tour de France-seirer.

- Lance Armstrong har ingen plass i sykkelsporten, sa UCI-president Pat McQuaid med klar røst.

Dermed vil Tour de France trolig bli stående uten noen vinner i årene 1999 til 2005. Rittsjef Christian Prudhomme hadde allerede varslet at han ikke ønsker noe opprykk fra rytterne bak Armstrong på resultatlisten, dersom 41-åringen mistet sine seirer.

Pat McQuaid sier at spørsmålet skal opp på et eget møte kommende fredag.

- Armstrong fortjener å glemmes av sykkelsporten, mener sykkeltoppen.

Vil ikke trekke seg

UCI-president Pat McQuaid snakket i dag for første gang snakke om den sjokkerende rapporten amerikanske dopingjegere har forfattet.

- Jeg ble kvalm av å lese rapporten, hevder iren.

- Tror du sporten noen gang blir dopingfri?

- Dette er den største krisen sporten vår har vært gjennom noen gang. Jeg vil se på denne krisen som en mulighet til å innse at sporten er i fare, og at alle må erkjenne det for å komme videre. Men om sporten blir dopingfri? Det er vanskelig å si, men jeg skal være ærlig og svare «nei». Det finnes juksemakere i alle samfunnslag, men jeg tror dopingbruken reduseres.

UCI-SJEF: Pat McQuaid holder pressekonferanse kl 13. Foto: AFP
UCI-SJEF: Pat McQuaid holder pressekonferanse kl 13. Foto: AFP

McQuaid brukte innledningen av pressekonferansen til å messe om at sykkelsporten jobber langt mer seriøst med antidoping enn under tiden da Lance Armstrong dominerte.

- Da jeg tok over som president i 2005 gjorde jeg kampen mot doping til min viktigste prioritet. Sporten har hatt en dopingkultur, og jeg ville endre det. Jeg mener at sporten har kommet langt siden den gangen, hevder iren - og legger til:

- Det gjenstår en del arbeid, utvilsomt. Men jeg har ikke til hensikt å trekke meg som president i UCI, sier McQuaid.

Over 1000 detaljrike sider beskrives dopingbruken i US Postal-laget. Rapporten er nådeløs i sin omtale av det som skjedde i sykkelsporten på tidlig 2000-tallet.

- Kunne ikke skjedd i dag

Lance Armstrong vant Tour de France sju år på rad, men fremstilles av en rekke tidligere lagkamerater som en notorisk dopingmisbruker.

Dopingbyrået USADA har fått 11 hjelperyttere til å vitne mot 41-åringen.

Saken hviler også på 15 andre vitner, samt private eposter, pengeoverføringer og nye tester av Armstrongs blod.

- Om vi hadde hatt det verktøyet vi har i dag, så ville dette aldri skjedd. Wada-koden kom ikke før i 2004. Da vi sendte prøver til en lab, og de kom tilbake negative, så var det ikke mer vi kunne gjøre. I dag er situasjonen en helt annen, argumenterer McQuaid.

Han langet flere ganger ut mot Lance Armstrong og hans medhjelpere i dag.

- Vi ser på et enormt sofistikert jukseprogram. Mange av disse rytterne tjente store penger på å jukse. De har beklaget til familie og venner. Men ingen av dem har beklaget seg overfor UCI eller sporten. Ingen av dem har tilbudt seg å levere pengene tilbake, eller til å opprette et fond. De har jukset. Jeg synes synd på rytterne de konkurrerte med, som var rene. De må føle bitterhet nå. Og det forstår jeg.

Ble presset

Etter en snau time måtte McQuaid svare flere ganger på pengeoverføringene fra Lance Armstrong til UCI mens amerikaneren fortsatt var aktiv.

Flere har stilt spørsmål ved om dette ble gjort for å skjule positive dopingprøver. Det var snakk om flere hundre tusen kroner ved to anledninger.

- Hvordan kan dere akseptere penger til antidoping fra en høyt profilert rytter som hadde mistenkelige EPO-tester?

- Det hadde vi ingen mistanke om. Det var ingen positiv prøve fra ham.

- Men hvordan kunne dere ta imot penger fra en utøver?

- Vi aksepterte fordi vi brukte pengene på antidoping.

- Men hvordan kunne du akseptere det?

- Det ble gjort åpent og til en god sak, argumenterte en tydelig usikker McQuaid.

Ny skandale under opprulling

Samtidig som saken mot Lance Armstrong har dominert overskriftene de siste par ukene, så pågår det en omfattende etterforskning mot amerikanerens dopinglege, Michele Ferrari, i Italia.

Han skal ha jobbet med opp mot 20 sykkellag - og en lang rekke profilerte ryttere - inntil nylig. Utbytte skal ifølge Gazzetta dello Sport ha vært på rundt 250 millioner kroner.

- Vi må bare vente og se hva som kommer ut av etterforskningen i Italia. Men det er flere av de samme personene som er nevnt i USADAs rapport. Og de er eldre ryttere, enkelte er allerede ferdig med karrieren sin, sa McQuaid i dag.

BAKGRUNN:

UCI har av enkelte blitt anklaget for å skjule positive dopingprøver tatt av Lance Armstrong. Både tidligere president Heinverbruggen, og dagens sjef, Pat McQuaid, har avvist dette.

VGTV: Slik dopet Armstrong seg

Sykkelforbundet kjempet likevel lenge mot at USADA skulle etterforske og dømme Armstrong. De ønsket at en annen instans skulle granske saken.

Derfor var det knyttet spenning til hvorvidt de ville skrive under på papirene som kan felle 41-åringen, eller om de vil anke saken til voldgiftsretten CAS.

Snakket i helgen

Mens få, om noen, profilerte sykkelryttere tidligere ville snakke negativt om Lance Armstrong, har vinden nå snudd. Nylig erkjente både Thor Hushovd og tidligere hjelperytter Steffen Kjærgaard at verdens største sykkelstjerne etter alt å dømme er en juksemaker.

Armstrong selv har alltid nektet for å ha jukset. På en veldedighetsmiddag i helgen, erkjente han at de to siste ukene har vært vanskelige.

- Folk spør hvordan jeg har det. Jeg svarer: «Jeg har hatt det bedre, men jeg har hatt det verre også», sa Armstrong.

PS! Tour de France-sjef Christian Proudhomme holder pressekonferanse klokken 15. Denne planla VGTV å sende, men Tour de France nekter imidlertid fjernsynsstasjoner å sende denne direkte.
Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel