Hovedinnhold

Kjærgaard innrømmer sprøytebruk på Armstrongs lag

* Nordmannen sier han ikke kjente til den avslørte dopkulturen
* Nekter for doping uten å kunne garantere for hva han fikk av legene

LAGKAMERATER: Steffen Kjærgaard syklet Tour de France to ganger som hjelperytter for Lance Armstrong. Her er de to i Frankrike i 2001. Foto: Espen Haslene, VG
LAGKAMERATER: Steffen Kjærgaard syklet Tour de France to ganger som hjelperytter for Lance Armstrong. Her er de to i Frankrike i 2001. Foto: Espen Haslene, VG
(VG Nett) Som hjelperytter for Lance Armstrong (41) på skandaleombruste US Postal fikk Steffen Kjærgaard (39) sprøyter med det laglegene hevdet var vitaminer.

Denne saken handler om:


Nordmannen er klar på at han aldri dopet seg i løpet av årene i skandalelaget US Postal. Men i kjølvannet av gårsagens offentliggjøring av dopingjegernes rapport - på direkte spørsmål fra VG Nett - tør han ikke garantere for hva legene i sykkellaget ga ham.

Den 1000 sider lange rapporten amerikanske dopingjegere slapp i går, er rystende lesning. Lance Armstrong skal ha regissert et enormt dopingnettverk og mister nå samtlige av sine sju Tour de France-titler.

- I etterpåklokskapens lys så burde jeg sett noe. Jeg er pinlig berørt over min egen naivitet, erkjenner Steffen Kjærgaard overfor VG Nett i dag.

Han syklet fire år for US Postal. I løpet av denne perioden skal laget ha vært infisert av dopingmidler - uten at Kjærgaard fattet mistanke om at noe var galt.

USADA hevder å kunne bevise at både ryttere, lagledere, leger og kjærester tok del i den massive løgnen.

- Kan du garantere for alt legene ga deg i løpet av tiden i laget?

- Nei. Det er et ubehagelig spørsmål, siden det kan gi deg en veldig tabloid sak. Men nei, jeg har ikke forutsetninger for å gå i detaljer om hva legene ga meg.

- Men du fikk sprøyter?

- Ja, det har jeg vært med på. Om man fikk ting gjennom sprøyte eller tabletter... En av laglegene kunne oppsøke deg og spørre om status. Når man da svarte at man var dritsliten, så fikk man kanskje to brustabletter. Da tok man det for gitt at det var magnesium når legen sa det.

- Du stolte på legen?

- Ja, det var ikke noe problem den gangen. Ellers har man ikke noe i miljøet å gjøre, man må stole på kolleger.

Tror Armstrong dopet seg

I dag er bruk av sprøyter forbudt i sykkelsporten. For ti år siden var det en del av hverdagen i flere lag.

- Det var helt akseptabelt, så lenge man holdt seg til stoffer som ikke sto på noen forbudt-liste. Det dreide seg om vitaminer, saltoppløsninger og mineraler, forklarer Kjærgaard.

Sykkelbloggen: Disse felte Armstrong

Det var våren 2010 at saken mot Lance Armstrong for alvor skjøt fart. Floyd Landis hadde nettopp gått ut mot sin gamle kaptein, og anklaget landsmannen for dopingbruk.

Landis fikk merkelappen «ikke troverdig» av Steffen Kjærgaard. Siden den gangen har nordmannen gradvis skiftet mening. Rapportene i media har gjort inntrykk.

GAMLE VENNER: George Hincapie (t.v.) har blitt omtalt som en venn av Lance Armstrong. Nå har Hincapie vitnet mot Armstrong. Her er de i juli 2005. Foto: AP
GAMLE VENNER: George Hincapie (t.v.) har blitt omtalt som en venn av Lance Armstrong. Nå har Hincapie vitnet mot Armstrong. Her er de i juli 2005. Foto: AP

- Rapporten fra USADA er omfattende og troverdig. Vitnene bekrefter hverandre i langt større grad enn de avkrefter hverandre, erkjenner Kjærgaard overfor VG Nett.

- Kan du nå si at du tror Lance Armstrong dopet seg?

- Dette er har seget inn over meg i halvannet år. Jeg har også latt meg påvirke av de sakene som har kommet på trykk - for jeg leser primært om dette gjennom media. Denne rapporten var vel spikeren i kista.

- Så du tror Armstrong dopet seg?

- Ja.

- Er du overrasket over omfanget av dette i US Postal-laget?

- Ja, absolutt. Det er helt skremmende hvor stort apparat som har vært i gang.

- Hvorfor ble aldri du, ifølge deg selv, kontaktet av laglegene med tilbud om forbudte stoff?

- Det har jeg reflektert over mange ganger. Jeg har ikke noe annet svar enn at jeg må ha en holdning som ikke ga rom for den type virksomhet.

- Ut fra rapporten til USADA virket det ikke å være rom for holdningen din i US Postal?

- Jeg opplevde det aldri slik, sier Kjærgaard.

FORSTÅR AT FOLK STILLER SPØRSMÅL: Men Steffen Kjærgaard blir lei seg når han føler seg idioterklært. Foto: Scanpix
FORSTÅR AT FOLK STILLER SPØRSMÅL: Men Steffen Kjærgaard blir lei seg når han føler seg idioterklært. Foto: Scanpix

Føler seg idioterklært

På spørsmål om hvordan det er mulig å sykle fire år i et så infisert lag som US Postal virker å ha vært, uten å se noe som helst galt, svarer den avtroppende norske landslagssjefen:

- Det skal jeg love deg at jeg har tenkt mye på. Men jeg har ikke blitt noe klokere. Det har bare blitt mer og mer pinlig for meg.

Kjærgaard forstår at mange nå stiller spørsmål ved hvorvidt han var ren som rytter.

- Samtidlig blir jeg pinlig berørt på vegne av min egen naivitet. Og jeg blir lei meg, siden jeg blir idioterklært. Det er noe de færreste setter pris på. Det er det som gjør saken ekstra ubehagelig nå. Det kommer for en dag at jeg burde skjønt hva som foregikk, sier 39-åringen selvransakende til VG Nett.

Møtte Armstrongs legevenn

Hele 11 tidligere US Postal-ryttere har vitnet mot Lance Armstrong i den pågående saken. Flertallet av dem fikk organisert dopingen sin gjennom den utestengte legen Michele Ferrari.

Han var Armstrongs nære venn. Etterforskerne sitter nå på papirer som viser hvordan amerikaneren overførte nærmere seks millioner kroner til Ferrari over flere år.

Steffen Kjærgaard møtte Ferrari ved et par anledninger.

- Jeg oppfattet at han var der som en treningsveileder. I etterpåklokskapens lys var det kanskje ignorant å se det på den måten.

- Pratet ikke rytterne seg imellom om hva Ferrari var virkelig god på?

INNRØMMER DOPING: Tidligere US Postal-rytter Dave Zabriskie (bildet). Foto: AP
INNRØMMER DOPING: Tidligere US Postal-rytter Dave Zabriskie (bildet). Foto: AP

- Nei, men det burde vi kanskje gjort. Jeg håndhilste på ham og slo av to ord, men jeg husker ikke hva vi pratet om.

Delte rom med doper

Én av dem som nå har lagt kortene på bordet og fortalt om dopingkulturen i US Postal, er David Zabriskie.

Han nevner i sitt vitnemål en episode under Spania rundt i 2002, der han delte rom med en rytter som er omtalt med kodnenavnet «Rytter-19» i USADAs rapport.

VG Nett har grunn til å tro at «Rytter-19» er Steffen Kjærgaard.

Nordmannen trakk seg sent i rittet på grunn av mageproblemer dette året. Idet han hadde pakket kofferten og forlatt Vueltaen, kom lagsjef Johan Bruyneel inn på rommet til Zabriskie.

«Etter at Rytter-19 hadde reist kom Bruyneel inn på rommet, hvor vi hadde et lite kjøleskap, og tok frem en boks pakket inn i svart plast. Jeg vet ikke hva boksen inneholdt».

Denne delen av Zabriskies vitnemål er ikke utdypet i USADAs rapport. Steffen Kjærgaard er heller ikke sikker på hvordan han skal tolke eller kommentere teksten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel