Hovedinnhold

Kjærgaard: - Har hatt det jævlig med meg selv

Den avtroppende sportssjefen i Norges Cykleforbund innrømmer å ha dopet seg

ULLEVAAL STADION (VG Nett) En preget Steffen Kjærgaard (39) fortalte i dag om sitt systematiske dopingmisbruk i tiden som toppsyklist.

Denne saken handler om:

Fakta: Steffen Kjærgaard

  • Alder: 39 år (24. mai 1973)
  • Bosted: Nøtterøy
  • Sivilstand: Gift, 2 barn
  • Yrke: Sportssjef i Norges Cykleforbund siden 2006.
  • Lag, amatør: Tønsberg CK Glåmdal/Nittedal Hasle/Løren
  • Proff: 1996-1997: TVM (Nederland) 1998-1999: Chicky World (Danmark) 2000-2003: US Postal Service (USA)
  • Toppmeritter: 1998: Sammenlagtseier Bayern Rundfahrt. 1999: Sammenlagtseier Circuit de la Sarthe. 1995: Seier sammenlagt og kongeetappen (Gross-Glockner) i Østerrike rundt. NM-gull fellesstart (1): 1994 NM-gull tempo (4): 1996, 1997, 1998, 2003.
  • Største ritt: Giro d'Italia 1996 (brøt) Tour de France 2000 (89.-plass) Tour de France 2001 (101.-plass) Kilde: NTB

Det skjedde på en pressekonferanse på Ullevaal stadion.

- I snart 15 år har jeg holdt på en løgn, og jeg skal begynne på begynnelsen, men vil bare si at det som har kommet frem de siste to ukene gjennom USADA sin rapport om US Postal, har gjort at jeg har vært nødt til å dra frem min mørke løgn fra fortiden, sier Kjærgaard.

- Jeg har mildt sagt hatt det jævlig med meg selv. Jeg har ikke klart å bære løgnen lenger. Derfor sitter jeg her. Forhåpentligvis kommer det noe godt ut av dette på sikt, men akkurat nå er det veldig vondt - på vegne av meg selv, norsk sykkelsport, min nærmeste familie og venner, sier Kjærgaard.

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen, generalsekretær i Norges Cykleforbund, Bjørn Sætre, og Steffen Kjærgaard sitter på podiet.

VG Direkte: Se direktesending og følg pressekonferansen ord for ord

Dopingmisbruket skal ha startet i 1998.

- 1996 og 1997 var helt rene år og uten bruk av ulovlige medikamenter, men så tok jeg valget et stykke inn i 98-sesongen. Skulle jeg være med på racet videre, var jeg nødt til å ta del på de premissene jeg følte rådet i feltet, og gikk til anskaffelse av EPO på eget intiativ. Det ga en respons, selvfølgelig. Plutselig var man med igjen, forteller Kjærgaard.

- Jeg tok kontakt med den belgiske legen Georges Mouton. Både for å få veiledning, men også av helsemessige årsaker og også for å unngå risikoen for å bli tatt. Dette medførte nok en god sesong, som igjen medførte at jeg fikk kontrakt med US Postal, fortsetter han.

I regi av US Postal

I 2000 og 2001 syklet Kjærgaard Tour de France på samme lag som Lance Armstrong, som mandag ble fratatt alle sine Tour de France-titler etter avsløringer om omfattende dopingmisbruk.

En lang rekke av rytterne på Armstrong Postal-lag har erkjent omfattende juks. Nå følger Kjærgaard etter.

- Da jeg ble en del av US Postal, var alt i regi av laget. Jeg behøvde hverken kontakt med tidligere lege eller ordne opp på egenhånd. Det ble også en endring fordi det hadde kommet en EPO-test som var relativt dårlig i starten, men som gjorde at vi var nødt til å gå over til mikrodoser, og det ble også injisert intravenøst, forteller han.

- Jeg var med på den karusellen i omtrent tre sesonger. Den siste perioden opplevde jeg så dårlig respons eller virkning av å bruke forbudte stoffer at jeg valgte å gi meg med det.

Skuffet sykkelpresident

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen er skuffet over den avtroppende sportssjefen.

- Dette er en vanskelig dag. Vi er utrolig skuffet. Dette er et stort tillitsbrudd, men vi er lettet over at Steffen endelig har kommet frem med sin historie. Vi håper Steffen tar kontakt med Antidoping Norge, så han kan bidra i arbeidet mot doping, sier han.

Kjærgaard får spørsmål fra VG Nett om hvordan han tror livet blir etter dette:

- Jeg håper at jeg får tilbake nattesøvnen. Den har vært dårlig.

- Hvordan tror du nordmenn ser på deg i ettermiddag?

- Det finnes grunn til å se på meg som betraktelig mindre troverdig nå enn tidligere. Det som forhåpentligvis skal gi meg en god følelse fremover er at jeg nå har servert sannheten i sin helhet. Jeg håper det kan gi en god følelse, sier han.

- Du har løyet så lenge. Hvorfor skal vi tro på at du angrer?

- Godt spørsmål. Jeg kan ikke svare på det. Som sagt har det vært en løgn som jeg på et tidspunkt fra år 2000 bestemte meg for å ta med i graven. Sånn sett synes jeg at jeg har vært fantastisk utholdende som har klart det i ti år. Men nå sprakk det, sier Kjærgaard.

Tjente penger på juks

39-åringen sier han ikke har vært direkte vitne til at andre syklister har dopet seg. Han ønsker derfor ikke å navngi andre syndere uten å være sikker på hva andre har gjort.

Kjærgaard forventer ikke at det kommer flere norske syklister fra samme generasjon som vil innrømme å ha dopet seg.

- Jeg syklet vel stort sett fortest i den perioden, så det kan ha en sammenheng, sier han.

- Vil du gi noen av pengene du har tjent på juks tilbake?

- Jeg er i en livssituasjon der det ikke er så lett å gi tilbake penger, men det er en del av den dårlige samvittigheten min, sier Kjærgaard.

Den avtroppende sportssjefen sier han nå vil finne seg en jobb utenfor idretten.Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel