Hovedinnhold

Kaggestad fikk EPO: - Jeg kom i toppform

Nordmannen deltok i forskningsprosjekt

KRITISK: Mads Kaggestad da han syklet for det norske profflaget Team Krone i 2002 og fra pressekonferansen da Steffen Kjærgaard tirsdag innrømmet omfattende dopingbruk (innfelt). Foto: NTB Scanpix/Helge Mikalsen, VG
KRITISK: Mads Kaggestad da han syklet for det norske profflaget Team Krone i 2002 og fra pressekonferansen da Steffen Kjærgaard tirsdag innrømmet omfattende dopingbruk (innfelt). Foto: NTB Scanpix/Helge Mikalsen, VG
(VG Nett) Etter raset av dopingavsløringer har du kanskje lurt på hva bloddoping gjør med kroppen. Her forteller Mads Kaggestad (35) akkurat hvordan det føles.

Denne saken handler om:

I 1997 ble nemlig TV2s sykkelekspert injisert med EPO for å hjelpe til i antidopingarbeidet.
Den da 21 år gamle Kaggestad fikk EPO i regi av det internasjonale antidopingbyrået WADA. Målet var å finne tester som kunne avsløre syklister som hadde brukt stoffet, som stimulerer til produksjon av røde blodceller og dermed forbedrer utholdenheten.

- De ble svært begeistret over resultatene mine. Jeg fikk ikke vite nøyaktig hvor godt jeg gjorde det annet enn at jeg presterte helt rått, sier Kaggestad.

- Kunne konkurrert uten å bli tatt

Etter prosjektet fikk han vite at han hadde hatt 90 i O2-opptak - utenfor sesong. Det er et svært høyt opptak, men Kaggestad har også oppnådd det på naturlig vis senere.

- Det som var interessant var at alle i feltet visste om EPO og at det ikke fantes noen test for det på den tida. Sykkelforbundet innførte en grense på blodverdi, men selv om jeg fikk EPO var jeg aldri i nærheten av den. Jeg kunne konkurrert med stoffet i meg uten problemer, sier Kaggestad.

Syklet fra lagkameraten

Han var en av to syklister som var med på WADAs prosjekt. Den andre var Gabriel Rasch. I én måned, tre ganger i uka, fikk de to satt sprøyter. Men mens Kaggestad fikk EPO, fikk Rasch kun saltvann.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I PROSJEKTET: Mads Kaggestad og Gabriel Rasch før Ringerike Grand Prix i 2003. Sammen deltok de i WADAs antidopingprosjekt seks år tidligere da begge var på vei opp og frem som syklister. Foto: NTB Scanpix
I PROSJEKTET: Mads Kaggestad og Gabriel Rasch før Ringerike Grand Prix i 2003. Sammen deltok de i WADAs antidopingprosjekt seks år tidligere da begge var på vei opp og frem som syklister. Foto: NTB Scanpix


- Gabriel følte også at det gikk bedre, men etter hvert begynte min puls å bli lavere enn hans. Han begynte også å klage over farten min på trening og sa at jeg måtte ta det mer med ro. Belastningen min ble lavere og jeg restituerte meg fortere. Jeg hadde generelt mye overskudd i hverdagen, jeg ble ikke sliten underveis i treningen og følte meg lett. Det var som om jeg kom i naturlig toppform. Når jeg kjørte hardt var det ingen som fulgte. Det kan det ha vært mange grunner til, men det gikk fort med meg, forklarer Kaggestad.

- Vet hva EPO gjør med kroppen

Tirsdag fortalte en preget Steffen Kjærgaard om sitt systematiske dopingmisbruk i tiden som toppsyklist.

- I snart 15 år har jeg holdt på en løgn, og jeg skal begynne på begynnelsen, men vil bare si at det som har kommet frem de siste to ukene gjennom USADA sin rapport om US Postal, har gjort at jeg har vært nødt til å dra frem min mørke løgn fra fortiden, sa Kjærgaard.

Kaggestad har tidligere sagt til VG Nett at enkelte hadde mistanke om at han var med i EPO-prosjektet for å lære, men han mener det bare kom positive ting ut av samarbeidet med WADA.

- Jeg har aldri angret på at jeg var med på det. Når du blir spurt av øverste antidopingmyndighet om du vil bidra til å lage test mot EPO, synes jeg det er helt greit å stille. Jeg var i målgruppen og hadde lyst å hjelpe, sier 35-åringen.

- Tvert om har det vært veldig interessant, særlig i min jobb som sykkelkommentator, å ha prøvd stoffet. Jeg vet hva det gjør med kroppen og kan uttale meg med sikkerhet om det, legger han til.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel