Hovedinnhold

Lance Armstrong til VG:

«Jeg har behandlet mange respektløst. Det er fullstendig uakseptabelt»

• Går i terapi etter avsløringen
• Risikerer å gå konkurs etter rettssak
• Ser på seg selv som Tour-vinner

HOBBYGOLFER: Lance Armstrong nektes selv å delta i lokal triatlonkonkurranser etter å ha blitt livstidsutestengt fra all idrett. Her er han i Frankrike i sommer.
HOBBYGOLFER: Lance Armstrong nektes selv å delta i lokal triatlonkonkurranser etter å ha blitt livstidsutestengt fra all idrett. Her er han i Frankrike i sommer. Foto: AFP
MANCHESTER (VG) Lance Armstrong (44) jakter tilgivelse fra gamle fiender. Men han kommer ikke til å sende julekort til Floyd Landis (40) i år heller.

Denne saken handler om:

FAKTA:

Navn: Lance Edward Armstrong
Født: 18.09.71 (44 år) i Plano, Texas
Sivilstatus: Gift. Har fem barn.

# Amerikansk syklist som vant sykkel-VM i Oslo i 1993
# Ble født Gunderson, og har norske aner
# Fikk kreftdiagnose i 1996, men overlevde og gjorde comeback
# Vant Tour de France syv år på rad fra 1999 til 2005
# Frontet samtidig kampen mot kreft gjennom Livestrong-stiftelsen
# I 2010 skrev tidligere lagkamerat Floyd Landis brev til dopingjegerne og fortalte i detalj om Armstrongs dopingbruk.
# Armstrong innrømmet dopingbruk i et TV-intervju med Oprah Winfrey 18. januar 2013.
# Er fratatt alle Tour-seirene sine av antidopingmyndighetene
# Saksøkt for å misbruke statlige sponsorkroner. Kan miste 900 millioner kroner til Landis og justisdepartementet

Det skriver Armstrong i en epost til VG.

Mandag er det nøyaktig tre år siden han felte noen tårer og innrømmet tidenes sportsbedrag i et intervju med Oprah Winfrey.

Nå er han erklært uønsket i en hel idrettsverden, og kastet ut av sin egen kreftorganisasjon. Tiden med åpen linje til Det hvite hus er over.

I stedet tar han en løpetur daglig, og bruker tid på golf - på hobbybasis. Sykkelen står stort sett parkert i garasjen.

Se også: Emma O’Reilly Armstrongs dopingbruk - nå har hun tilgitt ham

– Jeg er veldig glad i Emma, og jeg er glad for at vi har en god tone igjen, skriver Armstrong etter å ha blitt konfrontert med VGs møte med O’Reilly i England.

Forsoningsrunde

Han reiste til Paris for å møte Christophe Bassons, den franske rytteren han var med på å mobbe ut av sykkelsporten. Bassons valgte også å tilgi Armstrong.

Tyler Hamilton, som også vitnet mot Armstrong, har han et nøytralt forhold til. Men ekteparet Betsy og Frankie Andreu, samt Greg LeMond og journalist David Walsh, har aldri blitt forsonet med Armstrong.

Betsy Andreu: – Lance driver taktisk spill

Sårene etter å ha blitt angrepet knallhardt– for å ha fortalt sannheten om hva som foregikk i US Postal – er for dype for dem.

Andreu-ekteparet sier Armstrong trakk seg i siste liten da de strakk ut en hånd.

– For meg handler dette om å rette opp igjen skaden som har skjedd. Jeg innrømmer at jeg behandlet for mange mennesker respektløst. Det er fullstendig uakseptabelt, skriver Armstrong til VG.

Bakgrunn: Derfor krangler Andreu og Armstrong

Tidligere har 44-åringen fra Texas bekreftet at han går i terapi, sammen med hele familien, etter at han ble avslørt.

– Det er min plikt å rette opp igjen skaden som har skjedd. Jeg er takknemlig for at disse folkene har tilgitt meg, skriver Armstrong videre.

– O’Reilly sier du har gått fra å være mobberen til den som mobbes. Hvordan føler du selv at du behandles i offentligheten?

– Jeg er ikke i posisjon til å kommentere det. Det får andre avgjøre. Noen er enige med Emma, mens andre synes jeg bør sitte i fengsel, svarer mannen som vant – og senere ble fratatt – syv seirer i Tour de France.

Gjorde feil

Armstrong mener fortsatt at han er rettmessig vinner av Tour de France i årene 1999 til 2005 – selv om han var proppet full av forbudte stoffer. Det var «alle», mener 44-åringen.

Men han erkjenner at han har gjort feil både under og etter karrieren sin.

<p>AVSLØRT: Han vant Tour de France syv ganger på rad, men innrømmet juks i et intervju for tre år siden.</p>

AVSLØRT: Han vant Tour de France syv ganger på rad, men innrømmet juks i et intervju for tre år siden.

Foto: AP

Intervjuet med Oprah Winfrey kom for tidlig. Hverken han selv eller offentligheten var «klar», mener han. Og hadde han ikke gjort comeback i 2009, hadde han trolig aldri blitt avslørt som en gedigen bedrager.

Så du denne? Hushovd visste om Armstrongs juks

I et intervju med en amerikansk radiokanal sa han følgende nylig:

– Dopingen førte til en masse løgner, som igjen førte til at jeg behandlet folk veldig dårlig. Jeg tok med konkurranseinstinktet fra trening og ritt inn i den virkelige verden: På pressekonferanser og i personlige relasjoner. Det gjorde at folk fikk nok av meg.

Men den kanskje største feilen av dem alle var å gi tidligere lagkamerat Floyd Landis en kald skulder. Og det forklarer hvorfor Armstrong ikke sender landsmannen julekort lenger.

Nekter ansvar: VG møtte kontroversielle Hein Verbruggen

Trues av konkurs

Landis hadde sonet ferdig en dopingutestengelse da han ønsket seg tilbake til sykkelsporten. Men Armstrong brukte makten sin til å hindre et comeback. Da tok Landis hevn ved å varsle dopingjegerne om landsmannen hemmelighet.

Og det ble starten på slutten på forbildet Lance Armstrong.

<p>STARTET NEDTUREN: Floyd Landis kan bli rik på å ha avslørt Armstrongs løgn.</p>

STARTET NEDTUREN: Floyd Landis kan bli rik på å ha avslørt Armstrongs løgn.

Han har i dag ett søksmål hengende over seg: Amerikanske myndigheter og Floyd Landis har gått sammen mot 44-åringen. Taper Armstrong, må han betale tilbake tre ganger beløpet laget hans (US Postal) mottok i sponsorpenger.

Det betyr i praksis konkurs. Og at eks-doper Landis blir mangemillionær. Han vil få en del av gevinsten om justisdepartementet vinner.

Armstrong har solgt både et hus og privatfly for å kutte ned på utgiftene.

Forsøk på forlik har blitt avvist av justisdepartementet, og saken kommer trolig opp for retten i Washington DC allerede i september/oktober i år.

Ikke julekort

Så sent som i forrige uke tapte Armstrong en viktig kjennelse i oppkjøringen til saken. Samtidig vant han en annen. Slik svinger det.

– Sammen med justisdepartementet vil Floyd ha 100 millioner dollar (900 mill. kroner) fra meg, så jeg aner at det ikke blir noen utveksling av julekort mellom oss med det aller første, skriver han til VG.

Han har en langt bedre tone med Tyler Hamilton, som også vitnet mot ham da det stormet som verst.

– Jeg tror vi er «ok». Jeg møtte ham da vi hentet ham inn som vitne i Landis-saken. Det var godt å se ham igjen, få et håndtrykk og le litt, sier Armstrong.

Møtte VG i 2015: Les Hamiltons versjon av det siste Armstrong-møtet her

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel