Hovedinnhold

- Hincapie anklager Armstrong for dopingbruk

Sykkelkongens aller mest trofaste vender seg mot ham

GODE VENNER: George Hincepie (t.v.) har vært Lance Armstrongs mest lojalje hjelperytter. Nå har han, ifølge 60 Minutes, naglet sin gamle sjef til dopingbruk. Foto: AFP
GODE VENNER: George Hincepie (t.v.) har vært Lance Armstrongs mest lojalje hjelperytter. Nå har han, ifølge 60 Minutes, naglet sin gamle sjef til dopingbruk. Foto: AFP
(VG Nett) Dagen etter at Tyler Hamilton (40) anklaget Lance Armstrong for juks, våkner sykkelkongen opp til et enda større mareritt i dag.

Denne saken handler om:

For nå skal også George Hincapie ha vendt seg mot sin gamle sjef.

Ifølge anerkjente 60 Minutes, som sendes søndag kveld amerikansk tid, har Hincapie lagt kortene på bordet foran etterforskerne som gransker Armstrong i USA.

Hjelperytteren skal ha erkjent hvordan han og Armstrong skaffet hverandre både EPO og testosteron i forkant av store ritt.

Sykkelbloggen:  - Komplett krise for Lance

Tidligere har hjelperyttere som Frankie Andreu, Floyd Landis og Tyler Hamilton anklaget Armstrong for juks. Dersom opplysningene om Hincapie stemmer, er imidlertid det langt mer alvorlig for Tour de France-kongen.

For mens Landis og Hamilton har slitt med å bli trodd, i lys av flere år med åpenbar dopingløgn, er situasjonen en annen for Hincapie: Han er en svært respektert sykkelrytter. Og han har aldri blitt tatt for juks.

VG Nett fredag: Nytt toppnavn nagler Lance til doping

- Ingen kommentar

INNRØMMER ALT: Tyler Hamilton, her etter OL-gullet i 2004. Medaljen ble i går levert tilbake til IOC. Foto: AP
INNRØMMER ALT: Tyler Hamilton, her etter OL-gullet i 2004. Medaljen ble i går levert tilbake til IOC. Foto: AP

Hincapie har ikke ønsket å kommentere opplysningene om at han angivelig har lagt kortene på bordet overfor sjefetterforsker Jeff Novitzky i USA.

- Jeg vet at du har en jobb å gjøre når du stiller disse spørsmålene. Jeg har også en jobb å gjøre. Min jobb er å sykle, og promotere sporten vi alle elsker. Det er hva jeg har ofret livet mitt til. Jeg har ingen interesse av å dra sporten ned i gjørma, så beklager: Ingen kommentar, sier han til Velonews.

Les også: Dette kan være slutten for Lance

I dag er Hincapie lagkaptein i BMC-laget til norske Alexander Kristoff. I årene 1997 til 2004 syklet han for US Postal. Senere gikk han over til Discovery-laget. Dermed var Hincapie den eneste som har vært med på samtlige av de sju Tour de France-seirene til Lance Armstrong.

Lance nekter

Dopingdømte Tyler Hamilton sa følgende om verdens kanskje største idrettsnavn i går:

- Jeg så EPO i hans kjøleskap. Jeg så ham injisere det mer enn en gang - som vi alle gjorde; som jeg selv gjorde mange, mange ganger.

Lance Armstrong var raskt ute på Twitter. Der hevdet han å ha blitt dopingtestet mer enn 500 ganger gjennom karrieren, uten noen gang å ha testet positivt.

- I rest my case, avsluttet 39-åringen.

Kritikerne mener på sin side at han har testet positivt flere ganger i løpet av karrieren, men sluppet unna.

Presset øker på resten av laget

Når også Hincapie nå - angivelig - vender seg mot Armstrong, så øker samtidig presset på flere av de andre hjelperytterne i US Postal.

En av dem er i dag sjef for Thor Hushovd i Garmin Cervelo, Jonathan Vaughters. Han antydet nylig overfor VG at han dopet seg mens han syklet for Armstrong. Noen innrømmelse har det imidlertid aldri kommet fra antidopingprofilen, som selv krever åpenhet fra rytterne sine.

Les også: Hushovd-sjef antyder dopingbruk som aktiv

UFORSTÅENDE TIL ANKLAGENE I FJOR: Steffen Kjærgaard syklet Tour de France for Armstrong i 2000 og 2001. Foto: Scanpix
UFORSTÅENDE TIL ANKLAGENE I FJOR: Steffen Kjærgaard syklet Tour de France for Armstrong i 2000 og 2001. Foto: Scanpix

I går oppfordret en lang rekke sykkeltilhengere på Twitter Vaughters om å fortelle sannheten. På spørsmålet "Hva nå", svarer Garmin Cervelo-sjefen:

- Være ærlig overfor myndighetene, dersom de spør meg, og forsøke å lede laget så godt jeg kan. Det er ganske enkelt. Akkurat som i fjor. Som alltid.

Norske Steffen Kjærgaard syklet også Tour de France som hjelperytter for Armstrong to ganger. Den norske landslagssjefen nektet for at han noen gang hadde sett noe mistenkelig på US Postal-laget, da VG Nett intervjuet ham i fjor.

- Dersom noe av dette stemmer, må jeg ha vært innihelvetes naiv, sa Kjærgaard.

Omfattende etterforskning

ETTERFORSKER ARMSTRONG: Jeff Novitzky. Foto: AP
ETTERFORSKER ARMSTRONG: Jeff Novitzky. Foto: AP

Armstrong har vært gjenstand for dopingrykter gjennom hele karrieren sin. Det hele tok likevel en dramatisk vending for ganske nøyaktig ett år siden: Da gikk tidligere hjelperytter Floyd Landis ut, med påstander om omfattende dopingbruk i US Postal-laget.

Sykkelbloggen: Derfor er Hushovds sjef dopingkryptisk

Lance Armstrong avfeide det hele, og sa påstandene kom fra en mann blottet for troverdighet. Landis løy i flere år om sitt eget dopingmisbruk, før han gikk i garnet.

Den føderale etterforskeren Jeff Novitzky, som blant annet felte friidrettsstjernen Marion Jones i Balco-skandalen, fattet imidlertid interesse for Landis' påstander.

Novitzky leder nå etterforskningen mot Armstrong. En lang rekke vitner har måtte forklare seg for en storjury i Los Angeles. Storjuryen avgjør til syvende og sist om det blir startet en mer tradisjonell rettssak mot Lance Armstrong.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel