Hovedinnhold

Hevder Lance testet positivt

* Hamilton avslørte mer på «60 Minutes»

BESKLYDES: Lance Armstrong, her i et TV-intervju i februar, opplever nye beskyldninger. Foto: Ap
BESKLYDES: Lance Armstrong, her i et TV-intervju i februar, opplever nye beskyldninger. Foto: Ap
(VG Nett) Tyler Hamilton (40) fortalte i natt hvordan Lance Armstrong kom seg unna en positiv doping-prøve 2001 - og dermed kunne karrieren fortsette uten å havne i klisteret.

Denne saken handler om:

Nyheten om at Hamilton innrømmer eget dopingbruk og drar Armstrong med seg ned i gjørma sprakk før helgen. I natt norsk tid ble den mye omtalte «60 Minutes»-episoden sendt på amerikansk tv - se det selv nederst i artikkelen.

Der sier Hamilton blant annet det samme som Floyd Landis hevdet for ganske nøyaktig et år siden: At Lance Armstrong testet positivt under Sveits rundt i 2001.

Ekstern lenke: Se hele 60 Minutes-programmet her

Det står i sterk kontrast til Armstrongs årelange argument, som ble gjentatt på Twitter på fredag: - 500 dopingtester gjennom 20 år. Ikke én gang har jeg testet positivt.

- Jeg vet at han har en positiv test. For EPO under Sveits rundt i 2001.

- Hvordan vet du det? spør journalist Scott Pelley i 60 Minutes.

- Han fortalte meg det.

DOPET HER? Lance Armstrong, her avbildet under Tour de Suisse i 2001, skal ifølge Tyler Hamilton ha testet positivt i forbindelse med rittet. Foto: Ap
DOPET HER? Lance Armstrong, her avbildet under Tour de Suisse i 2001, skal ifølge Tyler Hamilton ha testet positivt i forbindelse med rittet. Foto: Ap

Ifølge Hamilton var Armstrong rolig og lo bort hele problemet i samtalen mellom de to.

- Folk tok seg testen. Jeg kjenner ikke detaljene, men jeg vet at folka til Lance og folk fra sykkelmyndihgetene (UCI) fant en måte å bli kvitt dopingprøven på. Lance fortalte meg det.
Uvanlig møte

60 Minutes hevder å sitte på et brev fra amerikanske antidopingmyndigheter. I brevet omtaler det sveitsiske dopinglaboratoriet som gjennomførte testen Armstrongs prøve som «mistenkelig» og «på linje med EPO-bruk».

Ifølge det anerkjente tv-programmet valgte sjefen for dopinglaboratoriet å møte Armstrong personlig, og hans mangeårige sjef, Johan Bruyneel.

Laboratoriesjefen skal ha avgitt forklaring under ed overfor FBI. Ifølge «60 Minutes» sa han da at en representant for UCI ga uttrykk for at de ønsket å glemme dopingprøven. Møtet med Armstrong og Bruyneel skal også ha kommet i stand i regi av UCI, mener laboratoriesjefen.

I samme tidsrom donerte Armstrong 25.000 dollar til antidopingarbeidet i UCI. Tre år senere kom det en ny betaling fra amerikaneren, denne gangen på 100.000 dollar.
Kontroversielt samarbeid

I nattens «60 Minutes» ble det også antydet at Lance Armstrongs mangeårige samarbeid med den svært kontroversielle legen Michele Ferrari har pågått lenger enn amerikaneren selv hevder.

Selv om Armstrong omtaler seg som en venn av Ferrari, hevder han at samarbeidet ble avsluttet i 2004, da legen ble viklet inn i en italiensk dopingsak - og bannlyst fra sporten for evig tid av det italienske sykkelforbundet.

Tidligere i år innrømmet Armstrong at de to fortsatt pleier kontakt, men ikke på et profesjonelt nivå. I natt ble det likevel meldt at italiensk politi mener å kunne bevise pengeoverføringer fra «Team Lance» til Michele Ferrari så sent som i 2010.

Ferrari er blant annet kjent for utsagnet: «Det er ikke EPO som er farlig, men misbruket. Akkurat so det er farlig å drikke 10 liter appelsinjuice».

Nekter for juks

Lance Armstrong nekter hardnakket for noen gang å ha jukset seg til syv Tour de France-seirer på rad. Han anklaget før helgen Tyler Hamilton for å være opptatt av å signere en bokavtale og for å ville beholde gullmedaljen fra OL i 2004.

Bare timer senere leverte Hamilton imidlertid tilbake gullmedaljen til den amerikanske olympiske komité.

Deretter kom nyheten om at Armstrongs mangeårige venn, George Hincapie, skal ha vitnet mot sykkelkongen i avhør med føderale etterforskere. 60 Minutes mener å vite dette.

«Team Lance» sendte imidlertid ut en uttalelse i går, der de mener å vite at dette er feil.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel