Hovedinnhold

Heiberg og Kaggestad uenige om Lance-støttespiller

... men IOC-toppen er «rystet» etter å ha lest Armstrong-rapporten

RIS OG ROS: Gerhard Heiberg mener den kontroversielle sykkeltoppen Hein Verbruggen har gjort en god jobb. Johan Kaggestad (t.v.) er alt annet enn enig. Foto: Robert S. Eik (VG) / Scanpix
RIS OG ROS: Gerhard Heiberg mener den kontroversielle sykkeltoppen Hein Verbruggen har gjort en god jobb. Johan Kaggestad (t.v.) er alt annet enn enig. Foto: Robert S. Eik (VG) / Scanpix
(VG Nett) Johan Kaggestad slakter mannen som ledet sykkelsporten mens Lance Armstrong (41) skal ha dopet seg. IOC-topp Gerhard Heiberg roser samme person.

Denne saken handler om:


Det har gått fem dager siden amerikanske antidopingmyndigheter slapp en 1000 sider lang rapport om det omfattende dopingbruket i Armstrongs US Postal-lag.

- Jeg er like rystet som alle andre over at dette har vært mulig, sier Heiberg til VG Nett.

Samtidig med at Armstrong la opp i 2005, og donerte en større pengesum til Det internasjonale sykkelforbundet, ga UCI-president Hein Verbruggen fra seg stafettpinnen.

Han skal, ifølge profilerte sykkelryttere, ha utviklet et vennskap til Armstrong.

I dag er den kontroversielle nederlenderen æresmedlem i IOC. Der sitter Gerhard Heiberg, som mener Verbruggen har gjort en god jobb for idretten.

- Det står jeg for. Det har foregått ting bak ryggen hans som kommer frem nå. Så kan man spørre: Burde han visst om dette eller ikke? Det tør jeg ikke svare på. Men jeg opplever ham som åpen og ærlig, sier nordmannen til VG Nett.

Mangeårig sykkelekspert Johan Kaggestad er av en ganske annen oppfatning.

- Heiberg har snakket om at idretter som sykkel og boksing henger i en tynn tråd i forhold til OL-deltakelse. Burde ikke det gjelde æresmedlemmer i IOC også? spør TV 2-profilen.

Kaggestad er ikke nådig i sin karakteristikk av Verbruggen.

- Det er under hans meget spesielle ledelse at ukulturen oppsto. Om han ikke forsto at det skjedde noe i sykkelsporten, så må han ha vært innmari fraværende. I andre sammenhenger må lederen ta ansvar når det utvikler seg en ekstrem ukultur.

Ber om granskning

Han har enig med sjefen for Garmin-laget, Jonathan Vaughters, som har bedt om en uavhengig granskning av det som har skjedd i ledelsen i Det internasjonale sykkelforbundet.

TETTE BÅND: Hein Verbruggen (t.v.) skal ifølge flere ha utviklet tette bånd til Lance Armstrong. Foto: AP
TETTE BÅND: Hein Verbruggen (t.v.) skal ifølge flere ha utviklet tette bånd til Lance Armstrong. Foto: AP

Det avviser heller ikke Gerhard Heiberg:

- Jo, den tanken synes jeg ikke er så gal, sier han.

Han har tidligere rost nåværende UCI-president Pat McQuaid, som også sitter i IOC. Iren hevdet nylig at UCI ikke kan ta ansvar for all dopingbruken i sykkel.

- Det er jeg ikke enig i. Det er særforbundenes oppgave å sørge for at det ikke forekommer doping. Ansvarsfraskrivelse er ikke bra, sier Heiberg.

UCI og Wada har nå drøyt to uker på å bestemme om hvorvidt de vil signere rapporten som kan få Lance Armstrong livstidsutestengt fra all idrett. I mens sitter Heiberg og IOC på gjerdet. De kan komme til å strippe amerikaneren for OL-bronsen fra 2000.

Da Hein Verbruggen i 2009 ble spurt om Armstrong var dopet som aktiv, svarte nederlenderen med følgende:

- Aldri, aldri, aldri!

I dag, etter at USADA-rapporten har rystet sykkelsporten som et jordskjelv, har den tidligere UCI-sjefen moderert seg. Han hevder seg misforstått.

Kaggestad reagerte

Garmin-rytter, og tidligere doper, David Millar, ber den nåværende sykkeltoppen Pat McQuaid om å distansere seg fra Verbruggen, som fortsatt ryktes å trekke i trådene i UCI.

Han får støtte av Johan Kaggestad.

- Under en presentasjon under VM i sykkel i høst, reagerte jeg på at Verbruggen og McQuaid satt sammen på første rad, sier TV-kommentatoren til VG Nett.

- Hein Verbruggen har ikke vært åpen og ærlig om sine forbindelser til Lance Armstrong. Når han har fått almisser fra den fraksjonen, så er det et brudd på reglene - og det holder ikke mål, mener han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel