Hovedinnhold

Frykter nytt dopmiddel i sykkelsporten

* Spansk sykkeldoktor arrestert på flyplassen i Madrid
* Tysk dopingjeger til VG Nett: - Stoffet vil ikke slå ut på en dopingprøve

BRUKER ENKELTE RYTTERE NYTT DOPINGMIDDEL? Stadig flere tror at AICAR benyttes av jukserne innen sykkelsporten. Det finnes foreløpig ingen test mot stoffet. Foto: AFP og AP
BRUKER ENKELTE RYTTERE NYTT DOPINGMIDDEL? Stadig flere tror at AICAR benyttes av jukserne innen sykkelsporten. Det finnes foreløpig ingen test mot stoffet. Foto: AFP og AP
(VG Nett) Troen på at et nytt dopingmiddel brukes i sykkelsporten, skyter fart etter en fersk arrestasjon i Spania.

Denne saken handler om:

For to uker siden ble legen Alberto Beltran, som har hatt et særdeles frynsete rykte i sykkelsporten i ti år, pågrepet på flyplassen i Madrid.

I colombianerens bagasje fant politiet de forbudte stoffene AICAR og TB-500.

Det er oppsiktsvekkende. For helt siden Tour de France i 2009 har det versert rykter om at AICAR benyttes i sykkelsirkuset. Men ingen har kunnet bevise det.

Stoffet kan kjøpes fritt på internett - og er ikke mulig å spore i en dopingtest.

Svært effektivt

Siden man ikke har rukket å utvikle en test mot AICAR, har heller ingen utøvere testet positivt på stoffet.

VG Nett var tirsdag i kontakt med dopingjeger Mario Thevis, ved det prestisjefylte dopinglaboratoriet i Köln. Det var her at man, som de eneste i verden, klarte å påvise clenbuterol i kroppen til Alberto Contador.

På spørsmål om Thevis tror AICAR benyttes i sykkelsporten, svarer tyskeren:

- Jeg vil ikke spekulere i det. Men man kan jo spørre seg hvorfor dette stoffet ble funnet i bagasjen til legen i Spania.

- Hvor effektivt er AICAR?

- Tester utført på dyr i laboratoriet viser en imponerende forbedring i utholdenheten deres. Men det er betydelige forskjeller på toppidrettsutøvere og mus, så jeg liker ikke å sammenlikne dette. Men spørsmålet er absolutt relevant, sier Thevis til VG Nett.

Jobber med en testmetode

Hans gruppe på det tyske sportsuniversitetet i Köln jobber sammen med det sveitsiske antidopingbyåret med å utvikle en test mot AICAR.

HAR ÅPNET FOR AT AICAR BRUKES: Sykkelpresident Pat McQuaid. Foto: AP
HAR ÅPNET FOR AT AICAR BRUKES: Sykkelpresident Pat McQuaid. Foto: AP

Stoffet finnes imidlertid, i likhet med testosteron, naturlig i menneskekroppen fra før. Det gjør det vanskeligere å avsløre juks.

- I øyeblikket ville man ikke testet positivt på AICAR. Men jeg er trygg på at det kommer en test i fremtiden, sier Thevis.

Han advarer derfor idrettsutøvere med en frynsete moral om å sove godt om natten:

- Når det kommer en testmetode, har vi anledning til å ta opp igjen dopingprøver fra langt tilbake i tid, og undersøke dem på nytt.

Brukt allerede i 2009?

Nylig innrømmet presidentene i det internasjonale sykkelforbundet, Pat McQuaid, at han tror AICAR benyttes i sykkelverden.

Allerede i 2009 sa den daværende sjefen for det franske antidopingbyrået, Pierre Bordry, at det forbudte stoffet trolig var benyttet i Tour de France den sommeren.

Mario Thevis beskriver AICAR som et stoff som produserer små «kraftverk» (mitochondria) inne musklene.

Stoffet har gitt mus bedre kondisjon uten at dyrene har blitt utsatt for trening på en liten tredemølle. Effekten er ventelig enda større når man trener i tillegg.

Da utvides blodårene, samtidig som kroppen forbrenner mer fett.

Utviklingen av stoffet, som er ment å brukes medisinsk på mennesker, er fortsatt på teststadiet.

Nøye planlagt politiaksjon

Alberto Beltran, den arresterte legen i Spania, sitter fortsatt fengslet. Han risikerer å bli værende bak lås og slå i to år etter den nøye planlagte politiaksjonen på Barajas-flyplassen i Madrid.

Beltran har vært lege for en rekke lag med dopingtatte utøvere de siste ti årene. Til slutt valgte én av dem å prate. Xacobeo Galicia-rytteren David García ble tatt med buksene nede sommeren 2010 - og pekte raskt på Beltran som mannen som skaffet ham EPO.

Politiaksjone på Barajas-flyplassen i Madrid i starten av mars var derfor nøye planlagt. Beltran, som var på vei til Colombia, fikk beslagtlagt datamaskiner, minnebrikker - og de forbudte stoffene AICAR og TB-500.

TB-500 er godkjent for bruk på dyr. Antidopingeksperne utelukker imidlertid ikke at det misbrukes innen idretten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel