Hovedinnhold

Dopingjegere hevder Armstrong tilbød millionbeløp

USADA-sjef Travis Tygart: - Jeg ble sjokkert

IKKE BESTEVENNER: Lance Armstrong har stått for tidenes fall i idrettsverden etter at han ble dopingtatt i høst. Travis Tygart i USADA (innfelt) er mannen som felte ham. Foto: AP
IKKE BESTEVENNER: Lance Armstrong har stått for tidenes fall i idrettsverden etter at han ble dopingtatt i høst. Travis Tygart i USADA (innfelt) er mannen som felte ham. Foto: AP
(VG Nett) Skandalerytter Lance Armstrong (41) skal ha tilbudt amerikanske dopingjegere en donasjon på 1,4 millioner kroner for åtte år siden.

Denne saken handler om:

Det hevder sjefen for det amerikanske antidopingbyrået USADA, Travis Tygart, under et TV-program som vises på amerikansk fjernsyn i kveld.

Det anerkjente graveprogrammet «60 Minutes» lanserer et søsterprogram rettet mot sportsverden. Det er i kveldens premiere at Lance Armstrong må tåle nye tøffe beskyldninger:

- Jeg var sjokkert. Det var et åpenbart habilitetsproblem for USADA. Vi nølte ikke med å takke nei til tilbud, sier Travis Tygart.

Han ble ansatt i USADA i 2002. Det siste året har Tygart vært arkitekten i Lance Armstrongs voldsomme fall.

Ifølge «60 Minutes Sports» skal personer tilknyttet Armstrong ha tilbudt USADA en donasjon på rundt 250.000 dollar i 2004. Det tilsvarer 1,4 millioner kroner med dagens kurs.

Les også: Armstrong snakker ut hos Oprah

Mens de amerikanske antidopingjegere skal ha takket nei, var situasjonen en annen i Det internasjonale sykkelforbundet (UCI). Der takket man først ja til en hemmelig donasjon fra Armstrong på 25.000 dollar. Noen år senere kom det en ny gave på 100.000 dollar.

Ifølge Armstrong og UCI skal pengene ha blitt brukt til antidopingarbeid.

Beskyldningene om korrupsjon og hemmelighold av positive dopingprøver har haglet, men UCI-president Pat McQuaid har nektet hardnakket for dette overfor VG Nett - selv om han først ble president i 2005.

Lance Armstrong ble i høst idømt livstidsutestengelse for årelangt dopingbruk. Amerikaneren ble også fratatt syv Tour de France-seirer.

En lang rekke vitner, inkludert 11 tidligere lagkamerater, har fortalt i detalj om hvordan 41-åringen jukset seg til topps i sykkelverden. USADA har omtalt dopingprogrammet i US Postal-laget som «verdens mest sofistikerte».

Norske Steffen Kjærgaard syklet fire sesonger for laget. Han innrømmet i høst hvordan også han brukte EPO og andre forbudte stoffer.

PS! Tim Herman, som er Armstrongs advokat, sier at det aldri har vært snakk om noe forslag fra Armstrong om å gi penger til Det amerikanske antidopingbyrået.

- Dette medfører ikke riktighet. Armstrong hørte om dette første gangen i dag, sier Herman til avisen USA Today.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel