Hovedinnhold

The Sunday Times-journalist til VG Nett:

- Dette kan være slutten for Lance

Hold musa over et av bildene for å lese mer om personen.

Journalist i The Sunday Times. Svært Armstrong-kritisk journalist, som har gitt ut bøkene LA Confidentiel og From Lance to Landis.David Walsh Journalist i The Sunday Times. Har i flere år vært kritisk til Lance Armstrong og comebacket hans. Har omtalt Armstrong som «kreften» i sykkelsporten.Paul Kimmage Det franske antidopingbyrået. Har tilbudt Armstrong å teste de omdiskuterte prøvene fra 1999 på nytt for EPO. Armstrong nekter dette.Pierre Bordry/AFLD Har vunnet Tour de France tre ganger. Er overbevist om at Armstrong dopet seg på EPO, og har ligget i konstant ordkrig med landsmannen siden 2001Greg LeMond Tidligere personlig assistent. Hevder at han fant et mistenkelig pilleglass da han skulle rydde i den spanske leiligheten til Armstrong.Mike Anderson Tidligere massøse i US Postal. Hevder at Armstrong i sin tid ba henne kaste brukte sprøyter og sminke vekk merker fra sprøytestikk på kroppen hans.Emma O'Reilly
Tidligere lagkamerat. Hevder han var tilstede da Armstrong innrømmet bruk av flere ulovlige midler overfor to leger i 1996.Frankie Andreu Kona til Frankie Andreu. Hevder også hun hørte Armstrong innrømme dopingbruk i 1996. Har rettet en lang rekke anklager mot Armstrong.Betsy Andreu     Frankrikes største sportsavis. Hevdet i 2005 å kunne bevise at Armstrongs dopingtester fra 1999 var positive på EPO.L'Equipe Tidligere sykkelrytter. Skrev åpent om sine tanker rundt dopingbruk i sykkelfeltet i 1999. Det likte Armstrong svært dårlig. Bassons følte seg siden skviset ut av sykkelsporten.Christophe Bassons
Tidligere sykkelrytter. Innrømmet at doktor Michele Ferrari ga ham dop ved flere anledninger. Ferrari var også Armstrongs lege, og amerikaneren kalte Simeoni for en løgner.Filippo Simeoni         Australsk forsker. Var med å utvikle EPO-test foran Sydney-OL i 2000. Er klokkeklar på at Armstrong dopet seg i 1999.Michael Ashenden
Tidligere WADA-sjef. Gikk svært langt i å si at Armstrong dopet seg i 1999, dersom det stemmer at urinprøvene omtalt i L'Equipe tilhørte amerikaneren.Dick Pound Tidligere lagkamerat på US Postal. Innrømmet nylig dopingbruk gjennom flere år, og hevder at Armstrong selv dopet seg. Påstår at US Postal var gjennomsyret av dopingFloyd Landis       Føderal agent. Leder etterforskningen av de ferske dopinganklagene fra Floyd Landis. Mannen som ledet etterforskningen av Balco-skandalen som rystet amerikansk idrett.Jeff Novitzky
ARMSTRONGS KRITIKERE: Her er noen av Lance Armstrongs hardeste motstandere samlet på ett bilde. Montasje: Tom Byermoen Foto: AP/AFP/Reuters
(VG Nett) Den anerkjente journalisten Paul Kimmage tror Lance Armstrong (38) har fått panikk etter de ferske dopingpåstandene mot ham.

Denne saken handler om:

Dette er saken:

 • Floyd Landis innrømmet dopingbruk gjennom flere år i forrige uke. Han anklaget samtidig tidligere lagkamerat Lance Armstrong for å ha dopet seg.
 • Lance Armstrong har alltid nektet for dopingbruk, og avviser de ferske anklagene fra Landis.
 • Føderale myndigheter i USA har startet etterforskning av anklagene til Landis.
 • Lance Armstrong vant Tour de France sju år på rad, før han la opp i 2005.
 • Amerikaneren gjorde comeback før fjorårssesongen.

  Paul Kimmage:

 • Født: 7. mai 1962 i Dublin
 • Tidligere sykkelproff. Syklet TdF tre ganger.
 • Skrev boken Rough Ride i 1990. Boken handlet om bruken av doping i sykkelfeltet på 80-tallet.
 • Er i dag en anerkjent journalist i The Sunday Times.
 • Kjent som svært kritisk til Armstrongs comeback og karriere.

- De siste anklagene er veldig dårlig nytt for Armstrong. Jeg tror det blir vanskelig for ham å slippe unna disse anklagene. Landis har ikke skrevet en bok eller gått til avisene med historien sin. Han har gått rett til antidopingjegerne i USA, og lagt kortene på bordet. Og derfor skal man tro på ham, sier Kimmage til VG Nett.

- Dette kan faktisk være slutten for Lance, føyer han til.

Iren jobber som journalist i The Sunday Times, og syklet selv Tour de France tre ganger før han byttet beite. De siste årene har han vært en av Lance Armstrongs fremste kritikere. Tusenvis av arbeidstimer har gjort ham stadig mer overbevist om at Armstrong har dopet seg til suksess.

Og Paul Kimmage er langt i fra den eneste som tror det: Grafikken i toppen av denne saken viser en lang rekke personer som på ulikt vis, og i ulik grad, har koblet Armstrong til doping.

Kranglet offentlig med Armstrong

Amerikaneren har alltid nektet for å ha benyttet seg av ulovlige midler, og fnyser også av de siste anklagene fra Floyd Landis.

- Jeg har ingenting å skjule. Det er mitt ord mot hans (Landis). Jeg liker mitt ord og vår troverdighet. Floyd mistet sin troverdighet for lenge siden, sa Armstrong nylig. Les mer her.

Under Tour of California i fjor havnet Kimmage og Armstrong i etverbalt basketak, etter at journalisten hadde omtalt sistnevnte som «kreften innen sykkelsporten».

- Du er ikke verdt stolen du sitter på, freste Armstrong foran flere hundre journalister.

Kimmage står likevel fast ved det krasse uttrykket overfor VG Nett.

- Anklagene fra Landis plager Armstrong. Se på reaksjonen hans da han kommenterte saken utenfor bussen i California nylig: Jeg hadde forventet en mer blankpolert forklaring, men i stedet så han panisk ut.

Sykkelbloggen:- Angrer du på dette, Lance?

Visste at Landis ville sprekke

Kimmage hørte at Landis var i ferd med å sprekke allerede for tre uker siden. Derfor mener han at også Armstrong visste hva som kunne komme.

- Likevel virket han rystet. Han har fått panikk.

YouTube:Se Armstrongs forvarstale her

- Kan denne saken true Tour-deltakelsen hans?

- Jeg er overbevist om at han ikke vil sykle Tour de France etter anklagene fra Landis, men at han kommer til å gjøre det likevel. Dersom han trekker seg nå, så vil han føle at det er en innrømmelse, sier journalisten og forfatteren som har fulgt hele Armstrongs proffkarriere svært tett.

Mer alvorlig enn tidligere anklager

ARMSTRONG-KRITISK: Journalist Paul Kimmage langer ut. Bildet er fra Tour of California i fjor, da Kimmage havnet i ordkrig med Armstrong på en pressekonferanse. Foto: AFP
ARMSTRONG-KRITISK: Journalist Paul Kimmage langer ut. Bildet er fra Tour of California i fjor, da Kimmage havnet i ordkrig med Armstrong på en pressekonferanse. Foto: AFP

I etterkant av anklagene fra Floyd Landis har føderale myndigheter i USA startet en uavhengig etterforskning.

Det er langt mer alvorlig enn hva Armstrong har måttet forholde seg til tidligere.

- Du spøker rett og slett ikke med gutta som etterforsker denne saken. Spør bare Marion Jones. Man kan ikke si «Ingen kommentar, neste spørsmål». Da ender man i fengsel. Derfor er Armstrong i trøbbel nå. Dersom UCI hadde etterforsket saken, så ville vi aldri hørt noe mer. Da hadde det ikke skjedd noe.

I sykkelmiljøet ryktes det at Armstrongs tidligere kone, Kristin, samarbeider med etterforskerne.

- Jeg har hørt det samme fra en meget, meget troverdig kilde. Om Kristin Armstrong snakker, kan det være «big trouble» for Lance. Hun skal ha vært vitne til dopingoverlevering, ifølge Landis, sier Kimmage til VG Nett.

Påstår UCI har beskyttet Armstrong

De siste dagene har Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) slått kraftig tilbake mot påstandene om at Lance Armstrong skal ha kjøpt seg til fordeler, da han donerte 100 000 dollar til forbundet i 2005.

Saken fortsetter under bildet!

AVVISER KORRUPSJON: UCI-president Pat McQuaid mener det ville vært umulig å holde en positiv dopingprøve skjult. Han avviser påstandene om at UCI har latt seg kjøpe. Foto: AFP
AVVISER KORRUPSJON: UCI-president Pat McQuaid mener det ville vært umulig å holde en positiv dopingprøve skjult. Han avviser påstandene om at UCI har latt seg kjøpe. Foto: AFP

Sportsinteressert?Følg VG Nett-sporten på Facebook

Pat McQuaid innrømmer at koblingen kan være uheldig, men avviser alle anklager om korrupsjon. Lance Armstrong er eneste aktive syklist som noensinne har donert penger til UCI.

- UCI eller tidligere president Hein Verbruggen har aldri tatt imot bestikkelser for å skjule en positiv dopingprøve. Det er rett og slett ikke mulig å holde en dopingprøve skjult, sa UCI-presidenten i går.

Les pressemelding fra UCI her.(ekstern lenke)

Paul Kimmage er på sin side overbevist om at UCI har holdt en beskyttende hånd over Lance Armstrong helt siden 1999.

OVERRASKET: TV 2s Johan Kaggestad. Foto: Scanpix
OVERRASKET: TV 2s Johan Kaggestad. Foto: Scanpix

- Lance har vært «The great untouchable» i en årrekke. Det finnes flere eksempler på at det har eksistert andre regler for ham enn for andre ryttere. Det siste eksempelet kom i fjor høst: før man gjør comeback, må man etterleve antidopingreglene til Wada i seks måneder først. Lance Armstrong syklet Tour Down Under før denne perioden var over.

- Noen vil hevde at de 10-11 dagene som skilte ikke var så viktige?

- En regel er en regel. Regelen sier ikke «fem måneder og to uker». Den sier «seks måneder». Pat McQuaid burde distansere seg fra rytterne som en nøytral part, heller enn å spise frokost med Lance Armstrong, slik han gjorde før presentasjonen av Tour de France-løypa i høst.

- Jeg er ikke i tvil om at UCI har skjult bevis mot Lance Armstrong siden han kom tilbake til sykkelsporten etter sykdommen sin, sier Paul Kimmage.

Kaggestad: - Viktig å komme til bunns i saken

Norske Johan Kaggestad poengterer at Floyd Landis har en tynnslitt troverdighet, men sier samtidig at man skal ta uttalelsene hans seriøst.

- Og da synes jeg det begynner å bli ganske alvorlig. Ikke bare for Lance, men for hele miljøet. Det er mange indikasjoner på at noe har skjedd, sier han til VG Nett.

- Det er UCI sitt ansvar å finne ut av hva som har skjedd, for deretter å lære av det i fremtiden. Da er det usedvanlig betenkelig at mannen som var president på Armstrongs tid, da doping var «lov», er visepresident i IOC i dag.

- Hva tenker du om påstandene om korrupsjon: Er det mulig?

- Vi har sett indikasjoner på at slikt kan ha skjedd i friidretten i USA tidligere. Alt er mulig der det er mye penger involvert. Jeg har iallfall null tiltro til Hein Verbruggen.

- Er du enig med Kimmage, som mener at Armstrong er i større problemer nå enn tidligere i karrieren?

- Det skal jeg være forsiktig med å mene noe om. Men det er interessant å merke seg at hver gang man får hull på byllen, så har det vært politiet eller føderale myndigheter som har etterforsket sakene. Idretten selv feiler hver gang, sier Kaggestad til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel