Hovedinnhold

Denne mannen utpekes som Kjærgaards dopinglege

Nordmannen oppsøkte Georges Mouton på eget initiativ

SAMARBEIDET: Steffen Kjærgaard tok selv kontakt med Georges Mouton i Liege. Foto: Med tilatelse fra Danmarks Radio
SAMARBEIDET: Steffen Kjærgaard tok selv kontakt med Georges Mouton i Liege. Foto: Med tilatelse fra Danmarks Radio
ULLEVAAL (VG Nett) For 13 år siden tok Steffen Kjærgaard (39) kontakt med denne mannen utenfor Liege i Belgia.

Denne saken handler om:


Året var 1999. Kjærgaard hadde allerede testet ulovlige midler som rytter for danske Team Cicky World året før. Nå ville han profesjonalisere sitt eget dopingbruk.

Løsningen ble den belgiske legen Georges Mouton. Han var godt kjent blant verdens beste syklister.

- Jeg tok kontakt med ham for å få veiledning av helsemessige årsaker, men også for å minske risikoen for å bli tatt. Kontakten med Mouton resulterte i en god sesong, og senere kontrakt med US Postal, fortalte en tydelig preget Kjærgaard under tirsdagens pressekonferanse.

VG Nett kan i ettermiddag bringe flere bilder av Mouton.

Belgieren ble først omtalt i en dansk dopingdokumentar, «Danskelegen», vist på Danmarks Radio for tolv år siden. Der forteller danske Brian Dalgaard om hvordan Mouton styrte treningsprogrammet hans, og skaffet ulovlige stoffer som EPO, testosteron og DHEA.

INNRØMMER Å HA GITT RYTTERE ULOVLIGE STOFF: Georges Mouton erkjente i 2000 at han ga enkelte ryttere stoffet DHEA. Det stoffet skal også Kjærgaard har brukt. Foto: Med tilatelse fra Danmarks Radio
INNRØMMER Å HA GITT RYTTERE ULOVLIGE STOFF: Georges Mouton erkjente i 2000 at han ga enkelte ryttere stoffet DHEA. Det stoffet skal også Kjærgaard har brukt. Foto: Med tilatelse fra Danmarks Radio

- Jeg brukte først og fremst EPO og kortison, sa Kjærgaard i dag.

- Fikk du DHEA også?

- Det mener jeg også at jeg fikk, ja, sier den nå permitterte landslagssjefen til VG Nett.

Husker ikke prisen

På spørsmål om hva den årelange dopingbruken kostet, sier Kjærgaard:

- Jeg husker ikke summene, men det var dyrt.

Georges Mouton hadde base utenfor Liege i Belgia. Det var hit Steffen Kjærgaard reiste for å få bistand.

Mouton har nektet for at han noen gang har gitt rytterne sine EPO. Men for tolv år siden erkjente han overfor Danmarks Radio at han delte ut DHEA - vel vitende om at stoffet var ulovlig.

VG Nett sitter på journalene til ryttere tilknyttet Georges Mouton. De viser datoene gjennom en måned til venstre, og hvilke stoffer rytterne skulle få i kolonner til høyre.

Organisert av laget

Steffen Kjærgaard opplevde suksess mens han fikk rådgivning av Mouton. Resultatene vekket såpass med oppsikt at han syklet Tour de France som US Postal-rytter i 2000.

Og på Lance Armstrongs lag var kontakten med Mouton overflødig - nå ble det hele styrt gjennom lagets leger.

SKJEMAER: Slike skjemaer fikk hver av kundene til Georges Mouton. Dato, ritt og preparater var ført på arkene. Foto: Med tilatelse fra Danmarks Radio
SKJEMAER: Slike skjemaer fikk hver av kundene til Georges Mouton. Dato, ritt og preparater var ført på arkene. Foto: Med tilatelse fra Danmarks Radio

- Jeg var en del av US Postal sin godt kjente regime for å preparere rytterne til det ytterste. Jeg var med på den karusellen i tre sesonger, erkjenner Kjærgaard.

Han innrømmet først for halvannen uke siden at han trodde Lance Armstrong jukset som aktiv. Men Kjærgaard har skjønt at noe var galt lenge før dette tidspunktet.

- Om det er tre, fem eller ti år siden jeg forsto at Armstrong var dopet, det husker jeg ikke, sa han i dag.

Hisoriene Kjærgaard fortalte i dag samsvarer på mange måter med de Tyler Hamilton beskriver i den ferske boken om livet i US Postal.

Kan ikke betale tilbake

I 2000 kom den første testen for stoffet EPO på markedet. Kjærgaard beskrev den i dag som «relativt dårlig». Men det tvinget likevel rytterne til å ta grep.

- Vi ble nødt til å gå over til mikrodoser. Det ble også injisert intravenøst for å korte ned vinduet som man kan bli oppdaget i, sa han.

- Hva tenker du om den skaden du har påført sykkelsporten?

- Den føles helt forferdelig. Den kommer den til å gjøre lenge, sier Kjærgaard til VG Nett.

- Du har selv tjent gode penger på doping, vil du betale disse tilbake?

- Jeg sitter i en livssituasjon der det ikke er så lett å betale tilbake penger. Det er en del av den dårlige samvittigheten min.

- Hvorfor skal vi tro på at du angrer nå, når du innrømmer noe først nå etter at Armstrong-saken er rullet opp?

- Det er et godt spørsmål. Jeg kan ikke svare på det. Som sagt: Det har vært en løgn som jeg på et tidspunkt fra rundt 2000 skal jeg ta med meg i grava. Jeg har vært utholdende som har klart det i ti år. Men nå sprakk det.

VG Nett kontaktet Moutons kontor for en kommentar i 17-tiden tirsdag. Der ble det opplyst at legen var på reise, og neppe lysten på å kommentere saken.

Mouton sluttet i sykkelsporten for mange år siden, og har lagt tiden bak seg, ble det opplyst.

PS! Tidligere landslagssjef Svein Gaute Hølestøl var også kunde hos Mouton. Han nekter for å ha brukt ulovlige stoffer.Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel