Hovedinnhold

Armstrongs siste halmstrå glipper

Sykkelpresident til VG Nett: - Antar at USADA har en veldig sterk sak

GODE VENNER: UCI, her ved president Pat McQuaid (innfelt) og Lance Armstrong har alltid hatt gode forbindelser. Foto: VG og AFP
GODE VENNER: UCI, her ved president Pat McQuaid (innfelt) og Lance Armstrong har alltid hatt gode forbindelser. Foto: VG og AFP
(VG Nett) Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) er de eneste som kan redde Lance Armstrong (40) fra idrettshistoriens største fall. Nå er nødhjelpen i ferd med å glippe.

Denne saken handler om:


Mens de amerikanske dopingjegerne, støttet av WADA, har ilagt Armstrong en livstidsdom og strippet amerikaneren for sju Tour de France-titler, så har UCI strittet imot.

Forbundet til president Pat McQuaid venter nå på å få overlevert bevisene USADA har, før de skal avgjøre om hvorvidt de skriver under på dommen - eller om de klager den inn til idrettens voldgiftsrett.

Dersom saken ikke ankes, så er løpet kjørt for Lance Armstrong sin del. Da står han ikke igjen som noen Tour de France-konge, men som en rytter som vant VM i Oslo og Luxembourg rundt. Én gang.

- Jeg regner med at USADA har en sterk sak og gode bevis. Dersom det er tilfelle, og vi får se bevisene, så kommer vi nok til å akseptere dommen, sier UCI-president Pat McQuaid til VG Nett.

Han åpner samtidig for at ingen idømmes seieren i Tour de France dersom Armstrong mister sine titler fra 1999 til 2005. For realiteten er følgende: Det er fryktelig vanskelig å finne en verdig, ren, vinner i de sju aktuelle årene.

OVERSIKT: Se den tvilsomme topp 10-listen selv

Kritikk

Irske McQuaid har fått kritikk for å vingle i Armstrong-saken.

Først støttet han USADAs etterforskning. Men bare to dager senere gikk han til frontalangrep og hevdet at saken mot Armstrong ikke var konstitusjonelt fundert.

Den burde heller føres foran et uavhengig organ, hevdet McQuaid.

- Hvorfor har du vinglet så mye?

- Etter at jeg først sa at saken hørte hjemme hos USADA, så skjedde det to ting: Den juridiske avdelingen i UCI tok kontakt og sa at vi måtte sjekke lovteksten rundt dette. Deretter kom vi frem til at selve prosessen ikke hadde vært riktig. USADA opptrådte som både aktor og dommer, uten at de tiltalte hadde fått se bevisene. I et normalt samfunn ville det vært fullstendig feil, sier McQuaid.

- Men det var Armstrong selv som valgte å ikke se bevisene og motstride anklagene? Han kunne valgt å se bevisee og så få saken prøvd for et uavhengig panel?

- Armstrong valgte å ikke slåss mot anklagene. Men flere av de andre (trenere og kontroversielle sykkelleger) sier at de ikke engang har fått overlevert brevene med tiltalene mot seg. Dersom det er tilfelle, så blir alt feil. Utøverne skal også kunne stole på systemet, sier iren til VG Nett.

Les også:  Armstrong uønsket i amerikansk maraton

Utøverne han sikter til er fire svært kontroversielle leger og sykkeltrenere, samt Radioshack-leder Johan Bruyneel. Samtlige har vært tett koblet til dopingbruk over mange år.

Mens flere tidligere sykkelryttere legger kortene på bordet i disse dager, velger Lance Armstrong å fortsette nektelsesprosessen: Amerikanerne har, ifølge seg selv, aldri brukt ulovlige stoffer.

Fra før har en rekke utøvere hevdet det motsatte. I den ferske boken «The secret race» skriver Tyler Hamilton detaljert om hvordan man lurte dopingjegerne i en årrekke.

Det var mer en IQ-test, enn en dopingtest, hevdet han.

- Jeg har ikke rukket å lese boken enn, kun utdrag fra den, sier Pat McQuaid.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel