Hovedinnhold

- Armstrong vurderer å innrømme dopingbruk

Amerikansk vitne: - Tror han folk er fullstendig idioter?

SEIERSRUSEN I FERD MED Å LEGGE SEG: Her feirer Lance Armstrong sin første "seier" i Tour de France i 1999. Nå vurderer han angivelig å fortelle om sitt eget dopingmisbruk over flere år. Foto: AFP
SEIERSRUSEN I FERD MED Å LEGGE SEG: Her feirer Lance Armstrong sin første "seier" i Tour de France i 1999. Nå vurderer han angivelig å fortelle om sitt eget dopingmisbruk over flere år. Foto: AFP
(VG Nett) Lance Armstrong (41) vurderer ifølge en amerikansk storavis å innrømme årelangt dopingmisbruk i løpet av kort tid.

Denne saken handler om:


Amerikaneren skal allerede ha diskutert muligheten med sine egne støttespillere og amerikanske dopingmyndigheter. Det skriver New York Times.

Aviser hevder at Armstrong allerede skal ha møtt antidopingsjef Travis Tygart, og at han også akter å snakke med Wada-topp David Howman.

På spørsmål om det kan komme en innrømmelse i løpet av kort tid, svarer Armstrongs mangeårige advokat, Tim Herman:

- Lance må snakke for seg selv om dette temaet.

Herman sier imidlertid at 41-åringen ikke har møtt Tygart ennå, slik New York Times skriver.

Personer sentralt i kreftorganisasjonen Livestrong skal være blant dem som forsøker å overtale Armstrong til å legge kortene på bordet.

De håper 41-åringen vil lette på egen samvittighet og unngå å skade organisasjonen ytterliggere.

VG møtte tidligere lagkamerat Tyler Hamilton i Montana i høst. Han har selv innrømmet juks på US Postal, og oppfordrer Armstrong til å snakke.

- Han er ingen maskin og har det tøft med seg selv. Han kommer til å få det mye bedre med seg selv, dersom han forteller alt, sa Hamilton.

Ønsker strafferabatt

Armstrong har aldri innrømmet juks. Men da dopingjegerne fra USADA i hjemlandet hostet opp en rapport på tusen sider i fjor, ga han til slutt opp kampen.

Vitnemålene og bevisene var overveldende - og Armstrong ble idømt livstidsutestengelse fra idretten.

MANNEN SOM FELTE ARMSTRONG: USADA-sjef Travis Tygart skal ifølge New York Times ha møtt Armstrong, som luftet muligheten for å innrømme dopingbruk. Foto: AP
MANNEN SOM FELTE ARMSTRONG: USADA-sjef Travis Tygart skal ifølge New York Times ha møtt Armstrong, som luftet muligheten for å innrømme dopingbruk. Foto: AP

Det er denne straffen 41-åringen nå prøver å få redusert. For selv om han har gitt seg som landeveisrytter, ønsker den abdiserte sykkelkongen fortsatt å satse på triatlon.

Det har vist seg vanskelig: Et flertall av de store triatlonkonkurransene i verden er underlagt WADA-koden. Dermed nekter de Armstrong startnummer etter dopingdommen i fjor.

Har gått i skjul

41-åringen har gått i skjul på Hawaii sammen med familien helt siden den avslørende rapporten - og dommen - ble offentlig i høst.

Amerikaneren har ikke gitt et eneste intervju etter at skandalen eksploderte i media.

- Han har det OK med tanke på at han har fått levebrødet og livet tatt fra ham. Han er veldig sterk, sier Tim Herman.

Armstrong trues med flere søksmål i disse dager. Frykten for disse - og hvordan en innrømmelse vil påvirke dem - er noe av hva 41-åringen angivelig grubler på.

Oppgitt vitne

IKKE IMPONERT: Betsy Andreu, her med ektefelle og tidligere US Postal-rytter Frankie Andreu. Foto: Privat
IKKE IMPONERT: Betsy Andreu, her med ektefelle og tidligere US Postal-rytter Frankie Andreu. Foto: Privat

I rapporten som til slutt felte Armstrong, beskrives «verdens mest sofistikerte dopingnettverk» i detalj. Amerikaneren skal ifølge USADA ha regissert det hele, og effektivt mobbet motstanderne sine til taushet.

Én av dem som vitnet mot Armstrong allerede i 2005, var Betsy Andreu. Hun hevdet i retten at hun og ektemannen Frankie Andreu, overhørte vennen innrømme dopingbruk på et sykehus allerede i 1996.

Motstanden mot Armstrong skal senere ha kostet Frankie Andreu flere jobber i sykkelverden. Nå rister ektefellen Betsy på hodet over Armstrongs forhandlinger for å legge kortene på bordet.

- Tror han folk er fullstendig idioter? Kommer han til å beklage overfor alle dem som ikke ville lyve for ham? Vil han betale erstatning til folk som mistet jobben? Vil han betale Christophe Bassons millioner av dollar for å ha presset ham ut av sykkelsporten? Vil han gi erstatning til Greg LeMond for å ha ruinert sykkelbedriften hans? Vil han beklage overfor Emma O'Reilly fordi han kalte henne en prostituert? spør Andreu.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel