Hovedinnhold

Armstrong-venner utestengt på livstid

Ferrari, Del Moral og Marti argumenterte ikke mot USADA

NEKTER ALL SKYLD: Tre av Lance Armstrongs mangeårige hjelpere er utestengt fra all idrett på livstid. Amerikaneren nekter for å ha jukset og dopet seg i sykkelsporten. Foto: AP
NEKTER ALL SKYLD: Tre av Lance Armstrongs mangeårige hjelpere er utestengt fra all idrett på livstid. Amerikaneren nekter for å ha jukset og dopet seg i sykkelsporten. Foto: AP
FLEURVILLE (VG Nett) Tre av personene som står på tiltalebenken sammen med Lance Armstrong (40), er idømt livsvarig utestengelse fra all idrett.

Denne saken handler om:

Det opplyser Det amerikanske antidopingbyrået (USADA) tirsdag kveld.

De tre personene som er nevnt i den ferske dommen er den kontroversielle sykkellegen Michele Ferrari, Pepe Marti (trener) og Luis Garcia Del Moral (lege).

Alle har hatt svært tette bånd til Armstrong, og er tiltalt i den samme saken som amerikaneren nå gjør sitt ytterste for å stoppe gjennom rettsvesenet.

Men i motsetning til Armstrong har ikke trioen argumentert mot tiltalen fra USADA. Dermed ble straffen idømt uten noen form for offentlig høring.

- Ved å bannlyse disse tre personene på permanent basis, sender vi et sterkt signal om beskyttelse av dagens og den kommende generasjonen med ryttere mot deres påvirkning. Dette beskytter også integriteten til kommende konkurranser, skriver USADA-sjef Travis Tygart i en uttalelse tirsdag.

På tiltalebenken står også Radioshack-sjef Johan Bruyneel og Radioshack-lege Pedro Celaya. Disse har trolig bedt om en utsettelse, og fått innvilget dette, for å komme med et skriftlig motsvar på anklagene som er rettet mot dem.

Ekstern lenke:  Hele USADA-uttalelsen

Søksmål avvist tvert

Samtlige seks anklages for omfattende brudd på dopingreglene i de årene Lance Armstrong vant Tour de France sju år på rad.

Men ingen av dem har noen gang innrømmet å ha gjort noe galt.

Armstrong har tvert imot gått til frontalangrep på USADA, som han mener fører en heksejakt mot ham. Amerikaneren gikk til søksmål for å stanse etterforskningen mot ham, men fikk søsksmålet i retur etter bare sju timer i går.

Dommer Sam Sparks mente store deler av papirene han hadde mottatt var fullstendig uten relevans, og mest ment som en PR-jippo for Armstrong selv.

Les også:  Her er Tourens tøffeste

Omstridt dopinglege

Ferrari jobbet i en årrekke svært tett med Armstrong. Italieneren fulgte amerikaneren Europa rundt i en bobil, og sto bak Tour-vinnerens treningsprogram.

Mange mener imidlertid at han også foret Armstrong, og en lang rekke andre sykkelryttere, med dopingmidler. Tidligere US Postal-rytter Frankie Andreu har tidligere gått langt i å si dette til VG Nett. Men han er ikke den eneste.

Filippo Simeoni har også fortalt om hvordan Ferrari opererte. Det gjorde i sin tid sitt til at legen ble bannlyst i italiensk idrett. Alle som har samarbeidet med Ferrari har risikert straff.

Nå utvides altså forbudet til å gjelde utenfor Italias grenser.

Contador-trener utestengt

Pepe Marti jobbet også tett med US Postal- og Discovery-laget til Lance Armstrong i mange år. Senere har han trent blant andre Alberto Contador i Astana.

Spanjolen returnerer snart etter endt soning av en dopingstraff, bare for å oppleve at en av sine tidligere hjelpere forsvinner ut den andre veien.

Luis Garcia Del Moral var lege i US Postal i perioden 1999 til 2003. Ifølge dommen fra USADA hjalp han en rekke US Postal-ryttere med å bloddope seg på klinikken sin i Valencia. Han skal også ha bistått i bruk av veksthormomer, kortison, testosteron og EPO.

Nekter hardnakket

USADA hevder å ha minst ti vitner på at Lance Armstrong dopet seg, samt blodprofiler fra 2009 og 2010 som indikerer det samme.

40-åringen nekter derimot for noen gang å ha jukset. Han har aldri testet positivt på en ordinær dopingprøve.

- Jeg har aldri dopet meg. Og i motsetning til mange av anklagerne mine, så har jeg konkurrert i utholdenhetsidretter i 25 år uten noe sprik i prestasjonene mine. Jeg har blitt testet 500 ganger uten positivt resultat. USASA ignorerer dette og tar ut tiltale mot meg, i stedet for mot de som har innrømmet doping. Det sier mye om USADA, mangelen på rettferdighet og om denne vendettaen som pågår om min uskyld eller ikke, skrev han nylig i en skriftlig uttalelse.

PS! Armtrong har i dag 19 dager på seg til å sende inn et nytt søksmål for å stoppe USADAs sak. Dommerens krav er at dette er mer kortfattet og faktaorientert enn det opprinnelige søksmålet som ble sendt inn. Dette var på 80 sider.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel