Hovedinnhold

Armstrong kobles til italiensk dopingnettverk

* Etterforskerne mener nettverket har vært styrt av legevenn
* Anklager i seriøs avis bekreftes overfor Associated Press

NYE ANKLAGER: Lance Armstrong anklages for pengeoverføringer og profesjonell kontakt med den kontroversielle legen Michele Ferrari. Foto: AP
NYE ANKLAGER: Lance Armstrong anklages for pengeoverføringer og profesjonell kontakt med den kontroversielle legen Michele Ferrari. Foto: AP
(VG Nett) Lance Armstrong (40) er blant stjernesyklistene som kobles til et omfattende dopingnettverk som angivelig rulles opp i Italia.

Denne saken handler om:

Det er den anerkjente avisen Corriere della Sera som skriver dette.

Ifølge avisen har Armstrong overført store summer til et anonymt selskap, «Health and Performance», i Neuchatel-regionen i Sveits. Selskapet skal være kontrollert av mannen Armstrong selv omtaler som en venn:

Den svært kontroversielle legen Michele Ferrari.

Anders' sykkelblogg: Les om det spesielle Ferrari-samarbeidet til Armstrong her

Italienske myndigheter mistenker at Ferrari har behandlet mellom 20 og 30 idrettsutøvere inntil nylig. Det har han ikke lov til å gjøre: Italienske sykkelryttere som samarbeider med legen blir automatisk utestengt fra sporten på grunn av Ferraris mildt sagt frynsete rykte.

Nyhetsbyrået Associated Press var i kontakt med en italiensk etterforsker etter gårsdagens sak i Corriere della Sera. Vedkommende snakket under løfte om full anonymitet, siden saken langt fra er avsluttet:

- Alt som står i Corriere della Sera er sant. Det er til å stole på, sa etterforskeren.

Lydopptak

Stjerneryttere som Vladimir Gusev, Vladimir Karpets, Michele Scarponi og Denis Mentsjov skal også være innblandet i den omfattende etterforskningen som pågår. Mentsjov har ifølge Corriere delle Sera fått fryst en konto med rundt 18,5 millioner norske kroner.

DENNE MANNEN ETTERFORSKER ARMSTRONG I USA: Jeff Novitzky. Foto: AP
DENNE MANNEN ETTERFORSKER ARMSTRONG I USA: Jeff Novitzky. Foto: AP

Scarponi sonet en dopingstraff på 18 måneder i etterkant av Operasjon Puerto i 2006. Mentsjov har aldri blitt dømt, men var lenge koblet til en dopingsak i Østerrike.

Ifølge avisen sitter etterforskerne i saken også på lydopptak av blant annet Lance Armstrong.

Han skal ha hatt kontakt med sønnen til Michele Ferrari. Der bruker Armstrong angivelig kodeordet «No. One» om Ferrari senior.

Armstrong vant i sin tid Tour de France sju år på rad. Han har vært koblet til dopingbruk gjennom hele karrieren, men har aldri testet positivt. Han har alltid nektet for å ha jukset seg til topps i sykkelsporten.

Les også: - Venn anklager Lance for doping
Les også: Hamilton: - Så Lance dope seg

Innrømmer vennskap

Armstrong har selv innrømmet at han har opprettholdt vennskapet til Ferrari de siste årene. Advokat Mark Fabiani har på vegne av sykkelkongen innrømmet at de to snakket sammen så sent som før Tour de France i fjor sommer.

Armstrong avviser likevel at de har samarbeidet profesjonelt.

Corriere della Sera skriver at Ferrari skal ha benyttet seg av en lang rekke internasjonale mobiltelefoner for å opprettholde kontakten med kundene sine de siste årene. Han skal også ha reist rundt i en bobil, og møtt ryttere på anonyme fjelloverganger i både Sveits og Italia.

OVERSIKT: Disse kan felle Lance
Les også: Landis anklager Lance for doping

Taus lege

Hverken Cyclingnews eller Associated Press fikk kontakt med Michele Ferrari i løpet av gårsdagen.

Corriere della Sera skriver på sin side at både advokater, sportsleger, ryttere og en bankansatt i Lugano er blant de mistenkte i den pågående etterforskningen. Avisen skriver også ordrette utdrag fra politiets etterforskningsdokumenter:

«Fordi inntektene øker i takt med antall seirer og resultater, er bruken av ulovlige stoffer den enkleste måten for ryttere og lag til å sikre seg lukrative avtaler. Det ulovlige systemet er økonomisk gunstig for utøveren, for legen som kan heve salæret sitt, for agenten som får en prosentsats av en kontrakt - og til og med for forsvarsadvokatene».

Les også: Kjærgaard kjenner seg ikke igjen

Lance Armstrong er ikke formelt mistenkt eller siktet i den pågående etterforskningen i Italia siden han og laget hans har hatt base utenfor landet.

Amerikanske etterforskere skal imidlertid ha pleiet tett kontakt med de italienske etterforskerne, og bedt om innsyn i det som kommer frem.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel