Hovedinnhold

Armstrong gir opp dopingkampen

* Amerikaneren mister samtlige Tour-seirer og er utestengt på livstid
* Slipper offentlig høring ved å gi opp kampen mot antidopingmyndighetene

(VG Nett) Lance Armstrong (40) kunngjorde i natt at han ikke akter å fortsette kampen mot amerikanske antidopingmyndigheter.

Denne saken handler om:

Det betyr at et av verdens største idrettsnavn utestenges fra alle konkurranser på livstid.

Samtidig mister han samtlige av sine syv Tour de France-seirer. Disse vant han fra 1999 til 2005. I den perioden noterte han seg for 22 etappeseirer i Tour-en. Også disse henger nå i en syltynn tråd.

- Man kommer til et punkt i livet der man må si at nok er nok. Nå har jeg kommet dit, skriver Armstrong i en uttalelse natt til fredag, norsk tid.

BILDESERIE: Lance Armstrongs karriere i bilder 

Han innrømmer fortsatt ikke å ha dopet seg. Tvert imot kaller han etterforskningen mot ham for en heksejakt.

- Jeg nekter å ta del i en sak som er så ensidig og urettferdig, sier Armstrong. Les hele uttalelsen her.

Den amerikanske sykkelstjernen varslet i natt det amerikanske antidopingbyrået USADA i et brev han sendte kort før fristen utløp ved midnatt torsdag for å si om han ville akseptere en voldgiftsdom, noe som ville være hans siste sjanse til å bevise sin uskyld.

USADA vurderer beslutningen som en innrømmelse av skyld, og byråets talskvinne Annie Skinner bekrefter at det vil frata Armstrong alle titlene og idømme ham livsvarig utestengning fra konkurransesykling.

At Armstrong, som har kjempet knallhardt mot dopinganklager i 14 år, nå gir seg, er likevel oppsiktsvekkende. New York Times hadde saken som hovedoppslag på sine nettsider i natt.

Armstrong vant også sykkel-VM i Oslo i 1993. Denne seieren vil han trolig beholde, siden amerikanske antidopingmyndigheter forholder seg svært konkret til årstall der de mener å kunne nagle 40-åringen til dopingbruk.

Oslo-VM har ikke vært nevnt i anklagene mot Armstrong.

Slipper offentlig høring

HOLDT IKKE MUNN: Tidligere hjelperytter Floyd Landis (bildet) var mannen som startet den siste saken mot Lance Armstrong da han tok bladet fra munnen under California rundt for to år siden. Foto: AFP
HOLDT IKKE MUNN: Tidligere hjelperytter Floyd Landis (bildet) var mannen som startet den siste saken mot Lance Armstrong da han tok bladet fra munnen under California rundt for to år siden. Foto: AFP

Når han nå kaster inn håndkleet, er det vel vitende om at alternativet ville vært en offentlig høring i løpet av høsten. Der ville, ifølge antidopingmyndighetene, mer enn ti vitner ha snakket om 40-åringens mangeårige dopingbruk - under ed.

I tillegg hevder man å ha konkrete bevis for at dopingprøver tatt av Armstrong i 2009 og 2010 viste klare spor av EPO.

Når Armstrong nå sier «nok», så slipper han denne høringsprosessen i all offentlighet.

Han forsøkte nylig å stanse USADAs sak mot ham, med argumentet at antidopingmyndighetene ikke hadde konstitusjonell makt til å dømme ham.

Dette ble avvist av en lokal dommer i Armstrongs egen hjemby, Austin.

USADA har vunnet 58 av de 60 siste høringene de har tatt del i. Det forteller alt om seriøsiteten til Armstrongs motpart - og sjansene hans til å bli frikjent.

John Fahey, toppleder i WADA (Verdens antidopingbyrå), sa til australske ABC Radio fredag at han var skuffet over at anklagene ikke ble prøvd for en åpen domstol.

- Jeg skulle likt å se beskyldningene, insinuasjonene, ryktene som er gått rundt i årevis testet i en åpen domstol og en ordentlig prosess. Uansett utfall, ville hele verden visst hva som var fakta, sa Fahey.

Han sier at 40-åringens valg om å gi opp kampen mot anklagene kun kan ses som en innrømmelse av skyld.

Lagkameratene dopet

En rekke tidligere lagkamerater av Lance Armstrong har innrømmet årelangt dopingbruk. Blant disse er Floyd Landis og Tyler Hamilton. De hevder også å være vitner til at Armstrong dopet seg.

Begge har imidlertid blitt dopingtatt. Det har fått Armstrong til å angripe troverdigheten deres.

Men også Frankie Andreu peker på Armstrong som en doper. Han ble aldri blitt tatt, men innrømmet på eget initiativ å ha jukset - blant annet overfor VG Nett.

Nylig erkjente også tidligere Armstrong-hjelper Jonathan Vaughters dopingbruk som aktiv. Blant USADAs vitner hevdes også å være Armstrong-hjelpere som George Hinacpie, Christian Vandevelde, David Zabriskie og Levi Leipheimer.

Tidligere US Postal-rytter Steffen Kjærgaard har gang på gang nektet for å ha vært vitne til dopingbruk overfor VG Nett.

I fredagens pressemelding skriver Armstrong, på tross av lagkameratene som peker på ham:

- Jeg vet hvem som vant Tour de France sju ganger. Lagkameratene mine vet hvem som vant Tour de France sju ganger. Vi kjørte sammen. I tre uker, på de samme veiene, og vi kjempet mot de samme værforholdene. Det fantes ingen snarveier. Det var ingen spesialbehandling. Løypa var den samme. Reglene var de samme. Det var verdens tøffeste idrettsarrangement, der den sterkeste vant. Det kan ingen endre. Spesielt ikke Travis Tyart (USADA-sjef, journ. anm).

Seierstalen

Da Lance Armstrong sto på seierspallen som Tour-vinner i 2005, sa han følgende til publikum som hadde møtt opp i Paris:

«Jeg vil si en ting til slutt, til de som ikke tror på sykkelsporten. Kynikerne. Skeptikerne: Jeg synes synd på dere. Jeg beklager det at dere ikke klarer å ha store drømmer. Jeg beklager at dere ikke tror på mirakler. Dette er et helvetes bra ritt. Dette er en fantastisk sportsbegivenhet. Og dere burde være til stede og tro. Dere bør tro på disse idrettsutøverne og folkene. Jeg kommer alltid til å være en fan av Tour de France, og det eksisterer ikke noen hemmelighet: Dette er et tøft ritt, og det er hardt arbeid som er avgjørende». Se talen her.

Medrytterne han sto sammen med på pallen, og som han hadde slått, het Ivan Basso og Jan Ullrich. Begge ble nektet å starte i Touren 11 måneder senere på grunn av Operation Puerto-skandalen.

Nå er Lance Armstrong selv i ferd med å gå i baret.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel