Hovedinnhold

Armstrong anmeldt for dopingbruk

Amerikansk storavis: - Kan miste sju Tour de France-titler

I TRØBBEL - IGJEN: Lance Armstrong er tiltalt for omfattende dopingbruk over en 12-årsperiode. USADA hevder å sitte på bevis for juks i en årrekke. Foto: AP
I TRØBBEL - IGJEN: Lance Armstrong er tiltalt for omfattende dopingbruk over en 12-årsperiode. USADA hevder å sitte på bevis for juks i en årrekke. Foto: AP
(VG Nett) Lance Armstrong (40) er utestengt fra all konkurranse etter at antidopingmyndighetene i USA har anmeldt den amerikanske sykkelstjernen for omfattende dopingbruk.

Denne saken handler om:

Ifølge velrenommerte Washington Post risikerer Armstrong å miste samtlige av sine sju Tour de France-seirer dersom han blir kjent skyldig.

Sykkelbloggen: Siste sjanse til å felle Armstrong

USADA, som tilsvarer Antidoping Norge, sendte et brev til Armstrong 12. juni. Der går det frem at 40-åringen anmeldes for omfattende brudd på dopingreglene i perioden 1999 til 2011.

Washington Post sitter på det 15 sider lange brevet. Der kommer det frem at USADA har 10 vitner på at Armstrong dopet seg.

Armstrong er allerede utestengt fra alle triatlonkonkurranser i påvente av saken som ble avslørt onsdag. Amerikaneren har brukt mye tid på triatlon etter at han syklet Tour de France for siste gang i 2010.

I tillegg til Tour-kongen risikerer fem andre tidligere lagkamerater, samt tre leger og to lagledere straff.

Johan Bruyneel, som nå er lagsjef for Radioshack-laget, er én av dem som er i søkelyset nok en gang.

I den ferske anmeldelsen blir det hevdet at USADA tok prøver av Armstrong i comebacksesongene 2009 og 2010. Disse prøvene skal ha vist spor av EPO og/eller bloddoping. Dette er helt nye anklager mot 40-åringen.

- Jeg har aldri dopet meg. Og i motsetning til mange av anklagerne mine, så har jeg konkurrert i utholdenhetsidretter i 25 år uten noe sprik i prestasjonene mine. Jeg har blitt testet 500 ganger uten positivt resultat. USASA ignorerer dette og tar ut tiltale mot meg, i stedet for mot de som har innrømmet doping. Det sier mye om USADA, mangelen på rettferdighet og om denne vendettaen som pågår om min uskyld eller ikke, sier Lance Armstrong i en skriftlig uttalelse onsdag.

Kjærgaard: - Så ingenting

MERKET INGENTING: Tidligere hjelperytter Steffen Kjærgaard. Foto: Brynjar Skjærli, VG
MERKET INGENTING: Tidligere hjelperytter Steffen Kjærgaard. Foto: Brynjar Skjærli, VG

Anmeldelsen fra USADA er imidlertid krystallklar på at Armstrong skal ha brukt både EPO, bloddoping, testosteron, kortison og ulike stoff for å skjule dette. Han skal også - ifølge anmeldelsen - ha hjulet andre med å dope seg.

Norske Steffen Kjærgaard var hjelperytter for Armstrong under to utgaver av Tour de France.

- Har du sett noe som indikerer at Lance Armstrong dopet seg?

- Det har jeg svart på mange ganger til VG, kanskje mellom 10 og 30 ganger, det tror jeg du vet: Det har jeg ikke, sier sportssjefen i Norges Cykleforbund til VG Nett onsdag kveld.

Det har bare gått fire måneder siden FBI la ned sin omfattende etterforskning av Armstrong, og det gamle laget hans.

Det har imidlertid ikke hindret idrettens egen overvåker i å fortsette sin granskning.

Var langt nede

Armstrong har hele tiden uttrykt en distanse, og en ro, i forhold til den føderale politietterforskningen mot ham. Da saken ble lagt død, hevdet han opprinnelig at han feiret med å klemme barna sine, og drikke en øl.

I et intervju med «Men's Journal» fikk pipa nylig en annen lyd: 41-åringen erkjente at etterforskningen var en voldsom belastning, og at han feiret med å drikke seg «dritings» da den overraskende beskjeden om at etterforskningen var droppet kom.

- Det er den mest frustrerende og forvirrende tiden jeg har opplevd før. Jeg var helt på felgen. Om noen syntes jeg var en drittsekk før dette... Det var dager da jeg var uhyre nære å «krasje», både personlig og privat.

Les også: Erkjenner at han kan miste titlene

- Det var dager da jeg trodde at jeg var «ferdig». Men jeg tenkte alltid at den rette avgjørelsen ville bli tatt, sier Lance Armstrong.

Antidopingmyndighetene i USA ga seg imidlertid ikke så lett.

De lovet umiddelbart etter henleggelsen å fortsette saken. For selv om de ikke kunne sende sin egen utøver i fengsel for bedrageri, så kan de straffe ham ut fra sportens eget regelverk.

Contador-trener i trøbbel

Blant de som også risikerer straff er sykkeltreneren Pepi Marti, som også har vært tett knyttet til dopingdømte Alberto Contador. Legene Pedro Celaya og Luis Garcia del Moral er også i søkelyset til USADA, ifølge Washington Post.

Armstrongs mangeårige idrettslege, kontroversielle Michele Ferrari, er også nevnt.

Sykkelbloggen: Historien om legevennen til Lance

Lance Armstrong vant Tour de France sju ganger på rad fra 1999 til 2005. I løpet av disse årene ble et flertall av rivalene hans tatt for doping. Anklagene haglet også mot amerikaneren, som aldri testet positivt på en offisiell test.

Flere tidligere lagkamerater, blant dem Floyd Landis og Tyler Hamilton, hevder å ha sett Armstrong dope seg. 40-åringen nekter hardnakket for noen gang å ha tatt snarveier til topps i sykkelverden.

Avisen L'Equipe hevdet allerede i 2005 at de hadde bevis for at Armstrongs dopingprøver fra 1999 viste spor av EPO. I 1999 var det imidlertid ikke mulig å teste for EPO. En såkalt retest, som L'Equipe henviste til, var imidlertid ikke juridisk gyldig som fellende bevis.

I 2001 skal Armstrong ifølge Landis og Hamilton ha testet positivt under Sveits rundt, et oppkjøringsritt til Tour de France. De to tidligere lagkameratene hevder at denne prøven ble skjult av mektige personer i sykkelsystemet.

I den ferske anmeldelsen hevdes det at labsjef Martial Saugy i Sveits bekrefter at Armstrongs urinprøve fra 2001 viste spor av EPO. Denne prøven skal ikke eksistere lenger, slik at den ikke kan testes på nytt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel