Hovedinnhold

Birken ble møkkaritt

- Betaler så mye at arrangørene bør klare å fjerne søppelet

HELT PÅ TRYNET: De frivillige hjelperne fikk søppelsjokk da de skulle rydde opp i garderobene i Kristins Hall. Foto: Henning Evensen
HELT PÅ TRYNET: De frivillige hjelperne fikk søppelsjokk da de skulle rydde opp i garderobene i Kristins Hall. Foto: Henning Evensen
(VG Nett) Flere av garderobene som ble brukt i forbindelse med Birkebeinerrittet så ut som rene svinestier. - Arrangørene kunne gjort det enklere ved å plassere ut flere søppeldunker.

Søppel, gjenglemte klær og ren gjørme var synet som møtte de som skulle vaske garderobene etter årets Birkebeinerittet. I dagens VG presenteres bildene med overskriften: Møkkasyklister.

- Jeg holdt på å kaste opp, sier daglig leder Tone Lien i Birkebeinerrittet til VG.

- Jeg var i garderoben i Kristins Hall, som er avbildet i VG. Det så helt forferdelig ut. Garderoben var skitten og ekkel, sier Lars Eftang.

Les også:- Dette er det verste jeg har sett

50 meter lang kø

Han deltok i klassen Menn 30-34 og ble nummer 6 i sin klasse. Han var nummer 35 i mål. Syklisten er også lege og har blant annet fungert som rittlege i Trondheim-Oslo.

- Det er svært vanskelig å få dusjet etter Birkebeinerittet. Det er en hageslange utenfor slik at man kan få spylt av sykkelen sin. Køen var 50 meter. Dette er ikke noe alternativ for totalt utslitte og forfrosne syklister, sier han.

BILDESERIE:Se gjørmebildene fra Birkebeinerrittet 2009

Pinlig

RANT OVER: Håndvasken i en av garderobene var tilstoppet av gjørme. Foto: Henning Evensen
RANT OVER: Håndvasken i en av garderobene var tilstoppet av gjørme. Foto: Henning Evensen

Han mener at bildene av garderobene rett og slett er pinlig og er klar på at deltakerne må ta ansvar for sitt eget rot.

- Når man er helt tappet for krefter forsvinner litt av folkeskikken og man glemmer sine plikter. Dette fratar ikke deltakerne ansvar, men arrangørene kunne hjulpet til. En overfylt søppelbøtte i garderoben er altfor lite. Deltakerne betaler så mye for å være med på dette at de regner med at søppelhåndteringen skal fungere, sier han.

Eftang sier han ikke ønsker å felle en dom over arrangørene og mener at de gjørmete forholdene må ta sin del av skylden.

- Jeg skal ikke si at det var dårlig organisert, men flere muligheter til å spyle av seg ute, kunne løst mye. Alt i alt er jeg imponert over logistikken i Birkebeinerittet. Man må aldri stå i kø for å komme seg frem og tilbake, sier han.

Saken fortsetter under bildet

SØPPELHAV: Til sammen 72 store, svarte søppelsekker ble båret ut etter birkebeinersyklistene. Foto: Henning Evensen
SØPPELHAV: Til sammen 72 store, svarte søppelsekker ble båret ut etter birkebeinersyklistene. Foto: Henning Evensen


- Aldri vært så ille

Daglig leder Tone Lien har ingen problemer med å ta kritikk.

- Birkebeinerrittet har blitt arrangert i 17 år, og det har aldri vært så ille før. Vi har brukt 100.000 på å rydde og vaske garderobene i år. Det er mulig vi må øke den innsatsen neste år. Jeg tror vi må innføre garderobevakter, som sørger for at alle tar med seg sakene sine og kaster søppelet i søppeldunken.

- Var det god nok kapasitet til å håndtere søppel?

TRIST OG PINLIG: - Vi er veldig lei oss for dette, sier Daglig leder Tone Lien i Birkebeinerrittet. Foto: Aftenposten
TRIST OG PINLIG: - Vi er veldig lei oss for dette, sier Daglig leder Tone Lien i Birkebeinerrittet. Foto: Aftenposten

- Det ble samlet opp mye søppel i løpet av dagen, men mot slutten av daget maktet ikke de frivillige i Kristins Hall mer. Det tok én og en halv time før vi fikk beskjed om dette. Det var søppeldunker i garderobene, men problemet var at det ble for mye søppel. Neste år bør vi kanskje skaffe større dunker, sier hun.

Hun anslår at de 14460 deltakerne må fordele seg på 18-19 garderober i Kristins Hall og Håkons Hall.

- Dette er ikke optimalt. Vi har jobbet for å finne bedre løsninger. Utendørsdusj er vurdert, men dette er utfordrende å få til, siden det er krav om at vannet samles opp. Vi har vært i kontakt med både Forsvaret og Sivilforsvaret, men ingen av de har slikt utstyr. Alle ideer mottas med takk, sier Lien.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel