Hovedinnhold

Usikkerhet om hvor Armstrongs Oslo-penger ble av

Dag Erik Pedersen: - Vi ble fryktelig skuffet

HOLDT FOREDRAG: Lance Armstrong snakket om sin kamp mot kreft og det han har gjort på sykkelen da han besøkte Oslo i 2009. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB Scanpix
HOLDT FOREDRAG: Lance Armstrong snakket om sin kamp mot kreft og det han har gjort på sykkelen da han besøkte Oslo i 2009. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB Scanpix
(VG Nett) Lance Armstrong skal ha fått 2,4 millioner kroner for å besøke Oslo for tre år siden. Trolig endte pengene aldri på kreftorganisasjonen Livestrongs konto, slik sykkelforbundet trodde.

Denne saken handler om:

Den strippede Tour-vinneren ble hentet til Oslo av Thor Hushovd. Amerikaneren syklet et showritt i hovedstaden, svippet innom en fest på kvelden, og holdt et foredrag om kreft dagen derpå.

Prislappen skal ha kommet på 2,4 millioner kroner.

Pengene skulle gå til Armstrongs egen kreftorganisasjon, Livestrong. Nå er det usikkert hvor beløpet faktisk endte opp.

- Da pengene skulle overføres, kom beskjeden fra manageren om at pengene gikk til Lance - ikke til Livestrong. Det var snakk om 2,4 millioner, i tillegg til privatfly. Vi ble fryktelig skuffet, sier tidligere toppsyklist Dag Erik Pedersen. Han bisto sykkelforbundet da Armstrong besøkte Norge for tre år siden.

Thor Hushovd bidro til å få Armstrong til Oslo i 2009. Han reagerer slik på VGs opplysninger:

- Jeg var aldri innblandet i pengeoverføringene, men det er skuffende at det ikke går til Livestrong.

Tar ikke imot tale-penger

VG har kontaktet Armstrongs personlige assistent, Mark Higgins på e-post med spørsmål om honoraret for jobben i Oslo. Higgins har ikke besvart henvendelsen.

Sykkelpresident Harald Tidemann Hansen poengterer at det ble gjort en avtale med Lance Armstrong i den tro at pengene skulle gå til Livestrong.

- Jeg husker at vi satt inn pengene på en konto som iallfall inneholdt ordet «Livestrong» i seg, sier han.

VG har imidlertid kontaktet Livestrong i USA. Kommunikasjonssjef Katherine McLane svarer følgende på spørsmål om Armstrongs honorar endte opp hos kreftorganisasjonen:

«Livestrong har en regel om ikke å ta imot penger knyttet til Lance Armstrongs talevirksomhet.»

SKUFFET: Dag Erik Pedersen. Foto: Nils Bjåland
SKUFFET: Dag Erik Pedersen. Foto: Nils Bjåland

Når VG spør sykkelpresidenten om han reagerte på summen Armstrong krevde, ler han litt.

- I ettertid kan man si mye rart om dét. Den gangen var det verdt det. Vi fikk veldig mye publisitet, og mye oppmerksomhet rundt kreftsaken. Sett i ettertid synes jeg ikke det er noen poeng å spekulere i om det var verdt det. Vi gjorde det. Og da får vi stå for det, sier Harald Tidemann Hansen.

Viktig for Armstrong

Bill Gifford i det amerikanske magasinet «Outside» reagerer når han hører hva det kostet å hente Armstrong til Oslo.

- Dersom Livestrong hadde fått en donasjon av denne størrelsen, ville de garantert omtalt den på sine nettsider, sier journalisten i bladet med et opplag på snaut 700.000 eksemplarer hver måned.

SKUFFET: Thor Hushovd. Foto: Kristofer Sandberg
SKUFFET: Thor Hushovd. Foto: Kristofer Sandberg

Tidligere i år brukte Gifford lang tid på å granske regnskapene til Livestrong. Resultatet var ikke imponerende, skal vi tro journalisten.

Han mener Livestrong har fungert som en gedigen PR-maskin for Lance Armstrong.

- De har gjort Lance ti ganger så mye verdt som idrettsutøver. Støttet man Livestrong, så støttet man en religiøs bevegelse. Nå får vi se hvor viktig Lance er for Livestrong.

Støtter ikke kreftforskning

Ifølge Gifford er ikke kreftorganisasjonen noen stormakt på sitt felt i USA:

- De samlet inn 40 millioner dollar i fjor. Til sammenligning samlet den amerikanske kreftforeningen inn 900 millioner dollar, sier Gifford.

Han avliver myten om at Livestrong bevilger penger til kreftforskning. Det sluttet organisasjonen med i 2005. Derimot støtter de kreftpasienter som trenger veiledning, og bruker store summer på informasjonsmateriell.

Konfrontert med opplysningene, skriver Katherine McLane:

- Stiftelsen vår applauderer organisasjoner som støtter forskning på kreft, men for flere år siden forsto vi at det ikke hjelper mennesker i dag. De trenger rådgivning, hjelp med forsikring og bistand i forhold til nedfrysing av sæd. Vårt fokus er enkeltmennesker, ikke forskning.

PS! Pressesjef Terje Mosnesset i Kreftforeningen sier til VG at dette var sykkelforbundets arrangement. - Vi tjente på Armstrongs opphold. Totalt rundt 500 000 kroner. Om honoraret gikk til Livestrong eller Armstrong vet jeg ingenting om, sier Mosnesset.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel