Hovedinnhold

Ekspert: - Clenbuterol kan forekomme i mat

Contador skylder på spansk oksefilét

(VG Nett) Sykkelverdenens nummer én har testet positivt på doping, men skylder på matforgifting. - Ikke umulig, sier ekspert.

Denne saken handler om:

- Det er ikke umulig at Alberto Contador har fått i seg stoffet Clenbuterol gjennom mat, sier dopingekspert Don Catlin fra Anti-Doping Research Inc til Cyclingnews.com.

I natt norsk tid slo en dopingbombe ned i sykkelsporten: Alberto Contador har testet positivt på hestedopet Clenbuterol på en hviledag under årets Tour de France.

Selv hevder han derimot i en pressemelding at han har fått i seg stoffet gjennom matforgiftning.

- Jeg ble matforgiftet av en biff jeg spiste i Spania, sier Contador til den spanske nettavisen Marca.

Peter Hemmersbach er en av Norges ledende dopingeksperter og er leder ved Norges laboratorium for dopinganalyse. Han presiserer at Contadors positive prøve inneholder en svært lav konsentrasjon av det forbudte stoffet Clenbuterol.

- Denne saken trenger å bli videre utredet av verdens antidopingorganisasjon og det internasjonale sykkelforbundet før man kan trekke en konklusjon, sier Hemmersbach til VG Nett.

Stoffet står på WADAs dopingliste under kategorien anaboler. Hemmersbach forteller at det først og fremst har den effekten at det øker muskelveksten i kroppen, men at det også kan ha en stimulerende effekt på utøveres utholdenhet.

LES OGSÅ:Anders' sykkelblogg. Han måtte gni seg i øynene...

Det Internasjonale Sykkelforbundet, UCI, har sendt ut en pressemelding om dopingfunnet som ble rapportert fra WADA-laboratoriet i Köln.

Konsentrasjonen i prøven er estimert til 50 picogram (0,00000000005 gram per ml), noe som er 400 ganger mindre enn hva de WADA-akkrediterte laboratoriene må kunne oppdage i en dopingprøve, heter det i pressemeldingen fra UCI.

PROTOKOLL:Tror du Contador kan ha blitt matforgiftet?

Det blir nå en vitenskapelig vurdering av dopingfunnet. Contador er formelt suspendert av UCI.

LES OGSÅ:- Dumt om Contador har jukset

Svømmeren Jessica Hardy ble i 2008 utestengt i ti år for samme stoff. Catlins laboratorium skal den gang ha vært involvert i dopingsaken. Eks-sykkelrytteren Djamolidin Addoujaparov ble for øvrig idømt livsvarig karantene etter å ha testet positivt på samme stoff under Tour de France i 1997, ifølge sporten.dk.

VG Nett er til stede i Australia der sykkel-VM arrangeres denne uken og kommer med flere reaksjoner utover dagen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel