Hovedinnhold

Alberto Contador dopingtatt

Tour-vinneren skylder på biff

TORQUAY/OSLO (VG Nett) Den tredoble Tour-vinneren Alberto Contador (27) testet positivt på det forbudte stoffet clenbuterol under Tour De France.

Denne saken handler om:

Fakta om Contador:

  • Navn: Alberto Contador Velasco
  • Kallenavn: El Pistolero
  • Født: 6. desember 1982
  • Fødested: Pinto, Madrid
  • Høyde/vekt: 176 cm./60 kg.
  • Lag i 2011: Saxo Bank-Sungard
  • Tidigere lag: ONCE, Discovery, Astana
  • Meritter: Tour de France (2007, 2009, 2010), Spania rundt (2008), Giroen (2008) samt flere andre etapperitt.
  • Aktuell: Har testet positivt under årets Tour de France.

Avsløringen ble offentliggjort natt til torsdag.

Astana-rytterens talsmann Jacinto Vidarte bekrefter den positive prøven i en pressemelding, men hevder at de små sporene av clenbuterol skyldes mat han har spist.

- Jeg fikk det i meg av en biff jeg spiste i Spania, sier Contador selv til den spanske nettavisen Marca.

VGTV DIREKTE:Se Contadors pressekonferanse kl. 12.00

Tatt under Tour de France

Vidarte skriver i pressemeldingen at Contadors positive prøve ble tatt under Tour de France den 21. juli i år. Den dagen hadde rytterne hviledag i Pau, sørvest i Frankrike.

LES OGSÅ:Boasson om det siste dopingsjokket: - Dumt!

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) opplyser at både spanjolens A- og B-prøve er positiv, og at rytteren er blitt midlertidig suspendert.

ANDERS' SYKKELBLOGG:Hva nå, Bjarne Riis?

Veldig lav dose

UCI opplyser også at det bare er gjort funn av veldig små mengder clenbuterol og at saken ikke er konkludert. Sammen med blant andre Verdens antidopingbyrå (WADA), vil de fortsette å granske den. Ifølge det internasjonale sykkelforbundet er mengden mikroskopiske 0,00000000005 gram per milliliter.

Slapp nyheten rett før VM-ritt

Contador har varslet en pressekonferanse klokken 12 torsdag formiddag. Der vil spanjolen legge frem saken, slik han opplever den.

VG Nett-leser:- Det her kommer til å bli en sak som drar ut i det uendelige.Diskuter her.

«Alberto Contador har fra første stund ment at den eneste mulige forklaringen på det som er skjedd er gjennom mat», heter det i pressemeldingen.

Vidarte skriver i pressemeldingen at ekspertene foreløpig sier seg enig i at det dreier seg om matforurensing.

Saken fortsetter under bildet.

TRIPPELVINNER: Her feirer Alberto Contador sin tredje sammenlagtseier i Tour de France. Bildet er tatt kun få dager etter at spanjolen avla den positive dopingprøven. Foto: AFP
TRIPPELVINNER: Her feirer Alberto Contador sin tredje sammenlagtseier i Tour de France. Bildet er tatt kun få dager etter at spanjolen avla den positive dopingprøven. Foto: AFP


Nyheten kom bare timer før sykkel-VM for alvor startet med temporitt for herrer klokken 05.00 torsdag morgen, norsk tid. Contador skulle selv ikke delta i verdensmesterskapet.

VG Nett er på plass i Australia, og kommer med reaksjoner fra VM-nasjonen utover dagen.

- Muskelstyrken økes vesentlig

Contador har allerede rukket å vinne Tour de France tre ganger, i 2007, 2009 og 2010. Han har allerede signert for Team Saxo Bank foran sesongen 2011.

Den positive prøven er å regne som et mareritt for Bjarne Riis' danske lag. Spanjolen var hentet inn som lagets nye soleklare stjerne, etter at brødrene Fränk og Andy Schleck bestemte seg for å gå til et nystartet lag i hjemlandet Luxembourg.

Saken fortsetter under bildet.

STORE AMBISJONER: Alberto Contador ble presentert som kommende Saxo Bank-rytter 13. august i år. Lageier Bjarne Riis uttrykte naturlig nok store forventninger til den spanske supersyklisten. Foto: AFP
STORE AMBISJONER: Alberto Contador ble presentert som kommende Saxo Bank-rytter 13. august i år. Lageier Bjarne Riis uttrykte naturlig nok store forventninger til den spanske supersyklisten. Foto: AFP


Det har tidligere haglet med dopingbeskyldninger mot 27-åringen, blant annet etter Tour de France-seieren i 2007. Han har imidlertid aldri tidligere testet positivt.

Ifølge Antidoping Danmark har clenbuterol både muskeloppbyggende og fettforbrennende effekt.

- I studier med mennesker har man funnet ut at styrken i musklene økes vesentlig ved inntak av clenbuterol i kombinasjon med styrketrening, står det på deres hjemmeside.

Alberto Contador testet positivt dagen før den knallharde etappen som ble avsluttet opp det fryktede fjellet Col du Tourmalet. Contador fulgte hovedutfordrer Andy Schleck som en klegg, og la et kjempegrunnlag for å vinne Tour de France sammenlagt.

Den kinesiske Radioshack-syklisten Li Fuyu testet forøvrig positivt på stoffet i mars i år. Han fikk to års utestengelse fra sykkelsporten.

Dersom Contador dømmes i saken, vil han fratas seieren i årets Tour de France. 27-åringen blir i så fall den andre rytteren i historien som strippes for en Tour-seier. Den første: Floyd Landis i 2006.

Samleside:VG Nett om sykkel

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel