Hovedinnhold

Belgisk seier i Arctic-åpningen – Jensen kan nærme seg VM-plass

NARVIK (VG) August Jensen (25) bannet av skuffelse da han aldri fikk hamlet opp med belgiske Dylan Teuns på åpningsetappen i Arctic Race. Men han kan ha kjørt seg enda nærmere en plass på det norske VM-laget i Bergen.

Denne saken handler om:

Etter det nordnorske firedagersrittet er avsluttet, vil nemlig Norges plass på UCI-rankingen avgjøre om kvoten blir på seks eller ni norske ryttere i sykkel-VM.

Med en norsk sammenlagtseier i Arctic Race – eller gode etapperesultater fra Norges best rankede ryttere – vil trolig topp 10-plasseringen på rankingen være sikret.

Og da får Norge ni ryttere i mesterskapet på hjemmeasfalt. Skjer det, er August Jensen fra laget Team Coop-Østerhus i praksis sikret en plass i VM-troppen.

– Da er han svært nære VM, opplyser landslagssjef Stig Kristiansen til VG om toeren på Arctics åpningsetappe.

– Men jeg unnlater å gi garantier før vi vet størrelsen (seks eller ni ryttere). August vet hvordan situasjonen er. Han fortsetter sin nydelige rekke av toppresultater. Det er svært gledelig at en fyr som har jobbet så hardt over lang tid får resultater, sier Kristiansen.

Les også: Eiking klar for belgisk lag

Hjalp til på EM-gullet

Jensen var på Norges lag i EM der Alexander Kristoff tok gull. Den største norske stjernen kjørte inn som syvendemann i duskregnet i Narvik og dro kjapt på hotellet.

– Jeg hadde en god opplevelse i EM med landslaget og starter Arctic Race med andreplass. Men Norge har mange bra ryttere, så det avhenger nok av om Norge får seks eller ni plasser, tror August Jensen selv om sin egen VM-deltagelse.

– Får jeg muligheten, skal jeg gjøre mine oppgaver. Jeg skal ikke si at jeg burde sykle VM, men jeg håper jeg gjør det, sier 25-åringen til VG mens han  ligger på hotellsengen og får behandling av sin belgiske massør.

Tross andreplassen var Bodø-gutten skuffet og meldte «faen heller» på TV 2-sendingen umiddelbart etter målgang.

– Det var så nært at litt frustrasjon måtte ut og da ble det litt spontan banning på TV. Det skjer heldigivis ikke så ofte, sier han.

Best – til lands og til vanns

– Andreplass er bra i dette sirkuset, og hadde jeg gjort alt perfekt og blitt nummer to hadde jeg nok smilt bredere enn jeg gjør nå. Det er små marginer. Men jeg føler jeg kunne gjort dette bedre og det er små marginer, så da blir jeg litt irritert, utdyper 25-åringen.

Formsterke Dylan Teuns var raskest over de 156,5 kilometerne mellom Andørja og Narvik. og avsluttet med en langspurt ingen kunne matche.

– Det var litt overraskende. De siste fem kilometerne fulgte jeg bare de gode rytterne i front uten å gjøre noe. Jeg ventet på det rette øyeblikket uten å være i front i begynnelsen, så kjørte jeg opp  i front og fikk en luke. Da var det bare å fortsette til mållinjen, sier Teuns i intervju med arrangøren.

Han kommer rett fra sammenlagtseier i Tour de Pologne (syv etapper Polen rundt) – og dagen før første etappe vant han dessuten en uhøytidlig fiskekonkurranse da arrangøren tok med noen av stjernene ut på en skøyte utenfor Andørja.

Les også: Norge utnevner ingen kapteiner til VM

Prøver samme taktikk i morgen

Italienske Andrea Pasqualon ble nummer tre, mens en stiv Alexander Kristoff endte på syvendeplass.

Fredagens flate etappe er trolig 30-åringens aller beste sjanse i firedagersrittet som avsluttes i Tromsø søndag.

Thor Hushovd vurderer Kristoff sjanser i videoen – artikkelen fortsetter!

– Det blir nok et helt felt inn mot mål. Det handler mye om posisjon og hvor du sitter når spurten starter. Prøve å ta Aleks' hjul er det nok mange som kommer til å gjøre, inkludert meg, sier August Jensen.

Markus Hoelgaard ble nest beste nordmann på fjerdeplass. Belgiske Olivier Pardini sikret femteplassen foran Carl Fredrik Hagen.

U23-mester fra NM tidligere i sommer, Anders Skaarseth, prøvde å sette inn et støt den siste kilometeren. Uten at det holdt inn. Skaarseth ble til slutt nummer 31, rett bak U23-verdensmester Kristoff Halvorsen.

Sett denne? Kristoff i ordkrig etter EM-gullet

Forventninger til Kristoff

Feltet sto samlet de siste kilometerne på den 156,6 kilometer lange ferden fra Andørja til Narvik i ruskete, norsk sommervær. Det ble som lagt opp for Alexander Kristoff - bare dager etter at han ble europamester.

– Dette har Alexander Kristoff i sin hule hånd nå, meldte Paasche en drøy kilometer før målgang.

Men Kristoff klarte ikke å være med helt blant de fremste.

Fått med deg? Kristoff klar for styrtrike UAE

Fem kilometer før slutt måtte Katushas Rein Taaramäe stoppe opp og bytte sykkel. Dermed mistet han mye tid og sammenlagtvinneren fra 2015 havnet langt bakpå etter den første etappen.

Fredag går etappe to fra Sjøvegan til Bardufoss, totalt 184,5 kilometer. Lørdag er det omtrent en like lang vei fra Lyngseidet til Finnvikdalen i Tromsø. Touren avsluttes søndag etter en 160 kilometer lang etappe med målgang i Tromsø.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel