Hovedinnhold

Russisk dopingkilde: Snakker jeg til dere, ender jeg under et tog

TATT: Julia Jefimova er tatt for bruk av meldonium. Hun har tidligere sonet en dopingdom og risikerer nå utestengning på livstid.
TATT: Julia Jefimova er tatt for bruk av meldonium. Hun har tidligere sonet en dopingdom og risikerer nå utestengning på livstid. Stefan Wermuth, Reuters
Russiske friidrettsutøvere står i fare for å bli utestengt fra Rio-OL. Også i russisk svømming skal det ha vært systematisk doping.

Denne saken handler om:

Det skriver engelske The Times onsdag.

Avisen avslører hvordan en luguber lege, ulovlige laboratorier og fingerte dopingtester har lurt en hel idrettsverden. Ifølge The Times har det foregått systematisk doping i russisk svømming i mer enn ti år.

DOPINGLEGEN: Sergej Portugalov har tidligere blitt trukket fram i WADA-rapporten som sentral bak dopingen i russisk friidrett. Nå handler det om svømming.
DOPINGLEGEN: Sergej Portugalov har tidligere blitt trukket fram i WADA-rapporten som sentral bak dopingen i russisk friidrett. Nå handler det om svømming. Aleksander Chernykh, Ap

En sentral leder i russisk svømming frykter for sitt liv hvis han avslører dopinghemmelighetene.

– Hvis jeg snakker med dere, så kommer jeg til å ende under neste tog på en av Moskvas togstasjoner, på samme måte som de andre som visste for mye, sier han til The Times.¨

Les også: Sjarapova innrømmer doping.

Skandalen rundt russisk friidrett har bredt seg til svømmesporten, der en av russernes største stjerner, Julia Jefimova, for få dager siden ble testet positivt for meldonium, det ulovlige stoffet som flere titalls russere er tatt for siden nyttår.

Jefimova har tidligere sonet en 16 måneder lang utestengning for steroider, og når hun nå blir tatt for doping for andre gang, risikerer hun livsvarig utestengelse fra idretten.

Les også: Kristoff-kollega tatt for doping

23-åringen er fire ganger verdensmester og var favoritt til å ta OL-gullet på 100 meter bryst i Rio.

– Jeg trener for å delta i OL, sier hun selv i en video hun har publisert. Der benekter hun kategorisk å ha dopet seg. Russeren svømmer for Trojan Swim Club i California.

Jefimova har - etter det VG forstår - avlagt to positive dopingprøver de siste ukene. Den første var en test bestilt av FINA (det internasjonale svømmeforbundet), den andre fra det amerikanske antidopingbyrået USADA. Begge ble tatt utenfor konkurranse.

The Times skriver at Jefimova er bare toppen av et isfjell. Avisen hevder også at det er legen Sergej Portugalov som står sentralt i dopingen. Han skal ha levert ulovlige midler også til friidrettsutøverne, og i Pound-rapporten i høst ble det anbefalt at han ble utestengt fra idretten i all fremtid. The Times skriver at Portugalov også står bak dopingen i russisk svømming.

Les mer: Hevder russisk sikkerhetspoliti deltok i dopingregime

Ifølge avisen skal Portugalov ha presset russiske svømmere til å bruke prestasjonsfremmende stoffer. Portugalov har tidligere vært medlem av en ekspertgruppe i WADA (det internasjonale antidopingbyrået).

Det er øredøvende stillhet i russiske medier onsdag om den siste dopingavsløringen fra The Times.

Sportsminister Vitalij Mutko er hardt presset etter de mange dopingavsløringene de siste ukene og kan bli tvunget til å gå av - særlig om russiske utøvere skulle bli utestengt fra Rio-OL i august. Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov uttaler imidlertid til Vesti at Mutko blir på sin post.

Stoffet meldonium kom på WADAs forbudsliste fra nyttår.

VG Sportens påskepodcast: Dette er visstnok verdens vanskeligste idrett å bli god i

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport