Hovedinnhold

Phelps vil ha flest OL-medaljer i historien

** Tok seks gull og to bronse i Athen og åtte gull i Beijing
** Michael Phelps legger opp etter OL i London

PÅ VEI MOT OL: Michael Phelps viste under den amerikanske OL-kvalifiseringen at han er i god form og kan bli en av de store profilene i årets OL. Foto: Afp/ Al Bello
PÅ VEI MOT OL: Michael Phelps viste under den amerikanske OL-kvalifiseringen at han er i god form og kan bli en av de store profilene i årets OL. Foto: Afp/ Al Bello
(VG Nett) Svømmeren Michael Phelps (27) er klar til å legge opp. Han skal bare bli utøveren med flest OL-medaljer gjennom tidene først.

Denne saken handler om:

London-OLs 25 største stjerner

  • Stjernestatus
  • Nivå på prestasjon
  • Størrelse på idrett
  • Antall tilhengere
  • X-faktor
  • VG Netts nedtelling:

1. Usain Bolt
2. Michael Phelps
3. Roger Federer
4. Serena Williams
5. LeBron James
6. Kobe Bryant
7. Maria Sjarapova
8. Jelena Isinbajeva
9. Ryan Giggs
10. Liu Xiang
11. Mark Cavendish
12. Kenenisa Bekele
13. Oscar Pistorius
14. Novak Djokovic
15. Caster Semenya
16. Christophe Lemaitre
17. Valentina Vezalli
18. Ivano Balic
19. Neymar
20. Sally Pearson
21. Marta
22. Saori Yoshida
23. Abhinav Bindra
24. Venus Williams
25. Yohan Blake
  • David Beckham var tiltenkt en plass på vår liste, men han ble utelatt i Storbritannias OL-tropp. Rafael Nadal har allerede blitt presentert på vår liste, men måtte trekke seg fra OL på grunn av skade. Derfor har Venus Williams kommet inn på 24. plass, og Yohan Blake på 25. plass slik at de tidligere presenterte rykket to plasser opp.

- Vi har gjort mange kule, utrolige og spennende ting, og nå er det på tide å bare ha det gøy. Vi er avslappet, dette handler bare om å toppe kransekaka.

Michael Phelps, den amerikanske svømmeren som reiste hjem fra OL i Athen i 2004 med seks gullmedaljer rundt halsen og fra Beijing i 2008 med åtte, er klar for London.

I et intervju med Reuters prøver han å fremstille London-OL som en morsom og potensielt storslagen finale på en imponerende svømmekarriere. Etter lekene legger han nemlig speedoen på hylla.

- Hvis det går bra, så har vi gjort gode valg, og hvis det går dårlig, kunne vi nok gjort noe bedre. Da vil vi bare tenkte på de tidligere OL-ene, de gikk ganske bra.

Siden forrige OL har han festet hardt, blitt fotografert med hasjbong i Las Vegas, blitt utestengt fra konkurransesvømming av det amerikanske svømmeforbundet og mistet svømmetronen til landsmannen Ryan Lochte. Nå er Phelps tilbake i form og skal delta i syv øvelser i årets OL. Får han medalje i tre av dem blir han historisk som utøveren med flest OL-medaljer gjennom tidene.

Med 100 dager igjen til OL, startet VG Nett en nedtellingskåring hvor vi ukentlig vil presentere de 25 største stjernene i London. Michael Phelps er på vår 2. plass.

Duellen med Lochte

Den eneste som virker å kunne ødelegge for Phelps planer om OL i London som en imponerende karriereavslutning er Ryan Lochte.

Siden 2008 har han svømt seg frem og blitt den store konkurrenten. I London møtes de to på 200 og 400 meter individuell medley.

Til britiske The Telegraph har Phelps sagt han bruker drømmen om å slå Lochte en siste gang som motivasjon i OL-oppkjøringen.

- Jeg har brukt det som motivasjon gjennom det siste året og jeg vil fortsette å bruke det i de neste ukene. Vi kommer til å trene med og ved siden av hverandre, sa han og la til:

- Det kommer til å bli noen gøye konkurranser.

De to hater nemlig å tape mot hverandre.

KONKURRENTER: Her sjekker Ryan Lochte og Michael Phelps tidene sine etter at de svømte i mål på 200 meter medley under den amerikanske OL-kvalifiseringen 29.juni. Denne gangen var Phelps først i mål. Foto: Reuters/ Jeff Haynes
KONKURRENTER: Her sjekker Ryan Lochte og Michael Phelps tidene sine etter at de svømte i mål på 200 meter medley under den amerikanske OL-kvalifiseringen 29.juni. Denne gangen var Phelps først i mål. Foto: Reuters/ Jeff Haynes

- Hver gang vi er i vannet, samme hvilken øvelse det er, får han ut alt av meg og det har jeg ikke opplevd med så mange konkurrenter gjennom karrieren, sier Phelps til Boston Herald om knivingen med Lochte.

Elin Austevoll, tidligere profesjonell svømmer og NRKs ekspertkommentator under OL i London, sier duellen mellom de Phelps og Lochte på 200 og 400 meter medley er det hun gleder seg mest til i årets OL.

NRKs ekspertkommentator Elin Austevoll. Foto: NTB Scanpix/ Erlend Aas
NRKs ekspertkommentator Elin Austevoll. Foto: NTB Scanpix/ Erlend Aas

- Den duellen er helt åpen. Begge to er store konkurransehoder, og jeg vet ikke hvem jeg ville satt pengene mine på, sier hun til VG Nett og legger til at i hennes øyne har Lochte vært den største stjernen siden 2008.

Utenkelige treningsmengde

At Lochte har utfordret kan ha med den enorme treningsmengden som kreves for å holde seg på topp i svømmeverden.

- Hvis du skal kombinere det med et annet liv er det veldig utfordrende. Treningen som vil kreves for å kunne toppe det han gjorde i Beijing-OL er så tøff at det nesten er utenkelige å kunne gjennomføre, mener Austevoll.

Etter det gullkantede Beijing-OL virket ikke Phelps så interessert i nettopp all den treningen som krevdes. Den allerede nevnte festingen og hasjrøykingen førte til problemer med svømmeforbundet og sponsorene, og svømmeformen gikk også nedover. Den gangen kommenterte han eskapadene med at han hadde gjort seg fortjent til det etter noen harde år.

- De siste fire årene har jeg bare gjort tre ting: spise, sove og svømme, sa han.

Når Phelps nå er tilbake i storform sier han at han lærte mye om seg selv den perioden.

- Jeg er typen person som må gå gjennom læringsprosesser. Noen kan fortelle meg: «Hvis du spiser så mye, blir du fet», og jeg vil da tenke: «Ok, det skal jeg prøve». Jeg er den første til å innrømme at jeg har gjort tusenvis av feil, men jeg gjør aldri den samme feilen to ganger, har han sagt i et intervju med E!.

- Den største olympiske atleten

Når kritikken har haglet om dårlig arbeidsmoral og laber innsats, har han avblåst kritikken og sagt han ikke bryr seg.

- Akkurat nå bryr jeg meg bare om meg selv og på å forberede meg selv på å representere landet mitt og kle meg i stjerner og striper og svømme så fort jeg kan. Det er ikke noe annet å si om det.

Så er det slutt. Etter at hånden hans når den andre enden av bassenget i den siste øvelsen i OL gir Phelps seg. Ettermælet han da etterlater seg tror treneren Bob Bowman vil være intet mindre enn storslagent.

- Han er den største olympiske atleten gjennom tidene i dag og jeg tror han fremdeles vil være det etter sommeren, har Bowman sagt i et intervju med Reuters.

Selv er Phelps mer nøktern.

- Hvis noen sier at det er mislykket, så bryr jeg meg ikke. Hvis jeg kan si at jeg har gjort alt jeg kan og jeg har vært fornøyd med karrieren min, så er det alt som betyr noe.

VG Nett kårer OL-stjerneneYohan Blake, SprintVenus Williams, TennisAbhinav Bindra, SkytingSaori Yoshida, BrytingMarta, FotballSally Pearson, HekkeløpNeymar, FotballIvano Balic, HåndballValentina Vezalli, FektingChristophe Lemaitre, SprintCaster Semenya, MellomdistanseNovak Djokovic, TennisOscar Pistorius, 400 meterKenenisa Bekele, LangdistanseMark Cavendish, SykkelLiu Xiang, HekkeløpRyan Giggs, FotballJelena Isinbajeva, StavsprangMaria Sjarapova, TennisKobe Bryant, BasketballLeBron James, BasketballSerena Williams, TennisRoger Federer, TennisMichael Phelps, SvømmingUsain Bolt, Sprint

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport