Hovedinnhold

Oen døde av hjerteinfarkt: - Nesten uforståelig

** Overlege: - Vi forstår ikke hvorfor Alexander ble rammet av denne sykdommen så tidlig
** Olympiatoppens lege beklager overfor familien at sykdommen ikke ble oppdaget
** - Sannsynlig sammenheng mellom skulderplagene og hjertesykdommen

Foto:
Foto:
(VG Nett) Obduksjonsrapporten etter Alexander Dale Oens død er klar - svømmeren døde av hjerteinfarkt som følge av blodpropp i en av de tre kransarteriene.

Denne saken handler om:

- Det er svært uvanlig at så unge mennesker får kransarteriesykdom og hjerteinfarkt, sier overlege Eivind Berge ved Hjertemedisinsk avdeling, Oslo universitetssykehus, Ullevål i en pressemelding fra Olympiatoppen.

VGTV: Se pressekonferansen fra Olympiatoppen LIVE klokken 17.00 

De vanligste årsakene til kransarteriesykdom er ifølge Berge røyking, høye kolesterolnivåer i blodet, høyt blodtrykk, overvekt og inaktivitet. Dette kan føre til avleiringer i kransårene, som blir trange eller tette. Dette fører til en redusert surstofftilførsel til hjertet, og man kan få hjerteinfarkt eller rytmeforstyrrelser.

- Alexander hadde et lett økt kolesterolnivå, men ingen andre kjente risikofaktorer, og vi forstår ikke hvorfor Alexander ble rammet av denne sykdommen så tidlig, sier han videre.

PROTOKOLL: Send en siste hilsen til Dale Oen her 

- Overraskende funn

Årsaken til Alexander Dale Oens brå død 30. april i år, ble presentert i dag. Svømmeren døde av hjerteinfarkt. Rapporten viser at han hadde en kransarteriesykdom, noe som vil si trange blodårer i hjertemuskelen på grunn av betydelige åreforkalkninger.

Han hadde også forandringer i hjertemuskelene forenlig med små infarkter 1-2 måneder før sin død.

- Dette er svært overraskende funn, og det er nesten uforståelig at en 26 år gammel verdensmester i svømming kan ha utviklet så alvorlig hjertesykdom. Jeg har hatt det medisinske ansvaret, og vil på vegne av meg selv og Olympiatoppen uforbeholdent utrykke en beklagelse overfor familien for at vi ikke klarte å avdekke hans hjertelidelse før det fatale skjedde, sier Olympiatoppens OL-lege og ansvarlig lege for svømming, Ola Rønsen.

Det har siden Oens tragiske død blitt spekulert i om årsaken kan ha hatt sammenheng med svømmerens skulderskade fra etterjulsvinteren.

- På grunnlag av obduksjonsrapporten mener vi det er sannsynlig sammenheng mellom plagene han hadde i forbindelse med skulderskaden og hjertesykdommen, fortsetter Rønsen.

BAKGRUNN: Alexander Dale Oen er død 

- Ingen som satte dette i sammenheng

Her er hva Olympiatoppen skriver videre om skulderskaden og det senere dødsfallet:

«Alexanders Dale Oen ble utredet av en rekke spesialister i perioden januar til mars. Da plagene først meldte seg på Lanzarote i januar, ble han først undersøkt av en utenlandsk svømmelege. Vel hjemme i Norge ble det igangsatt en grundig utredning, hvor bl.a. en rekke legespesialister gjennomførte egenhendige kliniske undersøkelser. Disse undersøkelsene tydet på at en nerve i skulderregionen kunne være i klem. For å få en uavhengig vurdering av den norske utredningen ble Alexander deretter henvist til Mayoklinikken i Rochester, Minnesota, hvor han igjen gjennomgikk kliniske undersøkelser av flere legespesialister. Mayoklinikken påviste en skade i skulderleddet, samt en betennelse i plexus brachialis (nerverøttene til skulder og overarm). EKG som ble tatt ved Mayoklinikken ble rapportert som normalt, og kolesterolverdien var lett forhøyet, men ikke slik at funnet utløste mistanke om hjertesykdom».

- Til tross for disse utredningene var det ingen som satte Alexander Dale Oens skulderplager i sammenheng med mulig kransarteriesykdom, sier lege Ola Rønsen.

BILDESPESIAL: Dale Oens liv i bilder 

Ifølge pressemeldingen er Oens familie lettet over at dødsårsaken nå er klar, slik at spekulasjonene kan stilne.

- Familien er takknemlig for å få klarhet i årsaken til Alexander sin bortgang. Fra familiens side er det viktig for oss å formidle at vi er takknemlige for at alle har gjort det de kunne for Alexander. Han er død fordi han hadde en alvorlig sykdom. I ettertid kan man kanskje se at ting kunne vært gjort annerledes, men vi i familien er ikke ute etter syndebukker. Vi vet hvilken innsats som er gjort for Alexander, og vi får ham uansett aldri tilbake. Fra familiens side oppfordrer vi mediene til å akseptere funnene i rapporten, og ikke starte noen heksejakt for å lete etter syndebukker. Vi ønsker nå ro til å få sørge i fred, sier familien til den avdøde svømmeren.

VG Nett kommer med mer fra pressekonferansen klokken 17.00.

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport