Hovedinnhold

Norsk komet med sensasjonell EM-bronse

Tomoe Zenimoto Hvas (17) imponerte med EM-bronse på 200 medley i København. Han tok Norges første av tre medaljer på 72 minutter.

Denne saken handler om:

– Jeg hadde ikke trodd dette før jeg kom hit. Jeg skal nyte dette i ti minutter, så må jeg se fremover. Jeg er aldri helt fornøyd med et løp, og dette løpet er jeg bare halvveis fornøyd med, sier Zenimoto Hvas til SVT.

Senere fredag fulgte Susann Bjørnsen og Henrik Christiansen også opp med bronse.

17-åringen var fire år yngre enn nest yngstemann i finalen, men likevel tok Bærum-gutten bronsen. Phillip Heintz fra Tyskland ble europamester.

– Det er en fantastisk følelse å ta en bronsemedalje i mitt første EM, sier Zenimoto Hvas til dansk TV 2.

Han svømte inn til tiden 1.51,41, mens Hvas' tid ble 1.54,16 i 17-åringens første internasjonale seniormesterskap.

– At han skal debutere her med medalje er overraskende. Vi visste det var mulig, men han har kommet fortere enn vi ventet, sier Peter Løvberg, landslagstrener i svømming, til VG.

– Han er et unikum. Ikke bare i norsk svømming, men også i norsk idrett, sier en lettere sjokkert Aleksander Hetland, NRK-ekspert.

Les mer: Onsdag ble Henrik Christiansen nummer tre

Til første passering var han nummer to før han tok over ledelsen halvveis før han ble mer sliten på crawldelen. Likevel forsvarte han medaljeplass og tok bronsen bare to hundredeler foran Diogo Filipe Carvalho fra Portugal. Andreas Vazaios tok sølvmedaljen.

<p>BRONSE: Tomoe Zenimoto Hvas fra Norge tok bronse på 200 m medley under kortbane-EM i svømming fredag.</p>

BRONSE: Tomoe Zenimoto Hvas fra Norge tok bronse på 200 m medley under kortbane-EM i svømming fredag.

Foto: Jessica Gow/tt, NTB scanpix

– Jeg kan ikke være mer takknemlig ovenfor alle de som har hjulpet meg med å komme så langt. Jeg var skikkelig nervøs, men jeg visste at det kom til å være mulig med medalje. Jeg hadde fokus på meg selv og de oppgavene jeg har fått. Det føltes bra, sier Hvas ifølge NRK.

2011 - VG-kåring: Avdøde Alexander Dale Oen kåret til vår største idrettsutøver

I semfinalen hadde han nest beste tid med 1.54,08. Det var ny norsk rekord.  Bare denne høsten har han forbedret persen sin med tre sekunder.

Norges nye supertalent har japansk mor, mens faren er norsk.

Til sammenligning var den avdøde verdensmesteren, Alexander Dale Oen, 21 år da han tok sin første mesterskapsmedalje.

PS! Senere fredag svømmer Henrik Christiansen 1500 meter-finale, mens Susann Bjørnsen skal svømme finale på 100 meter medley.

Slik var Dale Oens karriere:

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport