Hovedinnhold

Kjærestens siste hilsen: «Du og meg... elsker deg»

MINNES OEN: Dette bildet la Anja Johansen ut på Facebook for å hedre sin avdøde kjæreste Alexander Dale Oen. Foto: Privat
MINNES OEN: Dette bildet la Anja Johansen ut på Facebook for å hedre sin avdøde kjæreste Alexander Dale Oen. Foto: Privat
(VG Nett) Slik hyller og minnes kjæresten til Alexander Dale Oen den avdøde svømmeren.

Denne saken handler om:

Alexander Dale Oen

  • Alexander Dale Oen var en norsk svømmer i verdenstoppen i brystsvømming.
  • Han ble født 21.05.1985 i Øygarden og døde 30. april i Flagstaff i Arizona i USA.
  • Begynte å svømme for Øygarden Symjeklubb da han var fire år gammel. Fra 1995 representerte han Vestkantsvømmerne, før han meldte overgang til Bærumssvømmerne i 2011.
  • Meritter: Blant annet VM-gull på 100 meter bryst i Shanghai 2011. Vant OL-sølv på 100 meter bryst i Beijing 2008 og ble med det første norske OL-medaljør i svømming. Europamester på 100 meter bryst langbane i 2008, sølv på 50 og 200 meter bryst. EM-sølv på 100 meter bryst i 2006. Dale Oen fikk i tillegg åtte kongepokaler.
  • Dale Oen ble i 2011 kåret av Det europeiske svømmeforbundet til Europas beste herresvømmer. Han ble i 2008 tildelt utøvernes pris på Idrettsgallaen. I 2011 fikk han prisen for beste mannlige utøver på samme arrangement.
  • Tildelt Aftenpostens gullmedalje og Sportsjournalistenes statuett i 2011.
  • (Kilde: Store Norske Leksikon/ Wikipedia)

Natt til onsdag la Anja Johansen (24), som var Alexander Dale Oens kjæreste, ut et bilde på sin profil på nettsamfunnet Facebook. På bildet kysser hun Oen på kinnet, og til bildet står teksten:

«Du og meg... elsker deg»

Ved 12-tiden onsdag hadde bildet blitt delt over 1.000 ganger på Facebook, over 300 hadde lagt igjen en kommentar og over 40.000 hadde trykket «liker» på bildet.

BAKGRUNN: Alexander Dale Oen er død 
VGTV: Slik var hans karriere 

Tirsdag kom nyheten om Alexander Dale Oens plutselige død. Svømmeren ble funnet livløs på hotellrommet sitt, men til tross for omfattende gjenopplivningsforsøk sto ikke livet til å redde.

VG Nett møtte Anja Johansen i januar i forbindelse med at hun deltok i det TV Norge sendte TV-programmet «Wipeout». Da beskrev hun sin kjære slik:

- Han er selve definisjonen på høy, mørk og kjekk. Alexander er ekstremt snill og omtenksom angående folk i alle miljøer og settinger, sa hun.

Tente lys for Oen

I går ettermiddag møttes et 50-talls venner og bekjente av Oen i Blomvåg kirke, i svømmerens hjemkommune Øygarden, for å hedre hans minne.

Noen holdt rundt hverandre, noen gråt og andre satt helt stille. Flere gikk også frem for å tenne et lys for Oen.

- Å være sammen med hverandre, dele sorgen og tankene er noe av det beste man kan gjøre i en slik situasjon, sa prest Egil Hjortland.

Idretts-Norge i sorg

Tre dager etter terroren mot Oslo og Utøya i juli i fjor sommer tok Oen Norges første VM-gull i svømming. Han gjorde det ikke for seg selv, men han gjorde det for det norske folk. Han gråt for Norge og han gråt for terrorofrene. I går var det Norges tur til å gråte for Alexander.

- Dette er tragisk og helt forferdelig. Dale Oen var ung og i sin beste alder, og hadde en fantastisk karriere framfor seg. Det er sjeldent jeg blir så sjokkert når jeg hører en slik nyhet, men dette var helt forferdelig, sa Arne Scheie til VG Nett.

- Det er umåtelig trist og helt ubeskrivelig. Det er ikke til å fatte at noe sånt kan skje. Først og fremst tenker vi på familien, vennene hans og norsk svømmesport, sa toppidrettssjef Jarle Aambø.

PROTOKOLL: Send en siste hilsen til Dale Oen her 

På nettsamfunnet Twitter hyllet en rekke norske idrettsutøvere Oen i går. Her kan du lese noen av dem.

Også det offisielle Norge sørget i går.

- Dette er et stort tap for den nærmeste familie og venner, men også et stort tap for Norge, sa statsminister Jens Stoltenberg til TV 2 Nyhetskanalen.

PS! VG publiserer bildet fra Facebook med samtykke fra Anja Johansen.

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport