Hovedinnhold

Broren hedrer Alexander Dale Oen med ekspedisjon

Robin Dale Oen skal ha med seg tre ungdommer gjennom Nordvestpassasjen - samtidig som det er ett år siden bror Alexander Dale Oens død. Fra v.: Emil Gran (16) fra Ski, Jonas Ødegård Aanby (17) fra Bergen og Guro Krempig (13) fra Alta. Foto: Ole Kristian Strøm
Robin Dale Oen skal ha med seg tre ungdommer gjennom Nordvestpassasjen - samtidig som det er ett år siden bror Alexander Dale Oens død. Fra v.: Emil Gran (16) fra Ski, Jonas Ødegård Aanby (17) fra Bergen og Guro Krempig (13) fra Alta. Foto: Ole Kristian Strøm
KLEPP (VG Nett) Brødrene Dale Oen hadde en plan - og ekspedisjon blir det. Uten Alexander.

Denne saken handler om:

Når ettårsmarkeringen for svømmeprofilens død markeres 1. mai, er Robin Dale Oen på tur over Nordvestpassasjen sammen med tre ungdommer.

- Alex og jeg skulle dra i april-mai måned. Det føles veldig naturlig å gjøre det nå, selv om ikke Alex er med, sier Robin Dale Oen (33) når VG treffer ham på Skyr-varden på forblåste Jæren.

- Spesielt

Han er sammen med de tre ungdommene som skal være med på den tøffe turen på sjøis, tundra og pakkis i en skjønn forening. Det blir 500 kilometer på ski - over 26 dager.

- Det blir spesielt å gå der samtidig som det er ett år siden Alexander døde, sier Guro Krempig, 13-åring fra Alta og den yngste på ekspedisjonen.

Emil Gran (16) fra Ski og Jonas Ødegård Aanby (17) fra Bergen er de to andre som har fått muligheten til å være med på turen i regi av The Dale Oen Experience.

- Opprinnelig skulle Alex og jeg ha gått over Grønland, men myndighetene der sa nei til at 13 år gamle Guro skulle få lov til det. Derfor måtte vi snu oss rundt kjapt og velge en annen rute, forteller Robin Dale Oen.

- Nordvestpassasjen er noe helt annet - og enda tøffere.

«Go fast, or go home»

Alexander og Robin Dale Oen skulle gå fort. De to eventyrerne fra Øygarden ville slette rekorden i å gå Grønland på langs. Det skulle være «go fast, or go home».

- Nå blir det en helt annen tur. Men det er veldig naturlig å gjøre dette sammen med ungdommene. Det er i Alex' ånd, for å hedre hans minne, sier storebror.

Ungdommene gleder seg. De to guttene har ikke så mye erfaring med ski, men det har derimot 13 år gamle Guro. Hun har tilbrakt 100 vinternetter i telt. Senest i fjor var hun på en 12 dagers lang skitur på Svalbard. Pulken hun skal dra, kommer til å veie mellom 40 og 50 kilo.

- Altså omtrent som min egen vekt!

Tøffere i hodet

De to guttene er begge aktive svømmere, Jonas på landslagsnivå.

- Jeg håper å bli tøffere i hodet av en slik tur, sier han.

- Jeg gleder meg, selv om det sikkert blir hardt, sier Emil.

Nordvestpassasjen er en sjørute fra Atlanterhavet til Stillehavet via den arktiske øygruppen i Nord-Canada. De ulike øyene i arkipelet er skilt fra hverandre og det kanadiske fastland av en serie av arktiske sjøveier som tilsammen er kjent som Nordvestpassasjen.

PS: Til sammen fire erfarne ledsagere, inkludert Dale Oen, er med ungdommene på turen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport