Hovedinnhold

Snowboard-veteranene mener sporten holder dem unge

GRÜNERLØKKA (VG Nett) De har vært snowboardkjørere på høyt nivå i en årrekke. Lisa Wiik (32) og Kjersti Buaas (30) mener leken og aldersspennet i miljøet holder deres mentale alder nede.

Denne saken handler om:

- Jeg er sikkert den eldste i VM. Vi er en stor vennegjeng i miljøet og det er både 14- og 18-åringer med her, sier Lisa Wiik, når VG Nett under Quiksilvers pressetreff på Grünerløkka spør to av Norges beste kvinnelige snowboardkjørere om sporten og alt det innebærer gjør at de føler seg evigunge.

- Da blir man jo preget av hverandre og man er vant til å være sammen med yngre mennesker. Det holder oss nok yngre på den måten, konstaterer en smilende Wiik.

- Det er en idrett som er veldig preget av lek, supplerer en nikkende Kjersti Buaas.

De to har fulgt hverandre i idretten i en årrekke, helt tilbake til år 2000. Som trøndere var det naturlig å reise sammen til konkurranser, og de forteller om et forhold der de kjenner hverandre «inn og ut» - både personlig og som idrettsutøvere.

Begge har med årene hevdet seg på den internasjonale arenaen. Wiik fikk sitt store gjennombrudd da hun vant slopestyle-grenen i Burton European Open i 2009. Buaas har blant annet en tredjeplass under OL i Torino i 2006. Fire år tidligere endte hun som nummer fire under OL i Salt Lake City.

Saken fortsetter under bildet.

FLYR HØYT: Kjersti Buaas flyr høyt under halfpipe-konkurransen i OL i Vancouver. Foto: AP
FLYR HØYT: Kjersti Buaas flyr høyt under halfpipe-konkurransen i OL i Vancouver. Foto: AP

- Å stå på snowboard er for meg det samme som å leke i snøen. Det er det man har gjort siden man var liten og er viktig og ikke minst veldig morsomt. Den samme følelsen har jeg som aktiv i dag og det er viktig at vi bygger videre på den filosofien, selv om vi blir mer seriøse med årene og kvalifiserer oss til mesterskap. Du kan si det hjelper med å holde seg ung, sier Buaas.

- Terje Haakonsen nærmer seg 40 år. Hvor lenge kan dere holde på?

- Jeg kan jo ikke holde på med dette for alltid. Jeg vil alltid kjøre snowboard, men kanskje på et annet nivå etter hvert. Jeg planlegger bare for ett år av gangen, sier Wiik.

- Jeg tenker det samme. Jeg gir alt og tar en dag av gangen. Jeg har nettopp skrevet en ny treårskontrakt, så får jeg bare føle på kroppen om den tåler det vi gjør.

Fra bohemsport til mer profesjonell idrett

De to forteller om et miljø som er tydelig forandret med årene. Sporten har gått fra å ha et slags bohemstempel, der utøverne - som jentene selv sier - har buksa langt nede på rumpa, til en mer profesjonell tilværelse og et avslappet forhold til idrettens noe utradisjonelle kleskoder.

VETERAN: Her er Lisa Wiik avbildet under finaleomgangen i OL i Salt Lake City for ti år siden. Hun endte til slutt på en tidenplass den gangen. Foto: Lise Åserud, Scanpix
VETERAN: Her er Lisa Wiik avbildet under finaleomgangen i OL i Salt Lake City for ti år siden. Hun endte til slutt på en tidenplass den gangen. Foto: Lise Åserud, Scanpix

- Det er mange av guttene som kler seg veldig fint og er fokusert på stilen utenfor idretten. De er blitt litt «fancy» og det er bra. «Back in the days» var det store bukser langt nedenfor midjen, flirer Buaas.

- Det er også greit å ikke dra på festen før et løp. I gamledager var det liksom slik at folk så spørrende på deg om du ikke deltok på slike arrangementer, sier Buaas, før Wiik får de siste kloke ordene om akkurat det temaet.

- Nivået er blitt så høyt og folk er nødt til å ta ting mer seriøst.

Avslappet forhold til resultater

Før alvoret starter imorgen har verken Wiik eller Buaas lyst til å komme med noe resultatmål. Wiik har slitt med en korsbåndsskade inntil nylig, mens Kjersti Buaas ikke har store forhåpninger til halfipe - en øvelse det er lenge siden hun har vært med på.

- Jeg skal prioritere trening i slopestyle-løypa. Man må kjenne elementene der for å gjøre det løpet man ønsker. Jeg har et delmål om å komme meg til semifinalen i førsteomgang, sier OL-medaljisten.

- Det er synd VM kom så fort etter skaden i fjor. Dette blir en av de første konkurransene mine i år, men å få til et stabilt og solid løp er viktig, avslutter Wiik.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport