Hovedinnhold

Skiforbundet bryter X Games-avtalen med TV 2

<p>FALLHØYDE: Det 57 meter høye hoppet til Big Air-konkurransen under X Games Oslo er på god vei til å bli klart, men Norges Skiforbund og arrangør TV 2 er ikke enige. Nå brytes samarbeidet.</p>

FALLHØYDE: Det 57 meter høye hoppet til Big Air-konkurransen under X Games Oslo er på god vei til å bli klart, men Norges Skiforbund og arrangør TV 2 er ikke enige. Nå brytes samarbeidet.

Foto: Jan Petter Lynau, VG
Tre dager før X Games starter i Oslo, trekker Norges Skiforbund seg ut av samarbeidsavtalen de hadde med arrangør TV 2. Skiforbundet er kritiske til arrangørens antidopingarbeid.

Denne saken handler om:

Det kommer frem i et brev sendt fra skipresident Erik Røste til X Games-arrangør TV 2 i dag. Årsaken er at TV 2 ikke har sørget for at det er tillatt å dopingteste utøverne i forbindelse med konkurransene, eller som det står i brevet:

«At TV 2 ikke har lykkes med å sikre hjemmelsgrunnlag for dopingtester i konkurranse under X Games».

Både snowboard- og skikjørerne som skal delta i Oslo, har såkalt FIS-lisens, noe som gjør at de uansett kan «out-of-competition»-testes hver dag (se faktaboks). Skiforbundet mener at det ikke er godt nok.

LES OGSÅ: Norendal falt stygt – mister X Games

– Opplever det som manglende vilje

– Vi kan ikke støtte et arrangement som ikke følger antidopingbestemmelsene. I Norge må norsk idretts verdier ligge i bunn. X Games i Norge uten dopingkontroller er et tilbakesteg for en ren idrett og idrettens likhetsprinsipp . Det kan ikke vi identifisere oss med, sier Erik Røste, president i Norges Skiforbund.

TO SETT DOPING-REGLER

* Det er to forskjellige regelsett. Det er noe som heter «in-competition»-testing, og så er det noe som heter «out-of-competition»-testing.

* Sistnevnte kan benyttes også på konkurransedager, men da tester man etter andre stoffer enn enn når det gjøres såkalt «in-competition»-testing.

* «In-competition»-testing kommer ikke til å gjennomføres under X Games i Oslo. Dersom deltakerne likevel blir testet, brukes «out-of-competition»-testlistene, som ikke inneholder like mange konkurranseaktuelle stoffer som «in-competition»-listene.

I utgangspunktet har Norges Skiforbund, Norges Snowboardforbund, ESPN og TV 2 hatt en avtale om sportslig samarbeid, men nå trekker altså førstnevnte seg.

– Norges Skiforbund har helt fra starten vært positive til X Games, men vi har et ufravikelig krav om at WADA-koden skal følges i X Games som i alle andre idrettsarrangementer, forklarer Røste.

Verdens antidopingbyrå, eller WADA, har et sett med regler som kalles WADA-koden, som blant annet sier at utøverne skal kunne testes i konkurranser. Ettersom X Games ikke er et arrangement som står på den internasjonale terminlisten, må arrangør skaffe en hjemmel som sier at utøverne skal kunne testes. Denne hjemmelen har ikke ESPN – TV 2s medarrangør – skaffet. Det informerte TV 2 om i en mail til Skiforbundet i går, og Skiforbundets respons er altså å heve samarbeidsavtalen.

– Vi opplever det som manglende vilje fra ESPN, fastslår Røste.

LES OGSÅ: Dopingbekymret foran X Games i Oslo

Avviser skepsis

Skipresidenten vil ikke være med på at Norges Skiforbund er skeptisk til X Games.

– Vi har syntes at det har vært positivt at Oslo kommune ville bruke så mye penger på et skiarrangement der våre utøvere er med, understreker Røste, og legger til at Skiforbundet har forsøkt å være løsningsorienterte hele veien. 

Røste minner om at idretten selv egentlig ville være med på arrangørsiden, men at det ikke gikk. 

– Nå som vi ikke har vært med slik som vi ønsket, så blir det altså ikke dopingtester, sukker Røste.

<p>BREVET: Her hever Norges Skiforbund avtalen.</p>

BREVET: Her hever Norges Skiforbund avtalen.

– Hva med deres egne utøvere som skal være med under X Games Oslo? Blir ikke de motarbeidet av eget forbund?

– Nei, våre utøvere stiller til start og er for øvrig underlagt det norske regelverket . Vi har definitivt vært med og lagt til rette for skikjørerne. Dette handler om at Norges Skiforbund ikke kan legitimere et arrangement hvor dopingreglene ikke følges.

– Er det dobbeltmoralsk at dere da sender utøverne deres til X Games i Aspen?

– Våre utøvere er underlagt det norske regelverket uansett hvor i verden de befinner seg. Dette handler om et arrangement i Norge. Jeg er meget forundret over at X Games ikke ønsker å tilpasse seg et internasjonalt antidopingregelverk, avslutter Røste.

X Games-deltakerne som er underlagt Norges Skiforbund, deriblant fristilkjører Tiril Sjåstad Christiansen, kommer ikke til å bli nektet deltakelse av Skiforbundet.

LES OGSÅ: Krever X Games-svar

TV 2-sjefen: – Alle deltakere kan testes

– Alle deltakere kan testes, fordi alle som deltar i Oslo X Games, har FIS-lisens, fastslår TV 2-sjef Olav T. Sandnes.

Han understreker at TV 2 ønsker et antidopingarbeid på linje med det som er vanlig i Norge, og at de har tilbudt seg å tilrettelegge og finansiere testing.

– Hva betyr det i praksis at denne avtalen heves?

– Vi håper å gjennomføre et flott X Games som utstillingsvindu for Oslo. I forståelse med Norges Skiforbund vil det sportslige arrangementet gå som planlagt.

– I brevet står det at «TV 2 ikke har lykkes med på sikre hjemmelsgrunnlag for dopingtester i konkurranse under X Games». Har dere hele veien oppfattet dette som et krav fra Norges Skiforbund?

– Dette er en sak som handler om de generelle konkurransereglene i X Games. Vi har formidlet NSF sine krav videre til ESPN som har siste ord som eier av X Games-arrangementene, forklarer TV 2-sjefen.

LES OGSÅ: Vil utvide X Games Oslo neste år

Snowboardforbundet holder avtalen

Snowboardforbundet velger å holde avtalen som Skiforbundet nå trekker seg ut av.

– Vi velger å stå i avtalen, som automatisk opphører en uke etter at X Games er over, men har forståelse for at det her vil være ulike vurderinger, forklarer snowboardpresident Ola Keul.

Han presiserer at snowboardutøverne testes jevnlig, både i og utenfor konkurranser, og at forbundet også ønsker at det skal gjennomføres dopingkontroller under X Games. Selv om det ikke blir sånn nå, så velger de å holde avtalen de har signert.

– Vi har hatt et godt samarbeid med TV 2 om X Games som begynner om tre dager, med åtte utøvere fra snowboardlandslaget på startstreken. Vi ønsker å støtte opp om våre åtte deltagende landslagsutøvere på en best mulig måte. Om vi står i avtalen eller ikke, har ingen påvirkning på utfallet i denne aktuelle saken, forteller Keul.

VG har ikke lyktes med å komme i kontakt med TV 2s medarrangør ESPN søndag. 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport