Hovedinnhold

Norsk gull-håp: - Leken sitter fortsatt igjen

* Uenig med snowboard-legenden Terje Håkonsen
* Håkonsen: - Norges landslag kjøper kjørerne

SYSTEMATISK SNOWBOARDER: Ståle Sandbech (20) vant slopestylepremieren på New Zealand i september og er medaljefavoritt i den nye OL-øvelsen i Sotsji om tre måneder. Han trener hardt og systematisk for å innfri forventningene. Her under bevegelighetstrening på Olympiatoppens toppidrettssenter. Foto: Helge Mikalsen
SYSTEMATISK SNOWBOARDER: Ståle Sandbech (20) vant slopestylepremieren på New Zealand i september og er medaljefavoritt i den nye OL-øvelsen i Sotsji om tre måneder. Han trener hardt og systematisk for å innfri forventningene. Her under bevegelighetstrening på Olympiatoppens toppidrettssenter. Foto: Helge Mikalsen
Norges Sotsji-gullhåp i slopestyle, Ståle Sandbech (20), er ikke enig med snowboardlegenden Terje Håkonsen (39) som hevder at OL har ødelagt alt som før gjorde snowboard moro.

Denne saken handler om:

- Kommende vinter har over halvparten av de beste konkurransene forsvunnet. Som følge av det forsvinner halvparten av prispengene. Det skjer fordi det er OL-sesong. Det er en katastrofe, sier Terje Håkonsen i et ferskt intervju med Snowboarder Magazine.

Snowboardlegenden, som boikottet OL da snowboardgrenen halfpipe kom på programmet i Nagano, hevder videre at sporten mangler kreativitet, moro og utvikling.

Årsaken er at alle konkurransene likner OL-måten å arrangere dem på: standardiseringen er komplett, og har gjort snowboard - til og med den nye OL-øvelsen slopestyle - til et «one-headed monster».

OL-LØYPA: Foto: Snowboardforbundet
OL-LØYPA: Foto: Snowboardforbundet

- Norges landslag kjøper kjørerne (Ståle Sandbech & co) inn i en kopi av OL-slopestyleløypen i Østerrike, fire måneder før konkurransen. Bare utsagnet «kopi av en slopestyle» gjør meg dårlig. Hvor ble det av kreativiteten og «freestyle»?, spør Terje Håkonsen i det lange intervjuet med «snowboardtalentet som rager over alle andre», ifølge Snowboarding Magazine.

Må være gøy

- Leken sitter fortsatt igjen, sier Ståle Sandbech - som Håkonsen for syv år siden kalte «Norges beste 13-åring».

- Det er viktig å kunne smile og le. Det er det hele pakka går ut på. Hvis ikke du synes det er gøy, vil det være umulig å ta det neste steget og være best, understreker han.

20-åringen, oppvokst i Kirkerudbakken i Bærum, var Norges yngste OL-deltaker siden Sonja Henie i 1928 da han deltok i halfpipe i Vancouver-OL for fire år siden. Nå er han ifølge sportssjef Thomas Harstad sikker på en OL-plass i slopestyle sammen med Torstein Horgmo (26).

Norge har antakelig verdens beste slopestylelandslag. Fem kjørere er aktuelle for de to siste OL-plassene til gutta - bak Horgmo og Sandbech.

Rydde på rommet

- Hvis du er godt trent, flink på snowboard og fortsatt har det gøy, da vil du fortsatt være best. Du må ha gleden av det for å «pushe». Det er grunnlaget, at du kan fortsette å se moroa i det - selv om du må stå tidlig opp for å rekke basistreningen her, sier Ståle Sandbech i kantinen på Olympiatoppens toppidrettssenter i Oslo.

Her har han lært viktigheten av rett kosthold og systematisk trening.

- Du må være sterk i bena, kjøre mye spenst, trene hardt. Best på alt du gjør, sove og rydde rommet - selv om jeg kanskje ikke er så god til akkurat det, sier Ståle Sandbech og smiler tynt under capsen.

Må være prikkfritt

OL-KRITISK IGJEN: Snowboardlegenden Terje Håkonsen (39) mener brettkjørernes vilje til å tilpasse seg OL-formatet er i ferd med å ødelegge leken sporten er bygget på. Foto: Trond Solberg
OL-KRITISK IGJEN: Snowboardlegenden Terje Håkonsen (39) mener brettkjørernes vilje til å tilpasse seg OL-formatet er i ferd med å ødelegge leken sporten er bygget på. Foto: Trond Solberg

- Jeg synes ikke det. Vi kjører mye i forskjellige parker verden rundt. Ingen vet heller eksakt hvordan løypa i Sotsji vil bli, svarer sportssjef Thomas Harstad - selv tidligere snowboardproff - på Terje Håkonsens kritikk om forvunnet kreativitet.

Ståle Sandbech mener han vil være blant de fem sterkeste kjørerne i kampen om det prestisjetunge slopestyle-gullet i Sotsji. Han har «flere trippelkombinasjoner» han kan utføre, på forskjellige typer hopp.

- Hvor høy er risikoen for å gå på trynet?

- En liten feil, hvis du faller av railen litt tidlig, da er det kjørt. Det må være prikkfritt, så å si, svarer han.

Snowboardlandslaget har ti felles økter i uken når det er hjemme i Norge. Stort sett vil det imidlertid oppholde seg på treningsleir i Breckenridge i Colorado og andre konkurransesteder i USA frem til Sotsji-OL.

Store endringer

Andreas Ygre Wiig (32), som var verdens beste slopestylekjører for fem-seks år siden, trener ofte sammen med landslagskjørerne på toppidrettssenteret. Han forteller at nær alt er annerledes fra da snowboardforbundet etablerte sitt første landslag - antakelig det første i verden i snowboard - for syv-åtte år siden.

- Da jeg holdt på, skjedde alt på eget initiativ. Det var lite trenerstyrt. Planene ble som regel lagt av sponsorene. Jeg kjørte hele tiden mitt eget opplegg, sier Andreas Ygre Wiig.

FRIKJØRING: Andreas Ygre Wiig (32), her sammen med kona Marion Ravn,var verdens beste slopestylekjører for fem-seks år siden. Nå lever han av å kjøre brett i løssnø og delta aktivt i filmer. Foto: Krister Sørbø
FRIKJØRING: Andreas Ygre Wiig (32), her sammen med kona Marion Ravn,var verdens beste slopestylekjører for fem-seks år siden. Nå lever han av å kjøre brett i løssnø og delta aktivt i filmer. Foto: Krister Sørbø

Han sier også, som Terje Håkonsen, at «snowboard er en sport som krever kreativitet».

- Blir det for seriøst, kan det drepe leken som var grunnen til at man begynte med snowboard, mener han.

På den annen side, er han ikke i tvil om at nivået på brett er en god del høyere enn på hans tid, som ikke er så lenge siden.

Andreas Ygre Wiig, som nå lever av å være aktør i snowboardfilmer, er ikke i tvil om at «Ståle og de andre beste er bedre enn vi som var best for fem-seks år siden».

Grensen snart nådd

- Teknisk kjører de veldig avansert. Det er tett i toppen sammenliknet med den gang. Nivået er betraktelig høyere. Det er slik det er i alle nye idretter. Det er gått fra «double cork» til «trippel cork». Det kan bli spennende å se hvor det stopper. Vi begynner å komme på et nivå der det ikke kan bli så mye bedre, sier Andreas Ygre Wiig.

Ståle Sandbech har sett tegningene av den 635 meter lange slopestyleløypen i Sotsji, med tre «rails» (hindere formet som gelendere) og tre store hopp - ett færre enn i X-Games to uker før OL. Han er spent på om farten blir stor nok til at han kan gjennomføre hopp med innlagte trippelsaltoer, og om hoppene blir store nok til det.

- Blir hoppene for små, kan tre saltoer med rotasjoner være farlig. Jeg håper hoppene blir store nok, sier han.

I «vanlige» konkurranser kan løperne være med på å bestemme det. I OL er det «politikk og mye andre greier» som medfører at det ikke er aktuelt. Det er «vær så god», take it ot leave it.

- Vi liker jo å leke uten regler. Jeg håper de har folk som kan teste løypen før det begynner, sier Ståle Sandbech.

Han prøver å tenke så lite som mulig på Sotsji. Men samtidig er det «umulig». OL er blitt «det største», også for snowboarderne.

- Når jeg er der, skal jeg kjøre mitt eget «spill». Ikke bli stresset ut av at det er fire år til neste gang, sier Ståle Sandbech.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport