Hovedinnhold

Håkonsen: - Jeg elsker det jeg gjør

Her setter Terje Håkonsen verdensrekorden han skal slå fredag kveld

WYLLERLØYPA (VG) Terje Håkonsen (37) henger himmelhøyt over pipekanten som oppvarming til drømmen om å slå sin egen verdensrekord på nesten ti meter i Holmenkollen fredag kveld.

Denne saken handler om:

Fakta:

  • Navn: Terje Håkonsen
  • Født: 11. oktober 1974 i Vinje i Telemark
  • Sivil status: Samboer med tidligere landslagsspillere i håndball, Mia Hundvin (34), som han har to barn med, Teo (7) og Nemi (4). Et fra tidligere forhold: Kane (14)
  • Meritter: Dominerte snowboarding på 1990-tallet, men gjør seg fremdeles bemerket: med blant annet høyderekord i quarterpipe med 9,8 i 2007 og eksepsjonelle prestasjoner i kjente snowboardfilmer.

- Selvfølgelig tenker jeg på det. Men det er vanskelig å si at jeg skal gjøre det. Det er langt fra ni til ti meter. Den meteren er veldig lang, sier Terje Håkonsen til VG.

Snowboardlegenden er et høyst levende bevis på at faktisk alder ikke er et hinder for ekstrem fysisk utfoldelse, slik VG skrev om i går.

Les også: Skuffelse over norsk nedtur

Jet lag

Søndag deltok 37-åringen i Mount Baker Banked Slalom i staten Washington på USAs vestkyst. På flyplassen - dit han var reist i all hast for å rekke sitt «eget» VM i Norge - fikk han beskjed om at han hadde vunnet for syvende gang.

VGTV:  Her trener Håkonsen i Wyller

- Jeg gjorde det litt i irritasjon over ikke å ha klart det i fjor, da jeg var veldig nær, forteller han.

Med jet lag fra den lange flyturen og hjemkomst mandag kveld, dukket snowboardlegenden uannonsert opp i VM-halfpipen i går ettermiddag. Etter fire kjappe «run», eller turer, utenfor offisiell trenings- og åpningstid, tuslet han fornøyd tilbake til den snarlig tillyste pressekonferansen - som skulle handle om én sak.

Den gigantiske quarterpipen i Holmenkollen og forsøket på å slå Terje Håkonsen «highest air»- rekord på 9,80 meter fra 2007 i Midtstubakken, der «spretthoppet» ble bygd til Arctic Challenge for fem år siden.

Les også: Silje Norendal skuffet etter VM-exit

Terje Håkonsen forteller at «vi har bygd den» ni ganger før.

Nå er den nesten vertikale veggen 10,5 meter opp til kanten, der Håkonsen & co. skal satse nærmest ut i intet mot rekordpinnen ytterligere ti meter opp.

VGTV:  Snowboardeliten om Håkonsen: - En legende

- Brutale landinger

- Størrelsen innebærer at man kan kjøre fortere og gå høyere. Mer «air time». Men også mer brutale landinger, forklarer Terje Håkonsen.

Saken fortsetter under bildet!

HER SVEVER EN TREBARNSFAR: Terje Håkonsen i aksjon i Wyller denne uken. Foto: Jørgen Braastad, VG
HER SVEVER EN TREBARNSFAR: Terje Håkonsen i aksjon i Wyller denne uken. Foto: Jørgen Braastad, VG

Den totale premiepotten er på 575 000 kroner. Den som eventuelt overstiger ti meter, får en gullklokke. Terje Håkonsen ser ikke bort fra et det kan bli han som stikker av med bonusen. Han går ikke inn for de akrobatiske triksene lenger, men han vil absolutt «gå stort».

Han har, så gammel at han kunne vært faren til flere av VM-deltagerne, fysikken til å beherske gravitasjonskraften og koordinasjonen som kreves.

- Jeg kan sikkert lære meg nye triks før jeg er ferdig som snowboarder. Men jeg er ikke av typen som trener på trampoline for å kunne klare dem. Og hun som behandler meg (fysikalsk) har advart meg mot å bli for grådig, for å unngå å bli idrettsinvalid, sier Terje Håkonsen.

Les også: - Lander man feil, brekker man ryggen

Han tilbakeviser at han ikke lenger er så smidig som før. Snarere tvert imot. Det er smidigheten som holder ham «gående».

Fire forsøk

SNOWBOARDIKON: Terje Håkonsen. Foto: Bjørn Thunæs, VG
SNOWBOARDIKON: Terje Håkonsen. Foto: Bjørn Thunæs, VG

- Jeg er mer smidig enn før. Jeg merker at ting gror saktere. Men jeg er ikke mer redusert nå enn da jeg var tjue, sier 37-åringen.

Han forteller at han følte han kunne gå høyere i halfpipen i hvert av sine fire forsøk i halfpipen i går ettermiddag, og at den følelsen kommer fordi han synes det er gøy - i motsetning til om han hadde vært redd.

- Jeg elsker det jeg gjør og vil ikke «ta det bort» fra tilværelsen. Mange får barn og familie og ser det som en begrensning, og får et avbrekk. Jeg har aldri sluttet, sier Terje Håkonsen og nikker samtykkende til at han lever etter overbevisningen til Arne Næss.

Filosofen som svarte slik på spørsmål om når han begynte med klatring: Det var ikke jeg som begynte. Det var dere som sluttet.

PS! Terje Håkonsens ligning for 2009 viste en skattbar inntekt på 1,8 millioner kroner og formue på 30 millioner. Tre år tidligere var inntekten hans åtte millioner.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport