Hovedinnhold

Visste ikke at han satte verdensrekord

(VG Nett) Her snurrer Ulrik Badertscher (21) fire og en halv gang rundt og setter verdensrekord. Men det visste han ikke før han kikket på filmen etterpå.

Denne saken handler om:

FAKTA

Ny snowboardfilm: «They Came From…»
Premiere Sentrum Scene lørdag 23.00
Kjente kjørere: Bl.a. Torstein Horgmo, Andreas Ygre Wiig, Eiki Helgason (årets rookie i fjor).
Filmet i Europa og USA. Mye i Norge.
100 000 kopier av filmen skal distribueres i Europa og USA

Det var under opptak til snowboardfilmen «They Came From» i Varingskollen på vårparten i år at det ble helt spinnvillt for nordmannen.

- Jeg visste ikke at jeg gjorde det selv en gang. Jeg prøvde på 1260 (3,5 rotasjoner) og tok i det jeg hadde. Så gikk det en runde ekstra, sier han til VG Nett.

- Det var egentlig ikke planlagt, og jeg så det heller ikke. Vi måtte se på på kameraet etterpå, sier Petter Fosshaug i Factor Films til VG Nett.

Alene i verden?

- Han er den eneste jeg vet om som har klart det. Det er over dobbelt så mye som vanlige folk drømmer om. Mikkel Bang og Torstein Horgmo (som kjempet om seirer i X Games) har tatt tre og en halv runde. For meg virker det ufattelig, sier landslagstrener Roger Hjelmstadstuen til VG Nett.

- Ulrik er en av de mest undervurderte snowboardkjørerne i verden, sier Jonas Greve.

Han jobber for Tacky.no som er en spesialister på alt innen brettsport, samt at han er ekspertkommentator for NRK under snowboardsendinger.

Hoppet til Badertscher fra Varingskollen på vårparten i år, og mye annet spektakulært, er med i den nye norske snowboardfilem «They Came From¿». Filmen har premiere på Sentrum Scene lørdag kveld.

Men VGTV og Tacky kan i dag vise verdensrekordhoppet.
Se og tell runder HER

Artikkelen fortsetter under bildet...

SATTE VERDENSREKORD: Ulrik Badertscher (21) fra Hakadal Foto: Petter Fosshaug/Factor Films
SATTE VERDENSREKORD: Ulrik Badertscher (21) fra Hakadal Foto: Petter Fosshaug/Factor Films

BILDESPESIAL:Tackys bilder tatt under opptakene til filmen

Holdt på hemmelighet

Inntil i dag er dette hoppet ikke kjent i snowboardverden. Film Factor-teamet har bevisst holdt informasjonen tilbake for å spare det til premieren. Kjørere og eksperter VG Nett har snakket med, får nesten trøbbel med å sette ordene sammen når de skal omtale en såkalt 1620 (360 er én rotasjon og 1620 dermed 4,5 rotasjoner):

- Dette er bare crazy. Du er ikke sikker på hvor du er med så mange rotasjoner, for da går det så fort. Det er sykt, sier snowboardstjernen Mikkel Bang til VG Nett.

IMPONERT: Mikkel Bang (bildet) skjønner knapt at det er mulig å ta 4,5 rotasjoner. Foto: Rene Hansen
IMPONERT: Mikkel Bang (bildet) skjønner knapt at det er mulig å ta 4,5 rotasjoner. Foto: Rene Hansen


Ingen VG Nett har vært i kontakt med har hørt om noen som har klart en såkalt 1620 tidligere.

- Jeg har aldri hørt om noen som har klart det. I Honda Vail Session i fjor gjorde Chaz Guldemond (USA) en 1440, og da sa alle at det var verdensrekord og det var stor ståhei. Men en 1440 hadde Ulrik gjort ett år tidligere i Hemsedal, sier Greve.

- Nær grensen til forsvarlig

Greve mener imidlertid det ikke er så veldig overraskende at det er Badertscher som klarer en 1620 først.

- Han er klin gæærn, men også veldig dyktig. Han har ferdigheter til å backe opp galskapen, sier Greve.

Strikken tøyes stadig i snowboard- og skimiljøene. Man sa for noen år siden at grensen nærmet seg, men kjørerne har lagt på både én og halvannen spinn til siden den gang. Men snart når det et punkt for hva som er forsvarlig.

IMPONERT: Snowboardekspert Jonas Greve (bildet) mener Ulrik kan veldig mange triks og kan konkurrere med de aller fleste i verden, men at han har vært litt ustabil. Foto: Tommy Solstad
IMPONERT: Snowboardekspert Jonas Greve (bildet) mener Ulrik kan veldig mange triks og kan konkurrere med de aller fleste i verden, men at han har vært litt ustabil. Foto: Tommy Solstad

- Kjørerne står i hockey ned til hoppet for å få nok fart. Man begynner å se at man med 1440 (fire rotasjoner) og 1620 begynner å nå grensen for hva som er forsvarlig. De kjører opp mot 100 km/t inn på hoppet, og da begynner konsekvensene å bli store om det skjer noe, sier Greve.

Men Ulrik Badertscher tror ikke grensen er nådd.

- Det spørs på hvor stort hoppet er og hvor mye man tar i. Jeg tror det er mulig med flere rotasjoner, sier han.

Da Terje Håkonsen klarte å hoppe 9,8 meter høyt og satte verdensrekord i sin egen konkurranse TAC for drøyt to år siden, hadde han en fart på 87 km/t inn i quarterpipen. Flere kjører hadde godt over 90 km/t, og det skal ikke mye fantasi til for å se at det kan gå galt i slike hastigheter.

Greve mener det utrolige hoppet til Badertscher fra Varingskollen forteller mye om norsk snowboard.

- Snowboard i Norge er i verdensklassen. Det sier litt om nivået når en relativt ukjent fyr fra Hakadal setter ny verdensrekord.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport