Hovedinnhold

Antidopingsjef refser X Games-arrangørene: – Sender dårlige signaler til ungdom

<p>REAGERER: Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge, er ikke tilfreds med mangelen på dopingtester under X Games. Til venstre er det 57 meter høye hoppet til Big Air-konkurransen under X Games, som arrangeres fra 24. til 28. februar.</p>

REAGERER: Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge, er ikke tilfreds med mangelen på dopingtester under X Games. Til venstre er det 57 meter høye hoppet til Big Air-konkurransen under X Games, som arrangeres fra 24. til 28. februar.

Foto: Jan Petter Lynau / Bjørn S. Delebekk, VG
Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge, er kritisk til mangelen på antidopingbestemmelser i X Games. Han mener arrangør TV 2 bør vise et større samfunnsansvar.

Denne saken handler om:

– Jeg har inntrykk av at arrangøren ikke ønsker at det skal gjennomføres kontroller i konkurransen. Det syns jeg er synd. For det gir mulighet for at dopede utøvere vinner, sier Solheim til VG.

Antidopingsjefen sier han er glad for at Norges Skiforbund har trukket seg ut av samarbeidsavtalen de hadde med TV 2. Det kom frem i et brev fra skipresident Erik Røste til TV 2, som arrangerer X Games i samarbeid med ESPN, hvor det het at «TV 2 ikke har lykkes med å sikre hjemmelsgrunnlag for dopingtester i konkurranse under X Games».

BAKGRUNN: Skiforbundet bryter X Games-avtalen med TV 2

– Noe å vinne på å være dopet

TO SETT DOPING-REGLER

* Det er to forskjellige regelsett. Det er noe som heter «in-competition»-testing, og så er det noe som heter «out-of-competition»-testing.

* Sistnevnte kan benyttes også på konkurransedager, men da tester man etter andre stoffer enn enn når det gjøres såkalt «in-competition»-testing.

* «In-competition»-testing kommer ikke til å gjennomføres under X Games i Oslo. Dersom deltakerne likevel blir testet, brukes «out-of-competition»-testlistene, som ikke inneholder like mange konkurranseaktuelle stoffer som «in-competition»-listene.

– Det gjennomføres dopingkontroller i de aller fleste store internasjonale konkurranser. Det er kun i X Games at stimulerende og narkotiske stoffer er tillatt. Jeg kan se for meg at utøvere ønsker å være mer vågale, uredde og årvåkne. Det er opplagt en konkurranse hvor det er noe å vinne på å være dopet. Jeg er glad for at Skiforbundet har tatt det grepet de har gjort og vist hvilke verdier som gjelder i norsk idrett. At de ikke vil beskytte dopede vinnere, sier Solheim og fortsetter:

– Hvis alt er rent og i orden vet jeg ikke hva som skulle vært problemet. Jeg syns det er naturlig å bidra til like muligheter for alle. Jeg kan ikke skjønne hvorfor de skal frita utøvere og arrangementer fra å følge de internasjonalt anerkjente dopingbestemmelsene.

LES OGSÅ: Norendal falt stygt – mister X Games

VG har ikke lyktes i å få tak i TV 2-sjef Olav T. Sandnes søndag kveld. Da avtalebruddet mellom Skiforbundet og TV 2 ble kjent tidligere på dagen, uttalte han følgende:

– Dette er en sak som handler om de generelle konkurransereglene i X Games. Vi har formidlet NSF sine krav videre til ESPN som har siste ord som eier av X Games-arrangementene.

Han understreker at TV 2 ønsker et antidopingarbeid på linje med det som er vanlig i Norge, og at de har tilbudt seg å tilrettelegge og finansiere testing. I en pressemelding fra TV 2 mandag, sier kanalsjefen:

– Vi håper å gjennomføre et flott X Games-arrangement som blir et flott utstillingsvindu for Oslo og Norge. I forståelse med Norges Skiforbund vil det sportslige programmet gå som planlagt. Og det tror vi så vel deltakere som tilskuere vil sette stor pris på da arrangementet er på vei til å bli utsolgt. Vi har sikret at alle deltakerne i ski- og snowboardøvelsene har FIS-lisens, og dermed kan de testes. Utover dette må vi som arrangør forvente at alle deltakere forholder seg til norsk lov når dette arrangementet avholdes på norsk jord.

Solheim mener X Games-arrangørene setter et dårlig eksempel for ungdommen som skal følge arrangementet, ved å unngå å følge dopingbestemmelsene.

– Det sender dårlige signaler til ungdom. Det er et dårlig signal å sende til entusiastisk norsk ungdom som vil drive med snowboard og skateboard, sier han.

HUSKER DU? Dopingbekymret foran X Games i Oslo

Krever større samfunnsansvar

Han mener TV 2 og medarrangør ESPN bør vise et større samfunnsansvar gjennom strengere dopingbestemmelser.

– De har et samfunnsansvar for at snowboard- og skateboardutøvere er gode rollemodeller. Jeg syns de burde vise et større samfunnsansvar. Når man stiller 42 millioner kroner i offentlige midler til rådighet, er det ikke mer enn rett og rimelig å legge til rette for et arrangement som bidrar til god folkehelse, et godt oppvekstsmiljø. Jeg syns ikke man legger til rette for det når man nekter å ta dopingprøver i en så stor konkurranse, sier Solheim.

FIKK DU MED DEG? WADA med ny alarmende dopingrapport

– Hva koster et testapparat fra Antidoping Norge i forbindelse med et slikt mesterskap som varer i fire dager?

– Det er ganske irrelevant hvor mye det koster. Og jeg tror ikke det er et tema heller. I den dialogen vi har hatt har kostnad aldri vært noe tema.

– Hva er argumentasjonene for at man ikke skal teste utøverne under mesterskapet?

– Jeg vet ikke. Jeg har ikke fått noen god forklaring. Det jeg kan si, er at det ikke er økonomiske årsaker, svarer Solheim og legger til:

– Mange av utøverne i X Games er forbilder for mange ungdommer i Oslo og omegn. Det vet arrangørene. Det kommer til å være stinn brakke, og likevel tillater de bruk av stoffer som er forbudt å bruke i Norge.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport